„Kismesterek” a Rác utcában – elkezdődtek a Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotótáborai

2020.07.23. 14:02
KÖZLEMÉNY - 2020. július 23. (csütörtök) 
Ezen a héten a gyerekek vették birtokba a házat.     Galéria  
 
 
 
 
 
 
Ismét telt ház van a Rác utcai Kézművesek Házában, ettől a héttől elkezdődtek a Fehérvári Kézművesek Egyesületének nyári táborai. A Gyermekműhellyel nyitottak, ahol a legkülönfélébb tevékenységekkel – például szövéssel, fonással, nemezeléssel, gyékényezéssel, gyöngyözéssel – töltik szabadidejüket a kicsik és a kicsit nagyobbak. Jövő héttől felnőtt táborok lesznek, majd a szezont augusztus végén ismét Gyermekműhellyel zárják, melyre még lehet jelentkezni.

A koronavírus-járvány után először nyílt lehetőség arra, hogy nyilvános programokat szervezzek a fehérvári kézműves mesterek a Rác utcai bázisukon. A több mint két évtizede a városban és a városért tevékenykedő egyesület számára ettől a héttől elkezdődött és egészen augusztus 28-ig tart a táboros nagyüzem.

A júliusi Gyermekműhely a megengedett maximális létszámmal, 15 fővel zajlik, érkeztek résztvevők Székesfehérvárról és Fejér megye más településeiről is. A jelentkezésnél 10 éves kor volt ugyan az alsó korhatár, azonban több nagyobb gyermek elhozhatta a kisebb, 7-8 éves testvérét, így fontos, hogy minden korosztálynak igyekezzünk megtalálni a megfelelő elfoglaltságot   – mondja Szolga Boglárka, a tábor vezetője. A hétfői nyitónapot, illően, bemutatkozással és az egészségügyi előírások megismerésével kezdték a gyerekek, majd beindult a „bütykölde”, amely péntekig minden nap reggel 8 órakor kezdődik és kisebb szünetekkel délután 4-ig tart. Az első napon csak a szövéssel ismerkedtek a gyerekek többféle eszköz használatával, ezt a munkát a tábor végéig folytathatják a saját munkadarabjaikon. Fontos, hogy péntekre befejezzék az alkotásukat, azonban van olyan különösen ügyes és lelkes gyermek, aki már három darabbal is végzett.

A türelmet, kitartást igénylő, aprólékos szövésen kívül minden nap további 2-2 kézműves foglalkozás van, amibe tetszés szerint lehet bekapcsolódni az egyesület mestereinek a vezetésével. Varrtak például macit és levendulás illatzsákot, készítettek ajtódíszt és apró figurákat gyékényből, de volt agyagozás, nemezelés és gyöngyözés is. A kreatív, elmélyült alkotómunka és barátságos hangulat „kikapcsolja” a napjainkban megszokott kommunikációs csatornákat, a telefonok napközben szinte soha nem kerülnek elő – mesélte a táborvezető.

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének táborai folytatódnak a jövő héttől. Július 27-31-e között szövő – fonó – nemezelő és fafaragó alkotóhetek lesznek, melyeket augusztus 3-7-e között foltvarró Asszonyműhely tábor és gyöngyfűző tábor követ, a felnőtt sorozatot az üvegkészítő tábor zárja augusztus 10-14-e között. Tekintettel a nyári szabadságolások átalakulására, ezúttal napi jeggyel is részt lehet venni a táborokon.  A nyár végén, augusztus 24-28-a között lesz még egy Gyermekműhely tábor, melyre vannak még szabad férőhelyek. A további részletek és a jelentkezés feltételei a https://www.fehervarikezmuvesek.hu/ portálon olvashatóak.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Simon Erika

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.