Tűzoltás és Haydn-duók

2020.07.24. 12:43
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. július 24. (péntek)
Ma is változatos programokat kínált a Napraforgó tábor
 
 
 
 
A Perpetum Nemzetközi Speciális Kutató-Mentők és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar csellistái látogattak el ma délelőtt a Napraforgó Városi Napközis Táborba. A zenészek Haydn-melódiákkal és zenetörténettel, míg a tűzoltók látványos bemutatóval szórakoztatták a táborozókat.
 
 
Zajlik a Napraforgó Városi Napközis Tábor negyedik turnusa. A délelőtti programok között a sport és a kézműveskedés mellett komolyzenei koncert és tűzoltóbemutató szórakoztatta a táborozókat.
 
Úgy tartja – és nagyon jól tartja – a mondás, hogy nem szabad a tűzzel játszani. Igaz volt ez ma a Bregyóban is, ahol a gyerekek a Perpetum Nemzetközi Speciális Kutató-Mentők vezetésével a tűzoltói hivatással és a helyes tűzoltással ismerkedhettek. A gyerekek feszült figyelemmel hallgatták a tűzről, tűzoltásról tartott előadást, és ügyesen válaszoltak is a Perpetumosok kérdéseire. Tudták például, hogy a „piros virág” éltetője a levegő és azt is, hogy az egyik legnagyobb ellensége a víz.
 
Nem csak ismereteiket, hanem rátermettségüket is tesztelhették a fiatalok egy sorverseny keretében. A feladat egyszerű volt: melyik csapat tudja a legrövidebb idő alatt, egy kézzel pumpálható, vizes tömlővel ledönteni a három tűzként szolgáló vizespalackot?
 
A nyertes kihirdetése után jött az, amire a legtöbben egész délelőtt vártak: igazi tűz, igazi oltással! A szimuláció során a fiataloknak a tűzoltók elmagyarázták, hogy a legtöbb háztartási baleset az otthon túlhevült, kigyulladt olaj helytelen oltásából fakad. A köztudatban ugyan jól él, hogy a tüzet vízzel oltják, amit viszont az olaj esetében kerülni kell. Ezt mutatták be a Perpetum munkatársai, akik a lángoló olajra egy kupica vizet locsoltak. A hatás magáért beszélt: a felcsapó lángcsóva láttán még a biztonságos távolságból figyelő gyereksereg is hátrahőkölt! Persze ezután a helyes oltást is modellezték úgy, hogy egyszerűen elzárták a tüzet az oxigéntől.
 
A látványos bemutató mellett a táborozókat az Alba Regia Szimfonikus Zenekar csellistái, Kárász András Péter és Valkó Béla szórakoztatta, akik ezen a héten is mesés Haydn-duókat játszottak, és beszéltek a szerzőről és az általa írt darabokról.
 
 
 
A tábor mai fotói letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.