160 éves a Fehérvár-Komárom vasútvonal

2020.07.27. 19:48
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020.július 27. (hétfő)
Az ünnepi kiállítás augusztus 19-ig látogatható
 
 
 
 
A Székesfehérvár – Komárom közötti vasútvonal megnyitásának 160 éves évfordulóját ünnepelték ma a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban. A jubileum előtt a VOKE kiállítással tiszteleg: az augusztus 19-ig látogatható kiállításon egyedülálló tárgyakkal és tablókkal mutatják be az Észak-Dunántúlt átszelő vonal történetét.
 
A Székesfehérvár-Komárom-vasútvonal a MÁV 5-ös számú, nem villamosított, egyvágányú vasútvonala, amely az Észak-Dunántúlt átszelve Székesfehérvárt köti össze a magyar-szlovák határral. A vonal továbbhalad Komáromból Esztergomba. A vonalat a Déli Vasút építette és üzemeltette egészen az első világháború utánig. A 82 kilométer hosszú pálya volt az építtető első vonala, amelyen 1975-ig gőzmozdonyok közlekedtek. A nyomvonal Székesfehérvárról Mohán, Fehérvárcsurgón, Bodajkon, Csókakőn és Móron át haladt Bakonysárkány, Kisbér, Ászár, Tárkány, Csémpuszta irányába, egészen Komáromig.
 
Emlék részvény, beszállókártya és tőlap is járt ma VOKE-ban, ahol a vasútvonal forgalomba helyezésének 160 éves évfordulója alkalmából rendezett kiállítás ünnepélyes megnyitóján Nádi Ferenc köszöntötte a résztvevőket. A Székesfehérvári Forgalmi Csomóponti Főnökség vezetője köszöntőjében a vonal történetére emlékezett vissza, mint mondta egy gazdasági szükségszerűség adta az építés indokát: „Egészen egyszerűen el kellett szállítani az árut Triesztbe a kikötőbe, amely feladatot egészen a monarchia végéig teljesített a pálya. Később a szén kitermelésben volt nagy szerepe, amelyet a háború után is megtartott, sőt ma is száz ember dolgozik ezen a vonalon.”
 
 
A hajdani vasutas életről Hortobágyi Frigyes és Nehéz György beszéltek a résztvevőknek, valamit Haraszti Gábor, a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület elnöke köszönte meg a tárlatra készült, egyedülálló, gazdag információ-, kép- és ereklye-összeállítást a gyűjtőknek. A megnyitón közreműködött Szalay Csilla és Rechner Csaba, valamint a gyűjtemény gazdagságához a MÁV Fotókör tagjai is hozzájárultak.
 
 
A tárlat augusztus 19-ig ingyenesen látogatható a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban.
 
 
 
 
A megnyitó képei letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
 
Fotó: Simon Erika
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.