Egy történet a közösség és a hit erejéről

2020.10.12. 19:46
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. október 12. (hétfő)
 
 
 
 
 

A székesfehérvári Somogyi Viktória újságíró „A hit kiárusítása” amerikai díjnyertes dokumentumfilmjét mutatták be hétfőn este a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A Vatikáni Rádió szerkesztője a járványhelyzet miatt személyesen nem lehetett jelen a filmbemutatón, ám a világhálón keresztül szerencsére „találkozhattak” vele és kérdezhettek tőle a filmvetítést követően a nézők.


Az amerikai templombezárásokról szól “A hit kiárusítása”, amelyet hétfőn este mutattak be Székesfehérváron. A dokumentumfilm, amelynek alkotói Jeff MacIntyre és a fehérvári származású Somogyi Viktória, az Egyesült Államokban hatalmas méretet öltő templombezárások jelenségét mutatja be: feltárja az okokat, rávilágít a háttérben húzódó anyagi megfontolásokra, és a nézők elé tárja a hívők néhol hősies küzdelmét a közösséget megtartó templomokért.

A vetítés előtt rendhagyó alkotói találkozóra került sor: a Fehérvár Televízió szerkesztő-riportere, Vakler Lajos kérdezte a film születésének körülményeiről a magyar alkotót, aki a Vatikáni Rádió szerkesztőjeként dolgozik, és Rómából jelentkezett. Somogyi Viktória mesélt a forgatások során megélt tapasztalatokról, a drámai vallomásokról, amelyekben a hívek, a közösségek tagjai, az ügyet támogató jogászok a clevelandi egyik magyar katolikus templom megmentéséért folytatott küzdelmet elevenítették fel.

Az évekig húzódó történetben a templom megmenekült a bezárástól, de, mint az a hétfő esti beszélgetés során kiderült, újabb akadályokkal kell szembenézniük… - többek között erről is szó esik majd az ÖKK Podcast következő adásában, amelynek vendége Somogyi Viktória lesz, akivel a film kapcsán beszélgetünk a fehérvári indulásról, a római életről, a Vatikáni Rádió szerkesztői munkájáról és az utazásai során, a magyar kisközösségekben szerzett tapasztalatairól is.

A filmbemutatón készült fotók letölthetőek a Galériából.
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Október
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.