Munkában a város új főkertésze

2020.09.10. 17:28
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. szeptember 10. (csütörtök)
Györök Orsolya szeptember 1. óta látja el feladatát
 
 
 
 
 
A Polgármesteri Hivatal átalakítása kapcsán döntött a Közgyűlés augusztus 28-ai ülésén arról, hogy létrehoznak egy "zöld" főkertész pozíciót a főépítész mellett, a főjegyző alá rendelten, aki városi főkertészként, tájépítészként vesz részt a fejlesztésekben. Ezzel is jelezve a környezetvédelmi szempontok fontosságát a beruházások esetén. Az új városi főkertészt, Györök Orsolyát dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző mutatta be.
 
Mi sem bizonyítja jobban Székesfehérvár környezetvédelem és fenntartható fejlődés iránti elköteleződését, minthogy a legutóbbi közgyűlés alkalmával létrehoztak egy új, „zöld” pozíciót a Hivatalon belül. A városi főkertész ezentúl – a városi főépítészhez hasonlóan – a főjegyző alá rendelten vesz részt a fejlesztésekben.
 
A városi főkertészt dr. Cser-Palkovics András mutatta be a mai napon a Petőfi parkban. A polgármester elmondta, hogy a pozíció megalkotását hosszabb egyeztetés előzte meg. „Fontos szempont volt, hogy a pozíció ezentúl a főjegyző alá rendelten gyakorlatilag párja legyen a főépítésznek. Azt gondolom, hogy a jogalkotás is ebbe az irányba halad, éppen ezért nem lenne meglepő, ha a következő években kötelező is lenne már a megyei jogú városokban főkertészt alkalmazni. Élhető, szerethető Székesfehérvárt építünk és működtetünk a környezetvédelem, a zöld gondolkodás és a fenntarthatóság jegyében, ennek a szakmai koordinátora lesz a főkertész. Györök Orsolya, aki immár 5 éve dolgozik a városért, az a személy, akiben megtaláltuk a hivatal első főkertészét.” – emelte ki a polgármester, aki a bejelentés alkalmával a nemes feladat ellátásához sok szerencsét és kitartást kívánt a városi főkertésznek.
 
Az elnevezés bár főkertészi a pozíció, a város vezetői igazából tájépítészt kerestek. A Városgondnokságon dolgozó előd, a nemrég nyugdíjba vonult Spanyárné Halász Szilvia kertészmérnök volt, Györök Orsolya azonban tájépítész mérnök, feladatai pedig sokkal összetettebbek lesznek. „Régi vágyunk polgármester úrral, hogy elkülönítsük egymástól a környezetvédelmi hatósági feladatokat és a környezetvédelmi és klímavédelmi szakmai feladatokat. Sok száraz, hatósági feladata van egy Környezetvédelmi Irodának, mint például az elhagyott hulladékkal vagy a talajvízzel kapcsolatos témakörök, míg Székesfehérváron olyan környezetvédelmi beruházások történnek, amelyek tájépítészeti szakmai tudást igényelnek, ezért is indokolt a szakterület ágainak kettéválasztása. Gondoljunk csak a Jávor Ottó tér vagy a Zichy liget önerőből történő beruházásaira, vagy a Fehérvár Tüdeje programra.” – tette hozzá dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző.
 
A Közgyűlési döntés és a kinevezés értelmében a városi főkertészi feladatokat, a Főkertészi Irodán szeptember 1-jétől Györök Orsolya látja el. A városi főkertész a bemutatkozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2015 óta dolgozik a Hivatal Környezetvédelmi Irodáján. „Mindig is a zöldfelületi témakör volt a szakterületem, a fák védelme volt az elsődleges feladatom. A fásszárú növényekkel kapcsolatos hatósági ügyeket bíráltam el, ezt követően kapcsolódtam be különböző projektekbe, ahol mindig a zöldfelületi szempontokat képviseltem.” – kezdte gondolatait a főkertész. Beszédében hangsúlyozta, hogy a továbbiakban is az a célja, hogy a város zöldfelületi értékeit megőrizze, illetve bővítse azok mennyiségét és minőségét.
 
A klímavédelem témakörével kapcsolatban elmondta, hogy Székesfehérvár nyert egy klímastratégia-pályázaton, így már folyamatban van a tervek előkészítése. Ehhez kapcsolódóan a polgármester hozzátette még, hogy a Volán tájékoztatása szerint heteken belül forgalomba állítják az első tíz, új csuklós autóbuszt.
 
 
 
 
 
A sajtótájékoztatón készült képek letölthetők a Galériából, a városi főkertésszel készült videós interjú pedig ma estétől elérhető Székesfehérvár Facebook-oldalán és Youtube csatornáján.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
Videó: Fejér Tamás, Torma Kinga Regina
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.