Jubileum időtlen értékekkel - megnyitották a tizedik Őszi tárlatot a Tóparti Gimnáziumban

2020.10.13. 19:05
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. október 13. (kedd) 
A Facebook-on látható a kiállítás.      Galéria  
 
 
 
 
 
 
Tízéves születésnapját ünnepli a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium Őszi tárlata. Az Időtlen érték című jubileumi kiállítást – melyen tizenkét alkotó munkáit mutatják be – dr. Vizi László Tamásné, az intézmény igazgatója és dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitották meg, hagyományosan az iskola aulájában. A kiállítást a járványvédelem miatt rendhagyó módon, a gimnázium Facebook-oldalán láthatják az érdeklődők.

A hagyományoknak megfelelően az őszi kiállítás témája ezúttal is az intézmény művésztanárainak ötletén, javaslatán alapul. Összesen tizenkét alkotó, a művészeti munkaközösség valamennyi tagja bemutatkozik a tárlaton, köztük vannak régi és új, idén szeptembertől tanító művésztanárok is. A tartalmas, színvonalas kiállításon láthatunk többek között textilmunkákat, grafikákat és festményeket. A járványügyi helyzetre való tekintettel az Időtlen érték című kiállítást a gimnázium Facebook-oldalán láthatják az érdeklődők.

Az ünnepélyes megnyitón a 2. évfolyamosok zenés, prózai műsora után dr. Vizi László Tamásné igazgató köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, 2011 októberében rendezték meg először az Őszi tárlatot, amely azóta évről évre visszatérő, különleges programjukká vált. A kiállítások minden évben más-más tematika szerint épülnek fel, így igen gazdag keresztmetszetet adnak a kortárs művészet remekeiből, a valamilyen módon Székesfehérvárhoz és a Tóparti Gimnáziumhoz kötődő művésztanárok, művészek, művészpalánták, sőt, a már művészeti karriert építő tanítványok alkotásaiból. Idén a járványvédelem jegyében, különleges útvonal szerint rendezték be a kiállítóteret és helyzeték el a műtárgyakat, így izgalmas terek, kincseket rejtő szigetek alakultak ki.
„Számos dimenzióban nyomon követhető a tárlat címének visszatükröződése. Tapasztalhatóak a mesterek állandó tanulási folyamatainak, kísérletezéseinek az eredményei, szinte tapintható a kibontakozás, a szárnyalás lehetőségeinek a keresése. Érzékelhető, hogy az alkotók igénylik művészetük szabadságának biztosítását, lendületük, kreativitásuk érvényre jutását és a szűnni nem akaró érdeklődésük fenntartását az innovatív megoldások iránt.” – fogalmazott, és köszönetét fejezte ki a tanároknak, a diákoknak.
 
A tárlatot megnyitó beszédében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki a Tóparti Gimnáziumnak azért, hogy nem hagyta magát, nem szakította meg a hagyományt, nem azt kereste, hogy mit hogyan nem lehet megtartani, hanem a különleges körülményekhez alkalmazkodva idén is megrendezte az Őszi tárlatot.
A városvezető arról beszélt, hogy az elmúlt hónapoknak voltak pozitív hatásai is, többek között rájöhettünk arra, hogy milyen fontosak az emberi találkozások, a kapcsolatok, illetve felértékelődött a kulturális rendezvények és élmények jelentősége. A tárlattal a Tóparti Gimnázium megmutatja, hogy milyen szakmaiság és minőség jellemzi az intézményt. A polgármester köszönetét fejezte ki azért, hogy az iskola megragadta a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket, amely nem pótolja ugyan a személyes jelenlétet, de óriási lehetőséget nyújt arra, hogy a tárlatba sokan bekapcsolódjanak, akár a világ másik részén élő volt tópartis diákok is. „Azt kívánom, hogy az alkotókedv és a kezdeményezőkészség maradjon meg a Tópartiban!” – zárta szavait a polgármester.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.

 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Október
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.