Átadták a megújult szülészetet a Szent György Kórházban

2020.10.16. 17:26
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. október 16. (péntek) 
Fontos lépés az egészséges babákért, a boldog családokért.    Galéria
 
 
 
 
 
 
Átadták a megújult szülészetet és a gyermekágyas részleget a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban. Az intézmény több mint 200 millió forint kormányzati támogatást nyert a fejlesztésre, melynek célja, hogy még inkább családbaráttá, családközpontúvá tegyék az ellátást, és támogassák a pozitív szülésélmény kialakulását. Átalakították a szülőszobai részleget és a rooming-in rendszerű gyermekágyas osztályt, ahol megújult berendezések, eszközök, bútorzatok várják a kismamákat, a családokat. Az új szülészeti részleg várhatóan hétfőn kezdi meg a működését. 
 
Magyarország kormánya az elmúlt két évben mintegy 10 milliárd forintot fordított a családbarát, családközpontú kórházi részlegek kialakítására. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház egy 2018 októberében benyújtott pályázattal több mint 200 millió forintot nyert a fejlesztésre.

A szülészeti és a gyermekágyas részleg átépítése tavaly novemberben kezdődött és nemrég fejeződött be, a megújulásnak köszönhetően minden a pozitív szülésélményt, a gyengéd, családközpontú szülést – születést segíti otthonos körülmények között. A fehérvári kórházban eddig négy darab egyágyas szülőszoba volt, melyek mindegyike önálló vizesblokkot kapott. A szobák egy-egy falát üvegfalra cserélték, hogy minél több természetes fény jöjjön be, kicserélték a berendezéseket, a szülőágyakat, illetve minden szobában használhatnak a kismamák szülőszéket is. Kialakítottak egy új, ötödik szülőszobát, ahol lehetőség van a vízben vajúdásra és a vízben szülésre.  A gyengéd szülést igény szerint aromaterápiás levegő és relaxáló zene segíti. A vajúdónak használt helyiséget és az apák, a hozzátartozók által használt szobát szintén felújították, ezek is új, önálló vizesblokkot kaptak. Ugyancsak felújították a szülőszoba előterében lévő várót.

A gyermekágyas osztályon, az úgynevezett rooming in-ben – ahol a baba és az anyukája folyamatosan együtt lehet – a korábbi három-négyágyas szobákat egy-, illetve kétágyas szobákká alakították át, itt megújultak a vizesblokkok és új, otthonos bútorzattal gazdagodtak a helyiségek. Az újszülött részleget mintegy 56 millió forint értékben szintén új eszközökkel és orvosi műszerekkel szerelték fel. A fejlesztések összértéke 200 millió 73 ezer forint.

A részleg ünnepélyes átadása országgyűlési képviselők, megyei, városi és egyházi vezetők, a kórház menedzsmentjének és dolgozóinak részvételével zajlott péntek délután.

Az eseményen Dr. Bucsi László, a kórház főigazgatója arról beszélt, hogy a projekt lezárása örömünnep számukra. Hangsúlyozta, hogy a 2018-ban benyújtott pályázatot a kórház előző menedzsmentje indította el, és köszönetét fejezte ki mindenkinek, akinek része volt a nagyléptékű fejlesztésben. Hangsúlyozta, hogy a projekt megvalósulása nem késett, ami figyelemre méltó a mai körülmények között. A belsőépítészeti harmóniának, az összhangnak köszönhetően a fehérvári szülészeti centrum hazai és nemzetközi szinten, az állami és a privát szférát tekintve is megállja a helyét.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az elmúlt években több alkalommal is tanúi lehettünk hasonló léptékű fejlesztéseknek a fehérvári kórházban. Remélhetőleg folytatódik az a jó gyakorlat, hogy a kormányzaton kívül Székesfehérvár városa is hozzájárul a mindenkori fejlesztésekhez. Hozzátette, meg kell erősíteni azt a szülészeti gyakorlatot, hogy a kismamák kórházban, ám otthonos, barátságos körülmények között szülhessenek, így ha bármi is történik, a segítő kórházi személyzet ott van mögöttük.

A fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ Közép-dunántúli Térségi Igazgatósága nevében Lőrincz Krisztina térségi igazgató szólalt fel az átadáson, és felelevenítette a 2018-ban kezdődött felújítási folyamat fontos állomásait, fázisait. Mint mondta, a projekt által az ország egyik legszínvonalasabban megtervezett, kialakított és felszerelt szülészeti egységnek örülhetünk, amely túllép a kor általános igényein, és a jövő elvárásai felé mutat.

A felújításról Dr. Hagymásy László osztályvezető főorvos tartott részletes prezentációt, megköszönve minden közreműködő támogatását a szülő nők, a babák, a családok és a kórházi dolgozók nevében. Többek között elmondta: a pozitív szülésélmény biztosításával hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a családok bátrabban vállalják a következő gyermekeket, ezáltal a születésszám, demográfiai helyzet javulhat. A családok, mint legfontosabb mikroközösségek stabilizálódhatnak. A szülészeti részlegen 130 dolgozó, köztük 35 orvos végzi a mindennapi munkát. Intézményük, amely 2015-ben elnyerte a Bababarát Kórház, 2018-ban pedig az Év Szülészete díjat, most újabb fontos előrelépést tett a egészséges babákért, a boldog családokért.

Az átadás kapcsán dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki a kormány családbarát pályázatáért és azért, hogy biztosították a fejlesztés megvalósításához szükséges forrást. Ugyancsak megköszönte a kivitelezők, a tervezők munkáját. Köszönő szavakkal illette Dr. Hagymásy László osztályvezető főorvos több évtizedes fehérvári tevékenységét és a nagyszabású fejlesztés szakmai irányítását is, valamint Dr. Csernavölgyi István korábbi és Dr. Bucsi László jelenlegi főigazgatót, hogy kórházvezetőként segítették a projekt megvalósítását.

A fehérvári kórházban tavaly 2614 szülés során 2656 kisbaba jött világra, a szülések 38,5 százaléka volt császármetszés, ami jobb az országos átlagnál. Az átadás zárásaként Spányi Antal megyés püspök áldotta meg az új részleget, kérve a Mindenható áldását az édesanyákra, a gyermekeikre, a családokra és a kórházi dolgozókra. Az új részlegen várhatóan hétfőtől fogadják a kismamákat.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika

 

 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.