Vértezd fel magad!

2020.07.20. 15:25
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. július 17. (hétfő) 
Országos honvédelmi nevelési programról írtak alá megállapodást Székesfehérváron.    Galéria    
 
 
 
 
 
 
Hazafias nevelésre, a honvédség és a sport iránti kötődésre, bizalomra tanítja, illetve pályaválasztásra sarkallja a nevelőszülői hálózatban, otthonokban élő gyerekeket a Vértezd fel magad! című országos program. A kezdeményezésről hétfőn, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban írtak alá együttműködési megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Sportszövetség vezetői, képviselői.

Magyarországon jelenleg 23 ezer gyermek él a gyermekvédelem intézményesített rendszerében, nevelőszülőknél vagy otthonokban. A kormány elkötelezett abban, hogy ezt a rendszert minél családközpontúbbá tegye, mert így alakulhatnak ki a családi kötődések, kapcsolatok a vér szerinti családjukból kiemelt gyerekekben. A másik fontos cél, hogy a gyerekeknek legyen olyan kézzelfogható céljuk, ami megtartja őket az életben 18 éves koruk után is, ha kikerülnek a gyermekvédelem rendszeréből – hangsúlyozta a Vértezd fel magad! programot ismertető sajtóeseményen Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.

A gyermekvédelmi-honvédelmi célú országos kezdeményezés keretében programokat, sportrendezvényeket, versenyeket, kitelepüléseket és egyéb eseményeket szerveznek a gyerekek számára, akik tanulnak, ismereteket szereznek a hazafiasságról, a honvédségről. „Ezekben a gyerekekben van erő, csak éppen az élet úgy hozta, hogy rajtuk kívülálló okokból annyi traumán mentek át, ami sokunk számára elképzelhetetlen. Ezért szeretnénk, ha a program által megértenék, milyen is a honvédség kötelékében élni, dolgozni.” – tette hozzá Fülöp Attila államtitkár.

A legtöbb, amit a gyerekekért tehetünk, hogy gyökereket és szárnyakat adunk számukra. Fontos, hogy kötődjenek a hazájukhoz, a szülőföldjükhöz, és segítsük őket abban, hogy egyéni életükben is elérjék a sikereket. Szeretnénk az érintett 23 ezer gyermeknek a lelki, érzelmi fegyverraktárát feltölteni, amivel eredményes tudnak úrrá lenni az élet kihívásain. Ha a sporthoz hasonlóan az emberi viszonyaink között is ott van a FAIR PLAY, vagyis a sportszerűség, egymás szeretete, tisztelete és a bajtársiasság, az összefogás képessége, akkor a társadalom egészséges lesz. Erre kell törekednünk, erre kell a gyermekeinket is nevelnünk. – tette hozzá Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke.

A magyar honvédség egy nagy család és az egyik legfőbb munkáltató ma Magyarországon. A honvédelmi és haderőfejlesztési programból adódó változások és a fejlődés egyik alapja a humánerőforrás. Szívesen és örömmel működünk együtt mindenkivel, aki olyan emberi erőforrást biztosít számunkra, aki szereti a hazáját, tudja, hogyan kell megvédeni Magyarországot és a magyar polgárok biztonságát. Ennek szellemében nagy örömmel működünk együtt a Vértezd fel magad! programban. – mondta el Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Németh Szilárd
, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, azért választották az aláírás helyszínéül a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központot, mert ez az intézmény már foglalkozik honvédelmi célú pályaorientációval. A gyermekvédelem rendszere nem tudja pótolni a családot, de mindent meg kell próbálni. A honvédség eszköz lehet erre, mert ebben a kötelékben fontos a fegyelem, az alakiság, a folyamatos képzés és a megújulás. Németh Szilárd méltatta a honvédség elmúlt négy hónapban végzett munkáját, mint mondta, a katonák békeidőben, de komoly veszélyhelyzetben bizonyították helytállásukat. Mint fogalmazott: „Azt szeretnénk, ha a gyerekek hátrányból előnyt tudnának kovácsolni, ezért nyújtjuk feléjük a kezünket.”

A megállapodást Fülöp Attila, Simicskó István, Korom Ferenc és Németh Szilárd írták alá. Közben a Gyermekvédelmi Központ udvarán a gyerekek honvédelmi témájú játékokkal, erőt próbáló sportos és ügyességi feladatokkal töltötték az idejüket.

Az eseményen részt vett dr. Dienesné Fluck Györgyi önkormányzati képviselő és Deresné Tanárki Mária, a központ igazgatója.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.