Továbbra is támogatja az Önkormányzat a 12 éves fiúgyermekek HPV elleni oltását

2020.07.22. 14:03
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. július 22. (szerda) 
 
 
 
„Továbbra is ingyenesen biztosítja Székesfehérvár Önkormányzata a HPV elleni oltóanyag beszerzését a 12 éves fiúgyermekek részére.” – hangzott el a programról tartott mai sajtótájékoztatón. A 12 éves lányok esetében az állam biztosítja az ingyenes oltáslehetőséget.
 
 
Fontos programot indított el az Önkormányzat több mint tíz évvel ezelőtt, amikor a HPV elleni védőoltást először a lányoknál, majd később a fiúk esetében is ingyenesen elérhetővé tette. Időközben az állam átvállalta a lányok esetében a költségeket és azt a Nemzeti Oltóprogram részévé tette. A fiúk esetében azonban az Önkormányzat biztosítja a program finanszírozását, már négy esztendeje ingyenesen megkapják a 12 éves fiúgyermekek a HPV elleni védőoltás lehetőségét. Ebben az évben sincs ez másképp: mintegy 26 millió forintot fordít a költségvetésből erre a feladatra az Önkormányzat, melyet a Humán Szolgáltató Intézeten keresztül valósítanak meg.
 
A programról tartott sajtótájékoztatón Mészáros Attila alpolgármester köszönetet mondott a HSZI munkatársainak, hogy lebonyolítják a programot az orvosokkal, iskolavédőnőkkel és pedagógusokkal együttműködve. „Az elmúlt három év adatai szerint a 12 évesek több mint hetven százaléka élt a védőoltás beadatásának lehetőségével, amelyet az idei évben több mint háromszáz 12 éves fiúgyermek vehet majd igénybe. Bár azt gondolom, ez nagyon szép arány, ezúton is buzdítok mindenkit arra, hogy a felelős gondoskodás jegyében éljen a program adta lehetőséggel.”
 
Az oltást márciusban kezdtük volna meg, de ez az időpont sajnos a veszélyhelyzetre való tekintettel későbbre csúszott. Júliusban azonban el tudjuk indítani az idei programot, és minden érintett megkapja a védőoltást.” – mondta Östör Annamária egészségügyi tanácsnok.
 
A folyamatos oltás nyomán egy rettegett betegség, a méhnyakrák tűnhet el teljesen az országból, de akár a világból is. A legfrissebb kutatások kimutatták mára, hogy több más komoly betegségben is tetten érhető a human papilloma vírus jelenléte, ilyenek például a szájüregi daganatok is. Így mára már tény, hogy a férfiak is ki vannak téve a HPV veszélyeinek. Dr. Nagy László, a Család- és Nővédelmi Központ vezető főorvosa úgy fogalmazott, hogy tizenkét éves korban a legideálisabb megkezdeni a vírus elleni immunitás előkészítését úgy a lányoknál, mint a fiúknál: „A Gardasil 9-es oltóanyag betakarja az országban leggyakrabban előforduló 9 víruspopulációt. Bár a HPV-nek sokkal több törzse van – csak a magas rizikójú törzsből ismerünk legalább negyven-ötvenet –, mégis elmondható, hogy az immunburkuk nagyon hasonló, így elegendő a leggyakoribbak ellen oltani. Azt gondolom, hogy aki felelősen gondolkodik a gyermeke jövőjéről, az beadatja a HPV elleni védőoltást, mint ahogy teszi ezt a kanyaró vagy más fertőző betegségek ellen. Évtizedek óta nagyon jól működik a hazai védőoltási rend, amely kiegészül most a HPV elleni oltással.” A főorvos tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy az oltás beadása továbbra sem mentesíti a hölgyeket a későbbi rendszeres rákszűréstől.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotó: Simon Erika
Szöveg: Torma Kinga Regina
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.