Adj esélyt az éveidnek!

2020.09.21. 11:48
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. szeptember 21. (hétfő)
Szűrőnap és online konferencia az Alzheimer-világnapon. Galéria
 
 
 
 
Adj esélyt az éveidnek! mottóval az Alzheimer-világnapon tart rendezvényt Székesfehérváron az Interprofesszionális Demencia Alapprogram. Székesfehérváron innovatív képzés működik egy éve a hozzátartozóknak, ezenkívül szakmai protokollt is készítettek a demenciával foglalkozók részvételével. A megelőzésre irányította a figyelmet az Alba Plaza előtti téren felállított, negyven vizsgálatot biztosító egészségvédelmi szűrésprogram: a kamionban a kampány keretében demenciaszűrést is végeznek. A nap folyamán online konferencia zajlik a témában, amit az érdeklődők ingyen követhetnek. 


Demenciával, azaz a kóros szellemi hanyatlással mintegy 250 ezer ember él Magyarországon, az érintettek száma pedig meghaladja az 1 millió főt. Az Alzheimer-világnapon Adj esélyt az éveidnek! mottóval tartott rendezvényt az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram): középpontban a megelőzéssel, valamint a helyi közösségekben szervezett tudásbővítő és érzékenyítő programokkal.

Köszöntőjében Spányi Antal megyéspüspök a figyelemfelhívás, az útmutatás fontosságát hangsúlyozta: „Kell, hogy legyen tiszta és világos tudásunk erről az állapotról! Kell, hogy világosan megértsük: lehet ezt megelőzni, lehet az élet minőségét megőrizni akkor, amikor még egészségesek vagyunk! És tudnunk kell azt is, hogy tanítani, felvilágosítani, oktatni kell azokat a hozzátartozókat, akik a nap 24 órájában együtt élnek egy demenciával élő családtagjukkal.” – fogalmazott a megyéspüspök, és a betegekkel szembeni türelem, megértés fontosságáról szólt.

„Lehetőséget adunk az embereknek.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester a 2010-2020-2030-as hosszú távú megelőző programmal kapcsolatban, és a városi szűrőprogramok tapasztalataiból kiemelte, hogy az emberek Székesfehérváron élnek is a prevenciós lehetőségekkel. A rendezvény létrehozásában fontos szerepet játszó tényezőről, az együttműködésről beszélt: „Egy összefogás eredménye az, amit itt láthatunk. Összefogás szervezetek között, összefogás a szakemberek között – ennek az együttműködésnek a keretében valósulhat meg ez a szűrőprogram.”

Dr. Vajda Norbert
, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója a világnap jelentőségével kapcsolatban elmondta, hogy a demencia komoly társadalmi jelenség: a szűrőkamion a megelőzést teszi lehetővé, diagnózis esetén pedig a terápia időben való elkezdését. Székesfehérváron két innovatív, egyedülálló program is elindult az elmúlt évben: megvalósult a hozzátartozók képzését biztosító sorozat, illetve egy asztalhoz tudták ültetni a demenciával foglalkozó szakembereket, hogy közös protokollokat hozzanak létre, tette hozzá.

Közel egymillió embert érinthet valamilyen módon Magyarországon a demencia, világszerte 50 millióan küzdenek vele, kezdte beszédét az INDA program szakmai vezetője, Dr. Radnainé Egervári Ágnes. Bár még nem gyógyítható, az esetek egyharmada megelőzhető – ezért tartják fontosnak, hogy a szűrőkamionhoz csatlakozva felhívják erre a figyelmet. Az időben megszerzett tudás mellett a másodlagos megelőzés szerepéről szólt: egészséges, jó minőségben élt éveket jelenthet az időben szerzett diagnózis mentén bevezetett életmód-változtatás, a terápiás lehetőségek használata. A szakmai vezető felhívta a figyelmet a szakmai konferenciára, amit az érdeklődők a https://demencia.hu/alzheimer-vilagnap-2020-szeptember-21/ oldalon követhetnek.

Dankovics Gergely
, a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram programigazgatója azt emelte ki, hogy 1886 helyszínen több mint 560 ezer magyar állampolgár szűrését végezték el, több mint 7 millió vizsgálattal. Az ország legnagyobb mobil diagnosztikai központja a szűrőbusz, amely 40 vizsgálatot tesz lehetővé, minden fél órában nyolc lakoson. A résztvevők ezenkívül tanácsadó pultoknál tájékozódhatnak: a demenciával, a táplálkozással és a rendőrségi prevencióval kapcsolatban kaphatnak hasznos információkat, mondta.


A rendezvényen készült fotók letölthetők a Galériából!

                            
Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.