150 éves a szervezett magyar tűzoltóság

2020.10.16. 13:06
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. október 16. (péntek)
 
 
 
 
150 éve, 1870-ben alakult meg az első Magyar Országos Tűzoltó Szövetség, majd az év februárjának elsején egy hivatásos és egy önkéntes tűzoltóság is. Az évfordulóra emlékezve péntektől vasárnapig tartó statikus kiállítást szervezett a Városház téren a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség. A háromnapos tárlatot Sallai László tűzoltó alezredes, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Viza Attila közbiztonsági tanácsnok nyitották meg.
 
 
Gróf Széchenyi Ödön – angliai tapasztalatai hatására – ismerte fel a tűzvédelem honi megszervezésének szükségességét, amelyet1862-ben meg is kezdett. Nyolc évnyi munka után, 1870-ben aztán néhány nap eltéréssel alakult meg a budapesti önkéntes tűzoltótestület és a fővárosi hivatásos tűzoltóság, gróf Széchenyi Ödön kezdeményezésével és József főherceg védnöksége alatt. Időközben a soproni tűzoltók mozgalma, ami az országos tűzoltó szövetség létrehozására irányult Pestet is elérte. A mozgalmat gróf Széchenyi Ödön is felkarolta, így történt, hogy 1870-ben a Magyar Országos Tűzoltó Szövetségével és az önkéntes tűzoltósággal megalakult a szervezett magyar tűzoltóság.
 
A 150 éves jubileum alkalmából kiállítást szervez a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség október 16. és 18. között a Városház téren. A tárlat megnyitóján Sallai László, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője beszélt, és mint mondta, a tűzoltótársadalom nagy várakozással tekintett a 2020-as évre: „Sajnos a járványveszélyes időszak nem tette lehetővé azoknak a nagyszabású programoknak a megtartását, amelyekkel készültünk volna a jeles évforduló alkalmából, mégis azt gondolom, hogy az egész hétvégén látogatható kiállítás Székesfehérvár történelmi belvárosában igazán méltó helyre került.” A tűzoltó alezredes kiemelte: a kiállítás alkalmat biztosít arra is, hogy megemlékezzenek mindazokról, akik a magyar emberek védelmében dolgoztak, vagy dolgoznak a mai napig. A múlt és a jelen tűzoltói előtt tisztelegve három napon át két felújított kocsifecskendőt, délutánonként pedig óránkénti váltásban egy-egy modern tűzoltójárművet láthatnak a hétvégén a Belvárosban sétálók.
 
Az Országalmánál szervezett megnyitón Viza Attila is szólt. A közbiztonsági tanácsnok elmondta, hogy a szervezett tűzoltási mozgalomhoz Székesfehérvár 1873-ban Havranek József, egykori polgármester kezdeményezésére csatlakozott. Beszédében köszönetét fejezte ki a most szolgáló tűzoltóknak is: „Meg kell köszönjem azt az erőt, tiszteletet és lelkesedést, amivel önök nap mint nap Székesfehérvár tűzbiztonsága érdekében szolgálnak.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A megnyitó fotói letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
Fotó: Molnár Artúr
Szöveg: Torma Kinga Regina
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.