Taroltak a karamellás fagylaltok a regionális elődöntőn

2020.06.30. 13:48
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. június 30. (kedd)
A Damniczki Cukrászda és a Füredi Fagyizó finomságai kerültek a döntőbe
 
 
 
 
Damniczki Balázs Tonka-mogyoró Affogato és a Füredi Fagyizó Passió-karamell, illetve Törökmézes vanília fagyija még mindig versenyben vannak azért, hogy 2020-ban elnyerjék az Év Fagylaltja címet – derült ki ma reggel a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett verseny első regionális elődöntőjén. A székesfehérvári Damniczki Cukrászdában rendezett megmérettetésre 5 cukrászda jutott be, összesen 10-féle fagyivarázst tesztelhetett a verseny zsűrije mellett a fehérvári közönség is, nagy megelégedéssel.
 
Immár évtizedekre visszanyúló hagyomány, hogy a Magyar Cukrász Iparosok Országos Iparszövetsége meghirdeti az Év Fagylaltja versenyt, amelynek 2020-ban a koronavírus-járvány sem szabhatott gátat. A testület célja, hogy versenyükkel a klasszikus és hagyományos, kézműves fagylaltot népszerűsítsék.
 
Már kora délelőtt nyüzsgött ma a székesfehérvári Damniczki Cukrászda előtt a Fő utca: elismertebbnél elismertebb cukrászok és persze a fagyit szerető közönség is alig várta, hogy megkóstolhassák Győr-Moson-Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyék legújabb fagylaltjait. A regionális döntőbe 5 cukrászat összesen 10 jeges finomsága jutott, köztük a Málnás túrótorta fűszeres ropogóssal, a Törökmézes vanília, a Ribizlis máktorta, a Hunyadi krónikája, a BORI, a Tonka-mogyoró Affogato, a Passió-karamell, a Sárgabarackos dió, a Tétényi áfonyás mandula és a DOTIS.
 
Kiss Zoltán, a lajosmizsei Kiss Cuki mestercukrásza és egyben a zsűri elnöke a kóstolás előtt elmondta, nagyon hálás feladat ilyen szép időben egész nap fagyit enni. „Itt kezdtük a regionális döntők sorát Székesfehérváron. Most 10 fagylalt közül kell eldöntenünk, hogy melyik legyen az a kettő vagy maximum három finomság, amely továbbra is versenyben marad az Év fagylaltja 2020 címért, amit egyébként július 7-én Budapesten hirdetünk majd ki.” A zsűrizés kapcsán az elnöktől megtudtuk, hogy a finomságoknak szigorú szempontrendszernek kell megfelelniük: „Mi magunk sem tudjuk, hogy melyik cukrász fagyiját vagy éppen fagyijait kóstoljuk. Így lehet teljesen anonim és objektív a pontozás. Értékeljük a megjelenést, a dekorációt, a termék ízét és állagát. Fontos, hogy a versenyben résztvevő fagyikban nem lehet előre feldolgozott alapanyagokat használni, hiszen a lényeg, hogy természetes anyagok felhasználásával magas minőségű, kézműves termékek kerüljenek az asztalra, vagy jelen esetben a tölcsérekbe.” Az öttagú zsűri hangsúlyozta, hogy talán az 1998 óta meghirdetett verseny is hozzájárult ahhoz, hogy az évek során ennyit fejlődjön a magyar fagylaltkészítés.
 
A kilenc óra után kezdődött zsűrizést követően, 10 órától a fehérvári közönség is megkóstolhatta a versenyző fagyicsodákat. A nyári melegnek és a vakációnak köszönhetően pillanatok alatt hosszú sor is alakult ki, ki tölcsérből, ki pedig papírtálkákból fogyasztotta mosolyogva és elégedetten a finomabbnál finomabb különlegességeket.
 
Valamivel 11 óra előtt Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője hirdetett eredményt, amelynek értelmében a Damniczki Cukrászda Tonka-mogyoró Affogato, valamint a Füredi Fagyizó Passió-karamell és Törökmézes vanília fagyijai jutottak a július 7-én megrendezésre kerülő döntőbe.
 
Damniczki Balázs, aki 2013-ban vörösbor-eszenciás málna fagyijával már elnyerte az Év Fagylaltja címet, az eredményhirdetés után elmondta, hogy személyes kedvence a tonkabab, így biztos volt benne, hogy a különleges fűszer alkotóeleme lesz az idei kreációnak. „Nagyon örülök, hogy továbbjutottunk, és annak is, hogy ilyen pozitívok az első visszajelzések a fagyiról – azt hiszem, felvesszük a kínálatunkba. Nem titok már, hogy idén két ízzel neveztünk, a tonkababos mellett miénk volt a Málnás túrótorta is, amelyet kollégáim alkottak meg. Bár csak egy termékünk jutott tovább, nagyon büszke vagyok rájuk, mert finom és szép desszertet alkottak meg!” – fogalmazott a cukrász, akinek fagyiját egy olasz kávékülönlegesség az affogato – egy gombóc krémes vanília fagylalt egy espresso kávéval nyakon öntve – ihlette, amelyhez tökéletesen passzol a krémes, kicsit sós karamell egy csipet tonkababbal.
 
Már biztos az is, hogy a Füredi Fagyizó mindkét nevezett fagylaltja a legjobbak között szerepel az idén, önmagában már ez is hatalmas elismerés!” – kezdte gondolatait a mai verseny abszolút győztese, Dobó Norbert tulajdonos. „Nekem személyes kedvencem a passiógyümölcs, amit karamellel és pekándióval párosítottunk, a Törökmézes vanília pedig egy ideje már szerepel a cukrászda kínálatában, és most érett meg arra, hogy benevezzük a versenybe. Egyébként mindkét fagylaltunkat egy-egy desszert ihlette.”
 
A versenyben két nap alatt összesen négy helyszínen – Székesfehérváron, Dunaföldváron, Budapesten és Egerben – tartanak elődöntőket, ahonnan két-három fagylalt juthat a július 7-én, kedden rendezendő budapesti országos döntőbe. Az Év Fagylaltját az ipartestület székházában hirdetik ki.
 
 
 
 
A regionális elődöntő képei letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.