Megnyílt a Titkok Kamrája

2020.10.15. 16:55
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. október 15. (csütörtök)
 
 
 
 
 
Székesfehérvár, 2020. október 15. (csütörtök) – A Titkok Háza Digitális Élményközpont új stúdióval gazdagodott. A Titkok Kamrájának új szakköre a fiatalok számára ezentúl lehetőséget biztosít arra, hogy – a központ által eddig ajánlott STEM képességfejlesztő szakkörök mellett – a gyerekek a kreativitásukat is fejlesszék, megismerkedjenek az online világgal. A Titkok Kamrájának vezetője Tóth Dániel György, Pixa, a székesfehérvári Szenátus tagja, akit a mai műhelymegnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester is meglátogatott.
 
Tóth Dániel György, alias Pixa az új CLLD-projekt keretében megvalósuló műhelyfoglalkozásán mutatja meg ezentúl a fiataloknak az immár üzemelő Titkok Kamrájában, hogy hogyan is kell jól használni az online, kreatív ipar eszközeit. „Az nyilvánvaló, hogy mindenki kezében ott van az okostelefon, a tablet, így számunkra is adott a feladat: szeretném megmutatni a fiataloknak, hogyan is használják őket okosan. A foglalkozásokon felvázolom, hogy milyen lehetőségek rejlenek az applikációkban. Mindezek mellett a kamrában lehetőség van kipróbálni a podcast-gyártást, a hangmérnökösködést, a dalszerzést, a DJ-zést, lehet zenélgetni, és a greenbox előtt készített videókkal igazi youtubereket nevelhetek.” – emelte ki a Pixa, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont munkatársa, aki elmondta, hogy a most meghirdetett szakkörhöz a tanév végéig lehet csatlakozni.
 
Domokos Tamás, az Echo Network Koordinációs, Beruházó és Finanszírozó Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Titkok Háza Tudományos Élményközpont részeként üzemelő Titkok Háza programjaival leginkább a középiskolás korosztályt szeretnék megcélozni. „Egy nagyon speciális és innovatív szakkör eszközparkját tudtuk itt összeállítani. A foglalkozások során pedig az a célunk, hogy az online világ adta lehetőségeket jól és biztonsággal használják a fiatalok, illetve a bennük rejlő kreativitást minél magasabb szintre fejleszthessék.” Az ügyvezető elmondta, a nyári táboroztatásuk ideje alatt végzett kutatásuk azt mutatja, hogy 4., 5. osztálytól kezdve minden osztályban legalább 2-3 olyan gyermek van, aki már rendelkezik saját Youtube csatornával, amire legalább 20-30 saját tartalmat gyártott már. A számok pedig az évek előre haladtával egyre nőnek.
 
Domokos Tamás kiemelte még, hogy a STEM, azaz a természettudományos tárgyak népszerűsítése, kiemelt feladatuk a város iparának jövője miatt is. Ez a mozaikszó azonban új betűvel és többletjelentéssel is kiegészült: „Az elmúlt időszakban azt lehet látni a világban, hogy az igazán jó mérnöki kompetenciák mellé a művészeti, kreatív kompetenciákat is fejleszteni kell. Amerikában már nem STEM-ről, hanem az „art”, azaz művészet szóval kiegészült STEAM képességekről beszélnek, hiszen rájöttek arra, hogy akkor lesz igazán jó és képzett egy mérnök, ha rendelkezik kellő kreativitással is. A STEAM készségek fejlesztése tekintetében a Titkok Kamrájának elindításával, azt gondolom, méltán beszélhetünk innovatív képzésről és tehetséggondozásról a Titkok Házának vonatkozásában.
 
A Titkok Kamrája megnyitóján dr. Cser-Palkovics András gratulált Pixának és Domokos Tamásnak. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a város fiataljainak ezentúl adott egy hely, egy szakkör, ahol megtanulhatnak jól és biztonságosan eligazodni a digitális világban.
 
A Titkok Kamrájában elinduló szakkörre a Titkok Háza oldalán lehet jelentkezni: http://www.titkokhaza.hu/
 
 
 
 
 
A megnyitón készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.