Neked MUNKA, nekem ÁLOM

2020.10.15. 15:41
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. október 15. (csütörtök) 
Speciális nyílt nap hat fehérvári munkahelyen. Galéria
 
 
 
 
 

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM programot negyedik alkalommal rendezték meg hazánkban. A speciális nyílt nap lehetőséget nyújt a fogyatékkal élő emberek és a munkáltatók kötetlen találkozójára. A program Írországból indult a "Job Shadow Day" keretében, amely napon az érdeklődő fogyatékossággal élő emberek átélhetik és kipróbálhatják, milyen is lehet az "álommunkájukban" dolgozni. Erre Székesfehérváron hat helyszínen nyílt lehetőség.


A Neked MUNKA, nekem ÁLOM
program célja nem a munkaközvetítés, hanem a lehetőség megteremtése a személyes találkozásra, egymás megismerésére, a kölcsönös tapasztalatszerzésre. A tapasztalatok ugyanis azt támasztják alá, hogy a fogyatékossággal kapcsolatos félelmek, bizonytalanságok a legsikeresebben a személyes kapcsolódások által oldhatók, hangzott el a mai eseményt indító sajtótájékoztatón a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Fejér megyében a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász munkáját támogató Alba Caritas Hungarica Alapítvány 2017 óta vesz részt a programban, mondta Spányi Antal.  A megyés püspök fontosnak nevezte, hogy az ember életében legyenek élmények, amelyek gazdagítják életünket, a hétköznapokat színesebbé teszik. „Ez a program erősíti az érzékenyítést, hiszen mind a munkahelyeken dolgozókat mind az álommunkát választókat a közös tapasztalatok közelebb hozzák egymáshoz. Meg kell tanulnunk kölcsönösen egymásra felnézni, hiszen a sajátos értékeket megismerve, elfogadva magunk is gazdagabbak, többek leszünk.” hangsúlyozta Spányi Antal.

A programra jelentkező fogyatékos emberek eltölthetnek egy napot egy számukra érdekes, általuk választott munkahelyen, munkakörben, egy napra kipróbálhatják álmaik munkáját. A bekapcsolódó munkáltatónál egy házigazda (mentor) fogadja a fogyatékos résztvevőt, az ő munkanapját követheti nyomon a jelentkező, mondta Turcsiné Molnár Mária. A munkaügyi tanácsadó hozzátette, várt és váratlan fordulatokban gazdag az idei évi nap szervezése. Leginkább az újratervezés szóval jellemezhető, fogalmazott, és köszönetet mondott mind a munkahelyeknek, mind a programra jelentkezőknek, hogy vállalták a részvételt.

A fogyatékkal élő fiatalok álommunkái széles spektrumon mozognak: irodai, adminisztrátori munkától elkezdve, autószerelésen, állatgondozáson át egészen a kertészkedésig, a könyvtári munkáig. Az idei évben a program keretén belül 19 bevont fogyatékkal élő személyből 10 fő hat munkahelyen dolgozhatott. „Fontos a társadalom szerepvállalása, de a mi fiataljainknak ugyanúgy lépéseket kell tenniük: kell a bátorság, hogy ki merjenek állni, az ő részükről is kell a nyitottság.”, emelte ki a Szent Kristóf Ház vezetője, Magyar László. Mint mondta, az intézményen belül is próbálkoznak foglalkoztatással. A fejlesztőfoglalkozásban 15 fiatal vesz részt, jó tapasztalatokat szerezve a munka területén. Ügyesednek, önállósodnak, növekszik az önértékelésük, önbizalmuk. A Neked MUNKA, nekem ÁLOM kezdeményezés újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékossággal élő emberek támogatásában, megismerésében, elfogadásában és elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerő-piacon elhelyezkedni.

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja és a Salva Vita Alapítvány koordinálásában valósult meg.

A sajtótájékoztatón és a munkahelyek készült fotók letölthetőek a Galériából

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.