Évadnyitó társulati ülés a Vörösmarty Színházban

2020.08.03. 15:30
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. augusztus 3. (hétfő)
 
 
 
 
 

Az ember tragédia 2. bemutatójával indul az évad a Vörösmarty Színházban, hangzott el az évadnyitó társulati ülésen, amelyet ma tartottak a teátrumban.  Dr. Szikora János igazgató köszöntötte az új tagokat, valamint átadta az „Évad legjobb színésze” és az „Évad legjobb dolgozója” elismeréseket. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Cser-Palkovics András polgármester. 


„Az én mesterségem az, hogy történeteket meséljek a többieknek. El kell mondanom, mert nem tudom magamban tartani őket. Mások történeteit mesélem a többieknek. Vagy a sajátjaimat - magamnak vagy másoknak.” A félbemaradt előző évad miatt a hagyományoktól eltérően nem egy évet összegző kisfilmmel, hanem a színészetről szóló gondolatokkal indult az évadnyitó társulati ülés. Giorgio Strehler operarendező Az emberi színházért vallomását olvasta fel a teátrum igazgatója.

A jelenlegi szabályok mellett a színházi évad korlátozások nélkül megkezdhető. Ezzel a jóhírrel köszöntötte a társulat tagjait dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki megköszönte, hogy a veszélyhelyzet alatt komoly szerepet vállalt a város közösségi életében a színház. Tájékoztatást adott arról, hogy a teátrum további működtetése érdekében megállapodást kötött Székesfehérvár Önkormányzata és Magyarország Kormánya. A négy évre szóló együttműködés szerint a felek egyenlő arányban járulnak hozzá a színház működésének finanszírozásához.  A költségekből az állam évente 485 millió forintot biztosít a működéshez egészen 2024-ig. A polgármester szólt arról is, hogy ebben a megállapodásban szerepel egy 60 millió forintos kötelező bérfejlesztési feladat is, amely a színház valamennyi dolgozóját érinti.

A városvezető arra kérte a színház iránt érdeklődőket, hogy bátran vásároljanak bérleteket. „Az elején nagyon örültünk, mert azt láttuk, hogy nagyon szépen megindult a vásárlás, nem volt különbség az elmúlt év azonos időszakához képest, de az elmúlt 1-2 hétben megtorpant a vásárlási kedv, az emberek kivárnak. A mai szabályok alapján az évad rendben elindulhat, és bár nem láthatunk előre, azt azonban tudjuk, hogy bármi történik is, a színház kárpótolja a bérleteseket, így ez sem lehet akadály. Aki szereti a színházat, azzal tud segíteni, ha megveszi a bérletet." – hangsúlyozta a polgármester.

Színházi előadásra pedig nem is kell szeptemberig várni, hiszen az augusztusi ünnepkörhöz kapcsolódva ismét lesz koronázási szertartásjáték. A helyszín új, a Nemzeti Emlékhely helyett az Aranybullánál viszik színre várhatóan augusztus 21-23-a között, egy jóval kisebb, 300 körüli néző befogadására alkalmas nézőtér előtt.

Dr. Szikora János igazgató ismertette az új évad repertoárját. Mint mondta, a Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál által írt Az ember tragédiája 2. olyan – a koronavírus-járvány idején különösen aktuális – kérdéseket feszeget, vajon lesz-e jövője az emberiségnek a Földön. A négy részből álló darab különlegessége, hogy a székesfehérvári bemutatóval egyidőben könyv formájában is megjelenik. Szikora János a folytatásról szólva kiemelte, vidám, könnyed darabokkal várják majd a nézőket. A nagyszínpadon látható lesz a Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban vígjáték, a Mágnás Miska operett, a Koccanás keserű komédia és a Fame című musical. Látható lesz még a Trianon, a Mikve – Megtisztulás, a Bűn és bűnhődés, valamint a Padlás című darabok. A gyerekeket a Kerkay Rita rendezte Diótörőcskével várják. A színdarabot Csukás István írta néhány éve a Vörösmarty Színház számára.

A társulattól elköszönt Tűzkő Sándor, Lábodi Ádám és Seress Zoltán. Az évadnyitón bemutatták az új tagokat: Tenki Dalmát, Sarádi Zsoltot és Trokán Pétert. Elhangzott, hogy a jövőben a direktor munkáját Hargitai Iván igazgatóhelyettesként segíti.

Az évadnyitón készült fotók letölthetőek a Galériából.fotó: Simon Erika
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.