Szent László ma is élő példakép

2020.06.26. 11:56
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. június 26. (péntek)
A lovagkirályra emlékeztek a Prohászka ligetben. Galéria
 
 
 
 
Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a Prohászka ligetben Szent László király napja alkalmából. A magyar lövészek védőszentjének, a legendás lovagkirálynak a szobra előtt Sándor Zsolt vezérőrnagy és Spányi Antal megyéspüspök mondtak ünnepi beszédet, hangsúlyozva a nagy előd jelenbeli példakép-szerepét: a bátorság, a leleményesség, a hazáért való áldozatvállalás és a határozott rendteremtés, a biztos jövő felé útmutatás tekintetében.   


A díszőrök és a történelmi zászlók bevonulásával kezdődött a Szent László napi megemlékezés a Prohászka ligetben. László 1077–1095 között uralkodott, halálát követően sírja csodatévő zarándokhely lett, szentté avatását III. Béla kezdeményezte 100 év múlva. A nagyváradi székesegyház fölött 1192. június 27-én, déltájban fényes csillag gyúlt ki, s ott lebegett két órán át. László napját azóta ünneplik az égi csoda, a csillagjelenés napján.

Sándor Zsolt
vezérőrnagy, az MHP törzsfőnök műveleti helyettese beszédében kitért Szent László munkásságára, történelmi jelentőségére: „A fokozatosan kialakuló magyar lovagi kultúra Szent László személyében találta meg példaképét. Kiváló uralkodói képességével kivezette a magyarságot a belső viszályokból, és megmentette a külső ellenség támadásaitól is. Szent László királyunk a katonai erények, a lovagiasság és vitézség, a bátorság, a leleményesség, a határozott célratörés és a győzni akarás, a hazáért való áldozatvállalás megtestesítője, a katonanép példaképe volt a múltban – és maradt napjainkban is.” A Zrínyi Program fejlesztései, a mindenre kiterjedő digitalizáció mellett továbbra is fontos a katonák elkötelezettsége és felkészültsége, a Szent László-i értelemben, a szellemi örökség megtartásával, fejezte ki a vezérőrnagy.

Korunk zűrzavarának, bizonytalanságának, a biztonság hiányának a tükrében a Szent László idejében uralkodó helyzet párhuzamaira mutatott rá megemlékezésében Spányi Antal megyéspüspök. „Nagy király volt, aki rendet teremtett, utat mutatott, aki tudott előre nézni és biztos jövőt mutatni – nemcsak a magyarságnak, a Magyar Királyságnak, hanem valójában Európa népeinek is. A nagyok példájukkal valamit örök érvénnyel tanítanak. Szent László tanítása is örökérvényű igazságok hordozója, amelyeket minden kor embere a maga életében kell, hogy fölismerjen, megtaláljon, és azokat a valóságban, a napjaiban valóra is váltsa.” – fogalmazott a megyéspüspök az útmutatás fontosságáról, az erejéről, a küldetésről, ami jelen van a honvédség szellemiségében.

A megemlékezés koszorúzással folytatódott. Az ünnepségen Székesfehérvár Önkormányzatának képviseletében Viza Attila közbiztonsági tanácsnok, valamint Szabó Bakos Györgyné és Östör Annamária önkormányzati képviselők voltak jelen.


A megemlékezésen készült fotók letölthetőek a Galériából!
                                              

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika


 
 
 


 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.