Felvidéki táborozók jártak a Városházán

2020.08.18. 17:48
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. augusztus 18. (kedd)
A színjátszó fiatalok részt vesznek a szertartásjáték előadásában. Galéria
 
 
 
 
Dr. Cser-Palkovics András polgármester a Városházán fogadta azokat a felvidéki gyerekeket, akik a Rákóczi Szövetség szervezésében érkeztek a székesfehérvári színjátszó táborba. A fiatalok bekapcsolódnak a székesfehérvári Koronázási Szertartásjáték próbáiba, és részesei lesznek a bemutatóknak is.


A Vörösmarty Színház és a Rákóczi Szövetség közös szervezésében zajlik Székesfehérváron a Kárpát-medencei Színjátszó Tábor, külhoni iskolások részvételével. A diákok bekapcsolódnak a Koronázási Szertartásjáték próbáiba, és szereplőkként részesei lesznek a bemutatóknak is.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester a Városháza Dísztermében fogadta a húsz táborozót, és kifejezte, mennyire fontos a városnak, hogy itt vannak. Abban az időszakban, ami Székesfehérvárnak a legszebb hagyományaihoz kapcsolódik, és a legünnepibb, legkülönlegesebb időszak ezáltal. „A lelke és a szíve a rendezvénysorozatnak a Szertartásjáték, központban a koronázással.” – mondta a polgármester, és azt fogalmazta meg: szimbolikus, hogy a csak erre az alkalomra írt míves darabban határon túli magyarok is fellépnek – így ezáltal is képviseli a rangos előadás témája az össznemzeti ügyet.

A történelmet emberek, személyiségek csinálták: egy régen megtörtént eseményt és egy uralkodót hozunk közel a mához – emelte ki Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, a Szertartásjáték rendezője az előadásról. Az a kérdés, hogy mit jelent magyarnak lenni, mást jelent a külhoni fiataloknak, mondta. A magyarság tudata az Árpád-ház időszakában dőlt el, alakult ki, és az akkori uralkodóknak köszönhetően: hogy mi kik vagyunk, arra csak akkor lehet válaszolni, ha ismerjük a gyökereinket, tette hozzá.

Csáky Csongor
, a Rákóczi Szövetség elnöke köszönetet mondott a diákoknak a meghívás elfogadásáért, és a csonka táborból a vírushelyzet miatt hiányzó fiataloknak azt az üzenetét, reményét fogalmazta meg, hogy jövőre találkoznak. Olyan rendezvény a tábor, ami igazi színfoltja a szövetség nyári programjainak – mindenki számára életre szóló élmény lesz színészekkel fellépni, a nemzet fővárosában, mondta.

Gyerekkori, fontos drámai élményeket jelentő színházélményeiről szólt Székely János püspök, és kiemelte, hogy a színházi előadás nemcsak annyi, mint elolvasni egy könyvet – egy jó színház felemel és alakít. Salkaházi Sára tragikus példáját mondta el, aki az általa Szent Margitról írt színdarabhoz hasonlóan lett áldozat: a nyilasok lőtték le.


Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából!
                                    

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.