Útnak indult az adomány a horvátországi földrengés károsultjainak

2021.01.19. 11:52
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. január 19. (kedd)
 
 
 
 
Ma indult útnak Sziszekbe a horvátországi földrengés károsultjai számára összegyűjtött adomány, amit a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, a Karitász és a Szent István Művelődési Ház hirdetett meg. Az adományok között tartós élelmiszer, tisztító- és fertőtlenítőszer, ágynemű, kéziszerszám, illetve kisgép-felajánlások is vannak, amihez az Önkormányzat egymillió forintot ajánlott fel. A gyűjtés igazi összefogásban valósult meg, az egyház, a város, a segélyszervezetek és a lakosság nemes felajánlásaival, támogatásával – fejezte ki köszönetét Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete.


Ma indult útjára a horvátországi földrengés károsultjai számára összegyűjtött adomány a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házból a horvátországi Sziszekbe: tartós élelmiszerekkel, az újjáépítéshez szükséges eszközökkel, szerszámokkal, a munkásoknak szükséges ruhaneműkkel, tisztító- és fertőtlenítőszerekkel. A tárgyi adományok mellett pénzadományt is gyűjtöttek: a város polgármestere volt az első felajánló, aki egymillió forintot ajánlott föl a rászorulóknak. A gyűjtést Spányi Antal megyés püspök, a Katolikus Karitász püspök elnöke védnökségével a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitásszal és a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házzal együttműködve indította el.  

Jakubek Tiborné
, az intézmény igazgatója, a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a kezdeményezés a két ünnep között indult a nemzetiségi önkormányzat részéről: „Hihetetlenül szép és példaértékű az a fajta támogatás, amit a székesfehérváriak megtettek. Különösképpen ma – amikor visszatekintve az elmúlt évre – sokan kerültek nehéz helyzetbe. Ennek ellenére az emberek érkeztek az adományokkal, fontosnak tartva, hogy a sokszor nehezen megtakarított pénzükből adományozzanak.” Hétfőn fontos telefon érkezett a helyi horvát karitásztól: nagy szükségük van minden tartós élelmiszerre, ágyneműre, lábbelikre, kesztyűkre, szerszámokra, amik az újraépítkezéshez szükségesek – ez alapján a hasznos információ alapján rendezték és válogatták az összegyűlt adományokat a Művelődési Házban.

Spányi Antal
megyés püspök a Horvátországban történtek és az egyházmegye szerepvállalása kapcsán azt mondta: „A bajban lévőnek segítségre van szüksége, és a katolikus-keresztény világnak kötelessége segíteni a bajba jutottakon. Öröm volt hallani, hogy nemcsak a Katolikus Karitász és más segélyszervezetek próbálnak szeretetükből segítséget nyújtani, hanem megmozdult Székesfehérváron a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, és szívesen állt mellé a városvezetés. Együtt összefogva tudtuk megszólítani a város lakosságát.”

A város Önkormányzatát Lehrner Zsolt alpolgármester képviselte: „A Petrinya és Sziszek környéki földrengés egy háborúval fölér: láthattuk a televízióban, a különböző médiumokban, milyen komoly károkat okozott. A város által fölajánlott egymillió forint a költségvetés elfogadását követően kerül átutalásra, a Sziszeki Egyházmegye részére.” Székesfehérvár jó kapcsolatot ápol Zadarral, a horvát testvérvárossal; Zadar polgármestere köszönetét nyilvánította a horvát polgárok nevében mindazért, amit a város, az egyház és a magánemberek felajánlottak, tette hozzá az alpolgármester.

Mladen Andrlić
, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete kifejezte, hogy nagy szeretettel és alázattal érkezett Székesfehérvárra, ahol a lakosok és a város megérezték a segítségnyújtás fontosságát, a tavaszi zágrábi földrengéshez hasonlóan. A jelenlegi állapotról elmondta, hogy a helyzet ugyan stabilizálódott, de a ma reggeli hírek újabb, a környéket érintő földrengésről számoltak be. A lakosság egy kisebb hányada még mindig nem rendelkezik biztos lakhatással, kielégítő feltételekkel a megfelelő életvitelhez – ez nagy feladatot jelent továbbra is; szerencsére a legtöbb helyen van már víz és áram a mindennapi működéshez, és közkonyhát is szerveztek az ellátáshoz. Szerdán ül össze a horvát parlament a további stratégia kialakításához, a megfelelő, hosszú távú segítségnyújtás megszervezéséhez. Az eset jó példája annak, miként reagál az emberiség az ilyen katasztrófákra, illetve arra, hogy a meglévő kormányzás, a városok, a civil szféra, a rendőrség, a mentők, a tűzoltóság hogyan tud együttműködni – ami a lakosság támogatása nélkül nem működhet, tette hozzá az összefogás jelentőségét hangsúlyozva.


A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából!
                                        

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 

 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.