Kulturális programok októberben

2020.10.13. 13:30
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. október 13. (kedd)
 
 
 
 
Az októberi kulturális rendezvényeiket ismertették közös sajtótájékoztatójukon a város közművelődési intézményei, társaságai, kulturális közösségei. A szokásos találkozó házigazdája ezúttal Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója volt.
 
 
A Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében elsőként a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár rendezvényeiről Szilvási-Grund Helga beszélt. Az igazgató elmondta, hogy terveznek és szerveznek is számos programot, ám a jelenlegi helyzetben az a tapasztalatuk, hogy az előzetes regisztrációhoz kötött események tekintetében a bejelentkezések utolsó pillanatban történnek. Meghirdették tizenkilencedik alkalommal a tavasszal elmaradt Óperenciás Fejér Megyei Mesemondó Versenyt, amelynek október 22-ig tart a jelentkezési határideje – ha a helyzet úgy adódik, a program akár online is lebonyolítható. Immár tizenhatodik alkalommal idén is lesz Tollpihe Meseíró Pályázat, a meséket e-mailben várják az info@ggmuvhaz.hu címre december 9-ig. Az október 27-i Ligetműhely Olvasóklubban Kafka Margit Színek és évek című regénye lesz a téma. A Gárdonyiban természetesen az őszi szünetüket otthon töltő gyermekekre és családjaikra is gondoltak a programszervezésnél: október 27-én délután az Aranyszőrű bárány meseelőadás lesz a NépmesePonton, valamint október 27-én és 29-én gyerekfoglalkoztató kézműveskedésre és mesemondásra várják a kicsiket.
 
Az Aranybulla Könyvtárban elindultak a csoportfoglalkozások, a Kreatív szombat, a Papírfonó szakkör és a Bütykölde, valamint sikeresen fut már csütörtökönként a játékos angol foglalkozás az ovisoknak. Szerveznek kiállítást is: A csodálatos papír című tárlaton a Papírfonó szakkör munkáit mutatják be. Csiszárné Mahler Mónika igazgató elmondta, hogy október 20-án a Nemzeti Összetartozás Évének jegyében mutatják be Vakler Lajos filmjét. Az Aranybulla Könyvtárban is lesz meseíró pályázat: a Tesco Ön választ, mi segítünk programjának köszönhetően elindítják az Egyszer volt, hol nem volt Meseíró Pályázatot. Novemberre nézve, előzetesen két program van tervben eddig: egy Bory Jenő életéről szóló könyv bemutatása, valamint Tárnok Ákos ecuadori zenés úti beszámolója.
 
A Köfém Oktatási és Közművelődési Központot Simon József intézményvezető képviselte. Mint mondta, a szezon egyik leggrandiózusabb bemutatója zajlik éppen a központban, amely az idén 30 éves Agárdi Nemzetközi Művésztelep munkájának állít emléket. A 200 képből Szűcs Erzsébet művészettörténész és Revák István festőművész közreműködésével 68 alkotást mutatnak be, két teremben, az aulában és egy tárgyalóban. A kiállításhoz október 27-én egy nagyszabású finisszázst terveznek. Október 29-én bemutatják Csató József nyugalmazott újságíró Az én Itáliám című könyvét. Az intézményvezető felhívta a figyelmet a tanfolyamaikra: kung-fu, karate, thai chi, aikido edzések mellett gerinctorna, társastánc és country tánc oktatás is zajlik.
 
A Vörösmarty Társaságnál a Vörösmarty Terem rossz állapota miatt akadozik a programszervezés. P. Maklári Éva elmondta, hogy a királykúti és az öreghegyi beszélgetéssorozatok biztosan folytatódnak, jelenleg is zajlanak: ma Saitos Lajossal beszélget Bobory Zoltán az Öreghegyi Disputában. Megemlítette, hogy várakozáson felül sikerült a Határon Túli Magyar Irodalom Napjai. Továbbra is tervezik a Bella István-emlékestet, a Vár-bemutatót, valamint már nyomdában van a Fehérvári Szép Versek Antológia is. Szinte biztos azonban, hogy az idei évben nem lehet megrendezni decemberben a Vörösmarty Vacsorát. Lakner József, az Áron Nagy Lajos Művészetbarát Kör vezetője hozzátette, hogy a terem állapota érinti a kiállításokat, így a képzőművészeti programokat nem szervezik meg, de hirdetnek majd az általános iskolások számára rajzpályázatot, amelynek témája Vörösmarty Mihály élete lesz.
 
Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója szólt az eseményen utolsóként. Mint elmondta, próbálnak programokat szervezni, a rendezvények tekintetében mégis mértéktartóak, mivel a könyvtár azt kérte olvasóitól, hogy 30 percnél többet ne tartózkodjanak az intézményben. Kiemelte, hogy bár számukra is hiányoznak a nagyszabású személyes találkozók, a mostani helyzetben a könyvtár zavartalan nyitvatartásának biztosítása az elsődleges céljuk. Az intézmény tavasz óta számos kvízzel kedveskedett követőinek, amelyet az elkövetkezendő időben is folytatnak majd. A tagkönyvtárak tekintetében pedig a szeptember folyamán és október elején elindított kiállítások október végéig lesznek látogathatók.
 
 
 
 
Az esemény fotói letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Simon Erika
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Október
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.