A legszebb kertek is a talajon nőnek

2020.10.19. 18:14
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. október 19. (hétfő)
A komposztáláshoz kapcsolódó programsorozatot indított a Gaja. Galéria
 
 
 
Ma tartották A legszebb kertek is a talajon nőnek pályázati program nyitó rendezvényét a Munkácsy Mihály Általános Iskolában. A Gaja Környezetvédő Egyesület az Arconic Alapítvány támogatásával szervez interaktív foglalkozásokat iskolásoknak, illetve ismeretterjesztő előadásokat az érdeklődő szülőknek. A Munkácsy Mihály Általános Iskola kisdiákjainak a részvételével kezdődött el A legszebb kertek is a talajon nőnek című program: a Gaja Környezetvédő Egyesület az Arconic Alapítvány segítségével szervez foglalkozásokat. Az interaktív meseelőadás előtt Csorba Mónika menedzser asszisztens adta át jelképesen a 25 ezer dollár értékű támogatást Varga Gábornak, az egyesület elnökének.

Gerzson, a ganajtúró bogár házasodik
: a gyerekek a Bogárháton program előadásában ismerkedhettek meg több különböző bogárfajjal. A történet a 2020-as év rovarához, a tavaszi álganéjtúróhoz kapcsolódott, Bogaras bácsi (Sasvári Zoltán) és Katicabogár (Sasváriné dr. Borbíró Katalin) az egész földet körbejárva-fölfedezve mutatták meg az iskolásoknak, milyen fontos munkát végeznek ezek a kis állatok, minden földrészen.  

Délután az iskola komposztálója melletti zöld területen Varga Gábor mutatta be a zöldhulladék otthoni hasznosításának egyszerű módját: „Nagy problémát jelent az évről évre fölhalmozódó zöldhulladék. Hulladéknak hívják a lombot és a kertből összeszedett fűnyesedéket, aminek valójában nem a hulladéklerakóban, hanem a talajban van a helye.” A Gaja Egyesület elnöke a humusznak a klímaváltozással járó csökkenésére hívta föl a figyelmet, és a talajápolás elsőrendű fontosságára a fenntarthatóság céljából. Székesfehérváron a 14 ezer családi házból évente 12 ezer köbméter zöldhulladék kerül a Depóniához szemétként – ennek a kertekben történő felhasználásával nem szakadna meg a biológiai körforgás, és pótolhatnák a humuszt a talajban, fogalmazott Varga Gábor.  

Az egyesület 10-15 foglalkozásból álló sorozatot tervez megvalósítani a támogatás segítségével.A programokon készült fotók letölthetőek a Galériából!                                

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika

 

 


 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.