Az emberi érzelmek felé vezető út

2020.07.30. 14:31
SAJTÓKÖZLEMÉNY -  2020. július 30. (csütörtök)
Új bemutatóra készül a Székesfehérvári Balett Színház
 
 
 
 
 

Új bemutatóra készül a Székesfehérvári Balett Színház. Októberben láthatja a közönség a Carmen című előadást, amely három részből áll: Carmen, Arrhythmia, Szeszély. Ez utóbbi koreográfusa a világhírű Alexander Ekman. A koreográfus betanító balettmestere, Mathilde Van de Meerendonk ezen a héten együtt dolgozik a fehérvári táncosokkal.


A modern társadalom káosza és erős emberi érzelmek jelennek meg a Szeszély táncnovellában, amelyet egy egész estés, új, színházi bemutató keretében láthat majd a fehérvári közönség októberben a Vörösmarty Színházban.  Az alkotói folyamatba tekinthettek be a sajtó képviselői ma a Székesfehérvári Balett Színház próbatermében.

Mint azt Egerházi Attilától megtudtuk, a Carmen-est három részből áll: a Carmen mint cselekményes balett, táncdráma és az Arrhythmia táncnovella az ő koreográfiája, míg a Szeszély (WHIM) koreográfusa Alexander Ekman. „Társulatunknak megtiszteltetés és értékmérő, hogy a világszerte elismert művész koreográfiáját előadhatjuk. A darab nagyon izgalmas, és sokat tanulhatnak belőle a táncosok. Vidám, lendületes, pezsgő előadás lesz, amely megragadja a nézők szívét, lelkét.”

A koreográfia betanítója, Mathilde Van de Meerendonk balettmester közel egy hete dolgozik együtt a fehérvári társulattal. „Nagy örömmel tapasztaltam meg a hét során, hogy a fehérvári társulat vezetése és tagjai elkötelezettek, és nagyon magas szintű művészeti munkát végeznek, jó velük együtt dolgozni.” – mondta Van de Meerendonk. Ez a darab egy csoportról szól, s benne az emberekről, akik olyan érzelmeken mennek keresztül, amelyeket a napi életben nem mutatunk meg. Az őrültség, a vágy különböző formái válnak láthatóvá a tánc nyelvén, tette hozzá.

Mathilde Van de Meerendonk a hágai konzervatóriumban végzett. Táncos pályafutását az NDT társulatában kezdte (Nedelands Dans Theatre). Szabadúszóként 1981-től kezdett dolgozni Barcelonában különféle táncprojektekben. Vendégmesterként alkotott Goteborgban, Amszterdamban, Sydnyben, a Finn Nemzeti Balettben, a Dán Táncszínházban. Az utóbbi több mint 10 évben a IT Dansa (Barcelona) fiatal tánctársulatának oktatója az Institut del Teatre Tánckonzervatóriumában. Ekman repertoárjának betanító balettmestere.

A Carmen-estet a tervek szerint október 21-én mutatja be a Székesfehérvári Balett Színház a Vörösmarty Színházban.             

A próbán készült fotók letölthetőek a Galériából.

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 November
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.