Szárnyalás - 25. Börgöndi Légiparádé

2020.09.13. 16:02
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. szeptember 13. (vasárnap) 
 
 
 
 

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Börögöndi repülőnapot. A légiparádén, amelynek az augusztust idéző időjárás is kedvezett, többek között Veres Zoltán műrepülő produkcióját, ejtőernyős bemutatót, old timer járműveket, valamint a repülés történetének szinte minden korszakát bemutató repülőgépeket csodálhatott meg égen és földön egyaránt a nagyszámú közönség.


Hosszú autósor kanyargott vasárnap reggeltől a börgöndi repülőtér irányába, ahol immár 25. alkalommal rendezték meg a repülőnapot. Az időjárás nyarat idéző meleggel, sziporkázó napsütéssel várt mindenkit, az Albatrosz Repülő Egyesület ejtőernyős szakosztályának kilenc sportolója pedig nemzeti színű lobogós ugrással tisztelgett a negyedszázados fennállását ünneplő program előtt.

Műszaki csodákat és a történelmet hozták ma ide nekünk a szervezők, egy olyan városban, amely büszke történelmére, katonaváros múltjára és jelenére egyaránt - kezdte köszöntőjét Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt hetekben, hónapokban dolgoztak azon, hogy ma biztonságos körülmények között, az eddigiektől eltérően egy jóval nagyobb területen lehessen megtartani a hagyományos szeptemberi repülőnapot. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy ha mindenki figyelmesen és fegyelmezetten betartja az egészségügyi előírásokat, akkor lehetőség nyílik a rendezvények szervezésére.

Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke a programok összeállítása kapcsán elmondta, hogy két évforduló: a 25. Börgöndi Repülőnap és a 75 éve véget ért második világháború tematikája köré szervezték az idei eseményt. Az amerikai vadászgépek leghíresebbje, a Mustang is látható volt ma. Különleges dolog ez, hiszen itt, Börgöndön annak idején a Messerschmitt 109-re képeztek pilótákat, akiknek szembe kellett nézniük ezzel a szörnyeteggel, ami jóval nagyobb teljesítményű és modernebb repülőgép volt, mégis kiváló eredményeket értek el a Puma században harcoló magyar pilóták.

 A megnyitót követően Veress Zoltán motoros műrepülő vette át a szót, először a hangszórókon keresztül jelentkezett be a légtérbe és köszöntötte a közönséget, majd lélegzetelállító bemutatót tartott a levegőben. Tavaly az időjárás meghiúsította, de az idei repülőnapra eljött a Tiger Moth kötelék Csehországból. A különleges gépek mellett repülőszimulátor, old timer szárazföldi járművek várták az érdeklődőket, akik megnézhették, hol tart most a Nemere-projekt, valamint tartalmas beszélgetéseket hallhattak a Nemere újraalkotásán dolgozókkal, pilótákkal, veterán repülősökkel.

A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából. 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.