Jövőre 50 milliárd forint jut a Modern Városok Program fejlesztéseire

2020.07.16. 17:15
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. július 16. (csütörtök)
Megyei jogú városok csúcstalálkozója Székesfehérváron. Galéria
 
 
 
Székesfehérváron zajlik a Megyei Jogú Városok Szövetségének idei közgyűlése. A házigazdák nevében Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő és dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntöttek, és mindketten az osztatlan közösségről szóltak, a nemzet, illetve a városok közösségeinek a tekintetében. Szita Károly, a szövetség elnöke vezetésével zajlik a közgyűlés, amelyen Varga Mihály pénzügyminiszter a 2021. évi költségvetésre vonatkozó gazdaságvédelmi intézkedésekről tartott előadást, kiemelve, hogy a Modern Városok Programot a Kormány jövőre is folytatja, a 2021-es költségvetés erre a célra 50 milliárd forintot különített el. A közgyűlés jónak ítélte az elfogadott 2021-es költségvetést, többek között a munkahelyek védelmének és új munkahelyek létrehozásának tekintetében; 2020-ban viszont a nagyvárosok bizonytalanságot éreznek a helyi adóbevétel-kiesések nehezen megjósolható mértéke miatt. 


Ma kezdődött el a Megyei Jogú Városok Szövetségének kétnapos székesfehérvári közgyűlése: a Városháza Dísztermében a házigazdák nevében először Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszöntötte a vendégeket, polgármestereket, alpolgármestereket, a rendezvény támogatóit és a Kormány részéről megjelent vendégeket. „Azt vallottuk mindig, hogy több köt össze minket, mint ami elválaszt.” – idézte Székesfehérvár polgármesterét az országgyűlési képviselő. „Az egész pályafutásom során úgy éreztem, hogy nincs „mi és ők”, hanem csak „mi és mi” van. (…) Nincs két Magyarország: Magyarország egy közös oszthatatlan hazánk és nemzetünk – fogalmazott, és a párbeszédhez azt kívánta, hogy ebben a szellemben teljen a két nap.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester köszöntőjében azt az örömét tolmácsolta, hogy személyesen tudják megtartani a közgyűlést a járványhelyzet után, és egyeztethetnek a városok közös ügyeiről. A jelen kihívásaival kapcsolatban azt mondta, hogy a történelem tele volt sorsfordító helyzetekkel, amiket a nemzet egésze túlélt, és amelyek után újra tudott gyarapodni, növekedni: „Azt éltem meg, hogy a közösségi erő igenis meg tud jelenni egy ilyen helyzetben. Sokótokkal beszélgettünk ebben az időszakban a tapasztalatokról, ki mit és hogyan csinált, és mindenhonnan az a visszaigazolás jött: igen, ezeknek a településeknek az összetartó ereje megmutatkozott ebben az időszakban.” A polgármester hangsúlyozta annak a fontosságát, hogy a közgyűlés értékelheti a járványhelyzet társadalmi és gazdasági következményeit, hiszen a városüzemeltetés és -fejlesztés tekintetében egyaránt komoly következményei vannak ennek az időszaknak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy továbbra is be kell tartatni a járványhoz kapcsolódó szabályokat, adott esetben új önkormányzati szabályokkal kiegészítve.

A köszöntőket követően Szita Károly, az MJVSZ elnöke a közgyűlés közössége előtt mondott köszönetet hét korábbi polgármester kollégájának - és távollétében jelképesen további két leköszönt városvezetőnek - a szövetségben végzett eredményes érdekképviseleti munkájáért és szakmai együttműködéséért. Név szerint Habis Lászlónak (Eger), T. Mészáros Andrásnak (Érd), Borkai Zsoltnak (Győr), Dénes Sándornak (Nagykanizsa); Dr. Páva Zsoltnak (Pécs); Fodor Tamásnak (Sopron) és Dr. Puskás Tivadarnak (Szombathely).

A közgyűlés első napirendi pontjaként Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter a 2021. évi költségvetésre vonatkozó gazdaságvédelmi intézkedésekről tartott előadást. A konzultációt követően doorstep sajtótájékoztatóval folytatódott a program: Varga Mihály elmondta, hogy a tavasszal elindított gazdaságvédelmi akcióterv beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen 1,2 millió ember munkahelyét tudták megvédeni, és több mint 200 ezer olyan munkahely van, ahol közvetlen direkt támogatást tudtak biztosítani a munkaadóknak, továbbá az adókönnyítésekkel és a hitelmoratóriummal a vállalkozásoknak adtak esélyt a nehéz időszak túléléséhez. A 2021-es költségvetés – amelynek alapjai a Gazdaságvédelmi Alap és az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Alap – kiemelten támogatja a munkahelyek megvédését és az új munkahelyek létrehozását. A települések támogatásában az egyik fontos elem a Modern Városok Program: a 23 településen összesen 270 projektet támogatnak, több mint 4000 milliárd forint értékben, a megvalósítás során eddig több mint 1.800 milliárd forint támogatás jutott el a városokhoz; a jövő évi költségvetés erre a célra 50 milliárd forintot különített el. A másik fontos elem a Terület- és településfejlesztési Operatív Program, amely a megyék, megyei jogú városok saját fejlesztési elképzeléseit támogatja.

Kétmillió ember él a huszonhárom településen, és a GDP 1/3 része náluk képződik – ezért is fontos a világjárványt követő gazdasági tervezés két fontos szempont mentén: az egyik a munkahelyek, a másik pedig az egészség kérdése, fejezte ki Szita Károly. Az MJVSZ elnöke üdvözölte, hogy a Kormány gazdaságprogramjában ez a cél megjelenik a vállalkozásokat segítő, illetve a munkahelyteremtő támogatási programokban. Elmondta, hogy a közgyűlés jónak látja a parlament által elfogadott 2021-es költségvetést, 2020-ban viszont bizonytalanságot éreznek a helyi adóbevétel-kiesések nehezen megjósolható mértéke miatt.

Dr. Cser-Palkovics András
kiemelte, hogy 2010 óta történelmi jelentőségű támogatást kaptak a megyei jogú városok: az első az adósságkonszolidáció, a második a Modern Városok Program a TOP forrásokkal, a harmadik pedig a gazdaságpolitikának köszönhető növekedés. A nagyvárosok fejlődése, gazdasági helyzete pedig nemcsak a települések határáig tart, hanem az agglomerációkra is kiterjed, fogalmazott. A kormányzati támogatások a jelenkori nehéz időszakban is nagy segítséget jelentenek, tette hozzá a polgármester. 


A csütörtöki ülésen készült fotók letölthetőek a Galériából!                                          

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 
 
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.