Szárnyaló honvéd kadétok

2020.08.04. 16:37
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. augusztus 4. (kedd)
Nyári repülőtábor a börgöndi repülőtéren. Galéria
 
 
 
 
 
 
Az ország több helyszínéről érkezett húsz középiskolás vesz részt abban az egyhetes nyári táborban, amelynek a börgöndi repülőtér ad otthont. A Honvéd Kadét program keretében zajló repülőtábor célja, hogy a katonai repülőszakma megismertetésén keresztül szólítsa meg az érdeklődő kadétokat, és kötődést alakítson ki bennük a katonai repülés iránt. 


Veress Zoltán magyar műrepülő Európa-bajnok, többszörös Guinness-rekorder pilóta tartott bemutatót a repülőtábor résztvevőinek ma a börgöndi repülőtér felett. A Honvédelmi Sportszövetség és az Albatrosz Repülő Egyesület együttműködésében szervezett egyhetes táborban húsz katonai szakközépiskolás vesz részt, akik az ország több pontjáról érkeztek annak érdekében, hogy közelebbről is megismerkedjenek a repüléssel – elméletben és gyakorlatban egyaránt.

Élményekben gazdag tábori programmal várják a résztvevőket az Albatrosz Repülő Egyesület tagjai. A diákok már az első napon felszálltak a levegőbe, és útjuk során madártávlatból láthatták Székesfehérvárt, a Velencei-tavat és a Balatont is. „A fiatalokat szeretnénk bevezetni a repülés szépségébe, hiszen az egyesület elkötelezett a Magyar Honvédség utánpótlás-nevelésében.” – mondta Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke. „Szeretnénk továbbá, ha a táborban lévők megszeretnék a repülést, és többen a katonai pályára hivatásként tekintenének. Az egyesület minden tagja azon dolgozik, hogy ez a hét emlékezetes maradjon a kadétoknak. Reméljük, hogy néhány év múlva akár majd a repülőnapon is viszontláthatjuk pilótaként őket.”

„Hálámat szeretném kifejezni a város nevében, hogy a tábornak Székesfehérvár adhat otthont.” – hangsúlyozta Mészáros Attila alpolgármester. A börgöndi repülőtéren található emlékmű a székesfehérvári repüléstörténet több mint 100 évét jelképezi. Annak a városnak a repüléstörténetét, amely ma a Magyar Honvédség fővárosa.”

A tábor megnyitóján Simicskó István visszatekintett a repülés több mint egy évszázados történelmére. A Honvédelmi Sportszövetség elnöke kiemelte: „A haza védelme nemzeti ügy, mindannyiunk közös ügye. Ez a tábor jó lehetőséget ad arra a fiataloknak, hogy a repüléssel megismerkedhessenek. A magyar repülésnek komoly történelme van, és mi, a Honvédelmi Sportszövetségen keresztül igyekszünk segíteni, hogy a magyar fiatalok a haza védelméhez kötődő olyan honvédelmi képességgel, kompetenciával rendelkezzenek, amellyel hazánkat bármilyen bajtól meg tudják majd óvni a jövőben is. A kadétképzés része a 2020-2026-os haderőfejlesztési stratégiának.” Dr. Simicskó István óriási dolognak nevezte, hogy a polgári gimnáziumok a haza védelme ügyében egy-egy osztályt indítanak, és az ott tanulókat különleges adottságokkal vértezik föl.

Az eseményen részt vett Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is: „Gyakran mondják, hogy felbecsülhetetlen érték az, ha az ember olyan munkát talál, amit szeret is. A honvédelem esetében ez fokozottan igaz, hiszen kizárólag akkor működhet jól, akkor lehet sikeres, ha a művelője három dolog birtokában van: a tudás, az akaraterő és a hazaszeretet. A kormány célja, hogy azok, akik a katonai pályát választják, a kor színvonalának megfelelő és ütőképes hadseregben szolgálhassanak az ország védelmében. A hazai haderő szavatolja Magyarország függetlenségét és biztonságát, és Európa biztonságának megőrzésében is kulcsszerepet játszik. Ezért is fontosak az olyan lehetőségek, mint a Honvéd Kadét Program, amely a megfelelő tárgyi tudás mellett a gyakorlati ismeretek elsajátítására is nagy hangsúlyt fektet.”

A köszöntőket követően dr. Simicskó István Szentes Lászlónak, a Honvéd Szondi Sport Egyesület elnökének munkája elismeréseként átadta a Honvédelmi Sportszövetség ezüst fokozatú elismerő oklevelét.

Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.


                                          

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.