Hatékony védekezés, megerősödött közösség

2020.06.23. 14:33
KÖZLEMÉNY - 2020. június 23. (kedd) 
A járványidőszakot értékelte a rendkívüli Közgyűlés .     Galéria  
 
 
 
 
 
 
A járványügyi időszakot követő első, rendkívüli ülését tartotta kedden Székesfehérvár Közgyűlése. Kiemelt napirendi pontként a testület áttekintette az elmúlt három hónap történéseit, és részletes tájékoztatást kapott a járványügyi intézkedésekről és feladatellátásáról az egyes szektorokat érintően. Összességében elmondható, hogy a város a védekezésben jól vizsgázott, köszönhetően a gyors reagálásnak, a szervezettségnek, a hiteles tájékoztatásnak és az összefogásnak. Székesfehérvár közössége megerősödve került ki a válságból, azonban az óvatosság és védekezés a jövőre nézve is fontos.

A rendkívüli Közgyűlés elején dr. Cser-Palkovics András polgármester tartott összefoglalót a koronavírus-járvány elleni védekezésről. Kiemelte, hogy veszélyhelyzet kihirdetésével biztosítani kellett az önkormányzati szervek és az intézményhálózat működését, valamint a védekezés feltételeit. Törekedtek arra, hogy azonnali intézkedésekkel, a lehető leggyorsabban reagáljanak az aktuális helyzetre, ennek érdekében 20 önkormányzati rendeletet alkottak meg és 234 határozatot hoztak.

A polgármester köszönetét fejezte ki az intézmények helytállásáért, kiemelten a szociális szektort, melyre a legnagyobb felelősség és munka hárult. Ugyancsak megköszönte az egészségügyi dolgozók, a Humán Szolgáltató Intézet, az ügyeletet ellátó oktatási-nevelési intézmények, a kulturális és közművelődési intézmények, szervezetek munkáját, valamint a városi közszolgáltató cégek helytállását és a sajtó közreműködését. Külön felhívta a figyelmet arra az összefogásra, melyben közel 600 fős önkéntes rendszert tudott működtetni a város az idősek ellátására. A DENSO cég javaslatára létrehozott adományszámlán eddig 102 millió forint gyűlt össze.

Dr. Cser-Palkovics András kiemelte, a védekezés továbbra is fontos, mert a vírus itt van közöttünk, és még nincs meg az oltóanyag. Nem zárható ki a második hullám, amit felkészülten kell várnunk. Éppen ezért lesznek olyan intézkedések, melyek a védekezéshez szükséges eszközök további beszerzését és raktározását szolgálják Székesfehérváron.

Vargha Tamás
 államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője beszámolt az elmúlt hónapokban, az Operatív Törzs tagjaként végzett munkájáról. Mint mondta, a rendkívüli időszakban minden nap reggel fél 8-tól üléseztek, és segítették a hatékony védekezést. Nagyon fontos volt figyelemmel kísérni a járványügyi helyzetet és a védekezést a világ különféle országaiban, kiemelten a szomszédos államokban. Ugyancsak kiemelt része volt a munkájuknak, hogy információkat gyűjtsenek a különféle védőfelszerelések – maszkok, védőruhák, lélegeztetőgépek – beszerzésének lehetőségeiről. Varga Tamás köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki közreműködött a járványügyi-védekezési feladatok hatékony ellátásában.

A rendkívüli ülésen dr. Kincses Zsolt Dávid, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályának főosztályvezetője tartott részletes tájékoztatást a védekezésről, arról az óriási mértékű feladatellátásról, heroikus küzdelemről és a különféle szektorokat érintő összefogásról, amely Székesfehérvárt jellemezte az elmúlt három hónapban. Érintette többek között az egészségügyi és a szociális szférát, a rendőrséget és közterület felügyeletet, a kulturális és közművelődési intézményeket, a köznevelési-gyermekvédelmi szektort, a városüzemeltetést, a hatósági feladatellátást és az önkéntességet.

Elhangzott, hogy a feladatellátás során fontos volt a körülmények hozta alkalmazkodás, mivel a járványügyi helyzet óráról órára változott, és azonnal reagálni kellett. Az egyes szakterületeken napi 12-16 órás munka folyt egy láthatatlan ellenséggel szemben. A védekezés 99 napja konstruktív és szakmai feladatokban gazdag időszak volt, amely a közösségre épült, és tovább növelte Székesfehérvár lakosságának összetartást. A járványügyi védekezés szoros együttműködést és aktív részvételt kívánt az önkormányzattól, a népegészségügyi hatóságokról, egyéb járványügyi szervezetekről, a gazdasági élet szereplői és az idősügyi szervek részéről. Az Operatív Törsz ajánlásait maradéktalanul kötelező érvényűnek tartották a védekezésben.

-  A védekezés 99 napja alatt a „Covid-19 Munkacsoport” – Helyi Operatív Törzs 62 ülést tartott, ezek összesen 2914 percig tartottak. 3846 WhatsApp üzenetváltás is történt.

-  A járvány kezdete óta június 23-án, kedden reggel 8 óráig Székesfehérváron összesen 348 fő került járványügyi megfigyelés alá, eddig 321 fő esetében járt le a házi karantén, 27-en továbbra is megfigyelés alatt vannak.

-  A közterület-felügyelet 1123 alkalommal figyelmeztetett – bírság kiszabása nélkül – a védőmaszk hiányára és a védőtávolság megsértésére.

-  A rendőrség 6 olyan esetben indított eljárást, amikor nem lehetett megállapítani a lakcímet, illetve a tartózkodási helyet. A rendőrök 3 esetben – alkalmanként 10 ezer forinttal – bírságoltak a maszk hiánya, további 3 esetben pedig az iparcikk piac látogatására vonatkozó szabály megsértése miatt.

-  A háziorvosi ellátásban bevált a telefonos kapcsolattartás. A személyes kontaktusok, vizsgálatok minimálisra, a járvány előtti időszak egytizedére csökkentek.

-  Összesen 76 alkalommal készült és került ki a különféle platformokra polgármesteri lakossági tájékoztató, melyeket napról napra átlagosan 47 ezren olvastak el.

-  Székesfehérváron 685 idős személy kért és kapott segítséget az Önkormányzattól. 553 fő jelentkezett az önkéntes munkára, 249 fő aktív önkéntest vontak be a segítő feladatok ellátásába.

-  Egy elégedettségi felmérés során 401 idős személyt kérdeztek meg az önkormányzati segítségnyújtásról. Az 1-5 közötti skálán a megkérdezettek 94 százaléka, 378 fő fejezte ki maximális elégedettségét. A jövőre nézve fontos, hogy a város kiemelten kezeli a szociális jellegű segítségnyújtás további fenntartását.

A Közgyűlésen elhangzott, hogy a sikeres védekezés és az összehangolt, hatékony feladatellátás Székesfehérvár teljes közösségének, 100 ezer embernek köszönhető. A város megerősödve került ki a rendkívüli helyzetből, ugyanakkor az óvatosságot, a készültséget fenn kell tartani a jövőben is.

A veszélyhelyzet időszaka alatt tett intézkedésekről szóló tájékoztatót a város honlapján tekinthetik meg.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


–   Vége

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 November
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.