Emléktáblát avattak Milcsinszky Alajos tiszteletére

2020.11.13. 14:16
SAJTÓKÖZLEMÉNY  - 2020. november 13. (péntek)
 
 
 
 
 

Emlékmisét tartottak Milcsinszky Alajos címzetes kanonok, nyugalmazott plébános, Székesfehérvár díszpolgára halálának első évfordulóján, és felszentelték a szárazréti templom oldalán elhelyezett emléktáblát.


A szárazréti Fatimai Boldogasszony-templom falán mától egy tábla őrzi Milcsinszky Alajos emlékét. Az egy évvel ezelőtt elhunyt egykori plébános 21 éven át szolgált a szárazréti plébánián. Az emléktáblát Kertész Péter pápai káplán szentelte meg és avatta fel. Rövid beszédében felidézte első találkozását Milcsinszky atyával. Első elemista volt, amikor megismerte, hitoktatója, a ministráns szolgálatban útmutatója volt, majd később papként is szoros kapcsolatban állt vele. Tavaly egy zarándoklatról hazatérve értesült Alajos atya haláláról. Mint mondta, ez a nap, november 13-a több szempontból kiemelkedő, hiszen az egyházközségben minden hónap 13. napja zarándoknap, ilyenkor sokan érkeznek a Fatimai Boldogasszony szobrához, és egy évvel ezelőtt ez volt az utolsó szentmise, amelyet a végzetes baleset előtt még megtartott az egykori plébános. „Ezen a napon emlékezünk a magyar szentekre és boldogokra, és oltalmazó szeretetükbe ajánljuk nemzetünket ebben a járványhelyzetben, hogy segítsenek hittel, bizalommal, reménnyel fogadni azokat az élethelyzeteket, amiket ezek a napok hoznak. A szentmise felajánlott szándéka, hogy Milcsinszky Alajos atya az ő hűséges papi szolgálatáért, lelkületéért az örök élet elveszíthetetlen koronáját nyerhesse el az égben.” E gondolatokkal áldotta meg a szentmise előtt az emléktáblát Kertész Péter.

Szigli István, a városrész önkormányzati képviselője visszaemlékezésében szólt arról, milyen csendes, szerény, nagytudású ember volt a plébános, akihez bármikor, bármilyen kérdéssel, kéréssel fordulhattak a hívek, segítségükre volt. Szorosan kötődött a városrészben élőkhöz. Gondját viselte az egyházközségnek, szolgálata idején újult meg a templom és a hittanterem is. Hirtelen bekövetkezett távozása pótolhatatlan veszteség. 

Milcsinszky Alajos Budapesten született, majd Székesfehérváron érettségizett 1950-ben. 1956-ban szentelte pappá Shvoy Lajos püspök. Önálló lelkipásztori beosztást plébánosként először Kápolnásnyéken nyert, majd 1977-től 40 esztendőn át szolgált Székesfehérvár különböző plébániáin. 1995-ig vezette a Ciszterci templomot, majd rövid ideig a Maroshegyi Egyházközséget, végül 1996-tól 2017-es nyugdíjazásáig Szárazrét plébánosa volt. Számos egyházi kitüntetése mellett Székesfehérvár korábban „Pro Civitate”, 2019-ben pedig „Díszpolgári cím” adományozásával mondott köszönetet a város közösségeinek szolgálatáért.

A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából.

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 November
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.