Csendes megemlékezések a forradalom és szabadságharc áldozatairól

2020.10.22. 14:23
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. október 22. (csütörtök)
 
 
 

Koszorúzással és imádságos megemlékezéssel tisztelegtek csütörtökön az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt Székesfehérváron. A városi és a megyei önkormányzatok vezetői, a történelmi egyházak, társadalmi és civil szervezetek, valamint az oktatási intézmények képviselői emlékeztek.
 
A Székesfehérvári Egyházmegye szervezésében a történelmi egyházak képviselői: Révész Lajos baptista lelkipásztor, Bencze András evangélikus püspökhelyettes, Szász Zoltán református lelkész és Spányi Antal megyés püspök közös imát mondtak az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataiért a Szent István-székesegyház ’56-os emlékkeresztjénél. Az imádságos megemlékezés végén, a hagyományokhoz híven idén is koszorút helyeztek el a székesfehérvári áldozatok neveit felsorakoztató táblánál: egyet a történelmi egyházak képviselői, egyet dr. Cser-Palkovics András polgármester, Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, valamint dr. Simon László kormánymegbízott.
 
A forradalom és szabadságharc hőseire emlékezve Székesfehérvár Önkormányzata szervezésében is több helyszínen, fehérvári emléktábláknál került ma sor néma koszorúelhelyezésre. Az eseménysorozat első helyszínén, a Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál Róth Péter alpolgármester, Bihácsi István, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Balsay István egykori polgármester, valamint a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója, Orosz Ágoston helyeztek el koszorút.
 
Néma főhajtással tisztelegett Dr. Horváth Miklósné önkormányzati képviselő, Bihácsi István alelnök, illetve a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Technikum és Jáky József Technikum igazgatói, Matikáné Tóth Éva és Dr. Oroszné Stefánkó Éva a Deák Ferenc utcában. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság épületén 1993-ban felavatott emléktábla a szabadságharcban 1956. október 24-én, a szovjet páncélos gyilkos sortűzben elesetteknek, Bernáth Katalinnak, Csányi Évának, Gumpl Józsefnek, Jóvári Imrének, Kardos Pálnak, illetve Versegi Jenő Bélának állít emléket.
 
Megemlékezés tartottak a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikumban is, ahol az iskola vezetősége mellett Deák Lajosné önkormányzati képviselő, Pálffy Károly, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint a társadalmi és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait Bartók József, hősi halált halt hajdani tanítvány táblájánál.
 
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett mai megemlékezéssorozat Keszei István mártír költő Zichy ligetben állított táblájánál zárult. Néma főhajtás mellett dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő és Pállfy Károly alelnök helyezték el Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Önkormányzat közös koszorúját.
 
A nemzeti ünnephez kapcsolódóan katonai tiszteletadás mellett csendes megemlékezésre kerül sor október 23-án, 10 órától az Ötvenhatosok terén.
 
Idén a járványhelyzet miatt elmarad a hagyományos, Városház térre tervezett október 23-i utcaszínházi bemutató, helyette született meg a Szemek című tévéjáték, amely ebben az évben is az 1956-ból fennmaradt fehérvári dokumentumokra épül. A Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa által írt és rendezett tévéjáték felnőtt szereplői mellett a Kodolányi János Gimnázium diákjai működnek közre. A nézők a filmet október 23-án, pénteken 19.20 órai kezdettel láthatják a Fehérvár Televízióban.
 
 
 
 
Az eseményeken készült fotók letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
 
Fotó: Simon Erika, Molnár Artúr
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 November
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.