Szemek: tévéjáték készül az ünnepre

2020.10.09. 15:59
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. október 9.
 
 
 
Idén a járványhelyzet miatt elmarad a hagyományos, a Városház térre tervezett október 23-i utcaszínházi bemutató, helyette születik meg a Szemek című tévéjáték, amely ebben az évben is az 1956-ból fennmaradt fehérvári dokumentumokra épül. A film főszereplői a Kodolányi János Gimnázium diákjai, mellettük felnőtt szereplők is játszanak a produkcióban, amelyet Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa írt és rendezett. A filmet október 23-án, pénteken 19.20 órai kezdettel láthatják a nézők a Fehérvár Televízióban, amelynek munkatársai is közreműködtek a tévéjáték elkészítésében.
 
„Volt egy nemzedék, amely úgy döntött, hogy nem akar többé lefüggönyözött ablakok mögött élni. Egy nemzedék, amely azt mondta: a szó már nem elég. Nem voltak tábornokaik, nem volt hadseregük, sem haditervük. Csak ökölbe szorított kezük – és tiszta szívük” – ezekkel a mondatokkal kezdődik az a tévéjáték, amellyel ebben az évben emlékezik Székesfehérvár az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. A film az azonos című, eredetileg a Városház téri színpadra álmodott szabadtéri előadás televízióra alkalmazott változata, amelynek írója és rendezője Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa.
 
A rendező által a doku-ballada műfajába sorolt darabban szereplő figurák közül többen is létező személyek, a forradalom helyi eseményeinek tragikus sorsú alakjai, akik több életkorban is megjelennek az alkotásban: általános iskolás, majd középiskolás diákként és pályakezdő szakmunkásként is láthatjuk őket a 64 évvel ezelőtti történéseket megidéző alkotásban. Ahogyan az már hagyomány a városban, most is egy fehérvári középiskola adta a szereplőgárda többségét: ebben az évben a Kodolányi János Gimnázium diákjaival dolgozott együtt Matuz János. A diákok mellett felnőtt szereplőket (többek között az iskola pedagógusát, az önkormányzat munkatársát, a Szabad Színház tagjait és a Programszervező Kft. munkatársait) is láthatunk a produkcióban. Érdekesség, hogy a filmben megjelenik az 1956-os események egyik résztvevője, Sinka Jenő is, akit a forradalom utáni megtorlás idején diákként ítéltek börtönbüntetésre. Az ő részvételével, valamint a forradalmi menet látványáról készülő jelenetet október 9-én, pénteken, az utolsó – sajtónyilvános – forgatási napon rögzítik a Zichy ligetben.
 
A tévéjáték előkészületei hosszú hetek óta folynak, a munka szeptemberben kezdődött, a külső felvételek egy része a Bregyóban készült, a bentieket pedig a Pelikán Fészekben forgatták. A mintegy 50 perces tévéjáték forgatási és utómunkálataiban a Fehérvár TV szakemberei működtek közre.
 
Az ünnepre készült alkotást az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulójának tiszteletére 2020. október 23-án, pénteken 19.20 órakor mutatja be a Fehérvár TV.
 
Bár a jelenlegi helyzetben egészségünk védelme érdekében nem ünnepelhet együtt a város közössége, a technika adta lehetőséggel élve mégis fejet hajthatunk a forradalom áldozatai, hősei előtt. Emlékezzünk közösen, nézzék meg otthonaikban a Szemek című tévéjátékot!
 
Korábbi írásaink, képeink a forgatásokról, valamint a darab színlapja:
 
 
 
 
 
A kapcsolódó fotók letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További információ:
 
Sári Máté
Fehérvári Programszervező Kft.
Székesfehérvár, III. Béla király tér 1. (Művészetek Háza)
Telefon: 06-70/682-0232
E-mail: sari.mate@fehervariprogram.hu
 
 
Szöveg: Hajnal Csilla (Fehérvári Programszervező)
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Október
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.