Bemutatták a Társaságfelügyeleti Iroda vezetőjét

2020.09.14. 13:50
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. szeptember 14. (hétfő)
Sulyok János szeptember 1-jétől látja el a főosztályvezetői feladatokat
 
 
 
 
A Polgármesteri Hivatal átalakítása kapcsán döntött a Közgyűlés augusztus 28-ai ülésén arról, hogy a Kontrolling Iroda bázisán, a főjegyző alá rendelten létrehozza a Társaságfelügyeleti Irodát. A Hivatal új szervezeti egységének feladata az Önkormányzat gazdasági társaságainak felügyelete, működésük hatékonyságának növelése, illetve annak összehangolása lesz. A Társaságfelügyeleti Iroda vezetőjét, Sulyok Jánost dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző mutatta be.
 
 
 
A Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalát érintő újabb szervezeti változásról számolt ma be dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző. Az önkormányzat 2019. októbere után kezdte el megvizsgálni, hogy szükséges-e a tulajdonában álló vállalatok holdingstruktúrába való szervezése a hatékonyság és az átláthatóság növelése érdekében. A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy van értelme egy ilyen új struktúra kialakításának, viszont – a kétezres évek elején meghozott döntések rossz tapasztalatai alapján most – a saját erőforrásokra támaszkodva, közgyűlési felhatalmazással, a Hivatalon belül hozták létre a társaságok irányítását, felügyeletét ellátó szervezeti egységet. A Kontrolling Iroda bázisán szeptember 1-jén megalakult Társaságfelügyeleti Iroda főosztályvezetői posztjára Sulyok Jánost nevezték ki.
 
Dr. Cser-Palkovics András a mai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy az iroda vezetőjének egy precíz, pontos szakembert választottak. „János a Hivatal szakembereivel együtt már megkezdte a munkát annak érdekében, hogy gazdasági társaságaink még hatékonyabban és átláthatóbban működjenek. Természetesen nem elfelejtve, hogy ezen cégek nagy része alapvető közszolgáltatásokat végez, vagy a közösség számára olyan fontos tevékenységet folytat, amivel a fehérváriak nap mint nap találkozhatnak. Örülök annak, hogy teljes támogatottságot kapott ez az átalakítás a Közgyűlésen – ez, azt gondolom, hogy mindenki számára fontos üzenet.
 
A statikus adatbegyűjtésen túl mostantól a tulajdonosi joggyakorláshoz szükséges döntések előkészítésében vesz részt az új iroda. Feladatai között szerepel majd a tulajdonosi célkitűzések megvalósításának nyomon követése, a gazdasági társaságok együttműködésének, közös projektjeinek, fejlesztéseinek koordinálása, vagy a gazdasági társaságok egymásnak nyújtott szolgáltatásainak összehangolása is. „Főosztályvezető úr a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolán, valamint a Janus Pannonius Tudomány Egyetem Gazdálkodási szakán tanult, végzett mérlegképes könyvelő, közgazdász, így szakmailag minden olyan tudás birtokában van, amely erre a feladatra őt alkalmassá teszi. Egy államháztartási jogban jól értesült gazdasági szakemberrel bővült a Hivatal állománya.” – emelte ki dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző.
 
Sulyok János 2020. januárjától erősíti a Polgármesteri Hivatalt, a Társaságfelügyeleti Iroda megalakulása előtt az önkormányzati cégek működésének feltérképezése volt a feladata. A szakember elmondta, hogy az elmúlt nyolc-kilenc hónapban végzett munka során azt tapasztalta, hogy a társaságok stabil alapokon állnak: „Azt láttam, hogy a tevékenységük szinte minden esetben találkozik Fehérvár lakosságának elvárásaival. Azt gondoljuk azonban, hogy van lehetőség és igény is a koordináció és a hatékonyság növelésére. Ez az iroda pedig azzal a céllal jött létre, hogy megtalálja ezeket a megoldásokat.” – mondta el a szakember, aki hangsúlyozta, hogy a cégekkel való együttműködés csak akkor lehet sikeres, ha az eddig is nagyszerű munkát végző cégvezetőkkel a jó kapcsolat és a szakmai támogatás kialakul.
 
Sulyok János kitért az átvilágítás időszakában beköszöntő koronavírus-járvány első hullámára is: „A koordináció és a hatékonyság növelésén túl legalább annyira fontos a koronavírus elleni sikeres védekezés is a gazdasági társaságok tekintetében. Vigyáznunk kell a munkavállalóinkra, és úgy kell majd szerveznünk a szakmai munkát, hogy Székesfehérvár lakossága folyamatosan olyan szolgáltatási minőséget élvezhessen, amelyhez az elmúlt években hozzászokott.”
 
A sajtótájékoztató végén dr. Cser-Palkovics András és dr. Bóka Viktor is sok sikert kívánt a főosztályvezető munkájához, és hangsúlyozták, hogy szakmai tapasztalataira honvédelmi kérdésekben is számítanak majd.
 
 
 
 
 
 
A sajtótájékoztatón készült képek letölthetők a Galériából, a Sulyok Jánossal készült videós interjú pedig ma estétől elérhető Székesfehérvár Facebook-oldalán és Youtube csatornáján.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Simon Erika
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.