Két év alatt több mint nyolcezer diákot oktattak a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban

2021.02.10. 14:22
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. február 10. (szerda) 
Idén tavasszal komolyabb fejlesztések is indulnak.      Galéria
 
 
 
 
 
 
Két évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Titkok Háza Tudományos Élményközpont Székesfehérváron. Az Echo Innovációs Műhely és az Óbudai Egyetem közös programja Magyarország Kormánya, az Európai Unió és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg. A projekt hivatalosan 2022. január 31-ig tart, és 12 ezer tanuló bevonását célozta meg. Az elmúlt két év tapasztalatait és a jövőbeni terveket sajtótájékoztató keretében összegezték.

A Titkok Háza az egykori Technika Házában, mai nevén a Fehérvéri Civil Központban működik immár két éve. Fő célkitűzése, hogy élménypedagógiai, gyakorlatias módszerekkel, tehetségkutatással felkeltse az általános és középiskolás diákok érdeklődését a mérnöki és műszaki tudományok, a természettudományok iránt, segítse őket a továbbtanulásban, a pályaorientációban.

A kétéves fennállást ünneplő eseményen Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a Titkok Házában igyekeznek olyan impulzusokat adni a fiataloknak, melyek a műszaki, mérnöki pályák és a természettudományok irányába sarkallják őket. Élményeket nyújtanak a leendő mérnököknek, akik szerencsés esetben az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán folytatják a tanulmányaikat. A Titkok Háza pedagógusai teljesen korszerű környezetben valósítják meg a munkájukat. „Meggyőződésem, hogy sikeres volt az elmúlt két év működése. Mindenképpen azt remélem, hogy néhány év múlva az itt tanult fiatalokat üdvözölhetjük az egyetem padjaiban!” – fogalmazott az ÓE AMK dékánja.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki azoknak, akik néhány éve felvállalták a Technika Háza működtetését, Fehérvári Civil Központtá történő alakítását, majd létrehozták a Titkok Házát, emlékeztetve ezzel az épület eredeti funkciójára. Visszaadták az intézményt a természettudományoknak, a reálműveltségnek, izgalmasan és érdekesen a különböző korosztályok számára. A megszólított fiatalok nagyobb arányban maradhatnak Fehérváron, és tanulhatnak tovább a helyi egyetemeken. Minden ilyen típusú hely missziót teljesít: jó pályaorientációval, pályaválasztással boldog, kiegyensúlyozott, a szakmájukban elégedett felnőtteket formál a fiatalokból.

A Titkok Háza elmúlt két évben végzett tevékenységét és a jövőbeni terveket Borján Péter igazgató és Dr. Zugor Zsuzsanna, az Alba Regia Helyi Közösség Helyi Akciócsoport elnöke összegezték.  Elhangzott: a megnyitás óta a programban résztvevő 32 általános és középiskola több mint 8 ezer tanulóját vonták be a ház valamilyen élménypedagógiai foglalkozásába. Az elmúlt egy évben a járványhelyzet miatt meg kellett oldani a digitális átállást, az online oktatást. Ennek részeként:

-   Steam Up! néven  60 oktatóvideó készült, melyek elérhetők a Titkok Háza honlapjáró.
-   Ready 4 Stem néven nagysikerű online vetélkedőt szerveztek a középiskolások számára.
-   Megnyílt a digitális manufaktúra „Titkok Kamrája Pixával” néven.
-   Elindultak az Esporthoz kapcsolódó foglalkozások, megszervezésre került az első Egyetemi Esport Bajnokság.        

A Titkok Háza kihasználta a nyári időszakot, és 9 turnusban több mint 250 tanuló vett részt a tematikus napközis táborokban. A szakmai megvalósítás érdekében új vállalati partnerkapcsolatokat éptettek ki, és duális partnere lett az intézmény az Óbudai Egyetemnek is. A hagyományos élménypedagógia foglalkozások is zajlottak mind az iskolában, mind pedig a Titkok Házában, a veszélyhelyzeti szabályok betartásával.  A hétvégi családi napok száma az elmúlt egy évben erősen csökkent a rendkívüli helyzet miatt.

Infrastrukturális fejlesztésekre is sort került, részben az intézmény saját beruházásában, részben vállalati támogatásoknak köszönhetően, illetve pályázati forrásokból. Az Alba Regia Helyi Közösség által támogatott beruházásoknak köszönhetően létrehozták az épülethez kapcsolódó kültéri elektromos csatlakozási pontot, és beszereztek kültéri és beltéri prezentációt segítő technikai eszközöket.

Idén tavasszal komolyabb fejlesztések is indulnak, átalakítják a földszinti közösségi területet, a recepciós pultot, kialakítanak egy dedikált e-sport edzőtermet, illetve terveznek az épületbe egy kis kávézót, és egy, az akadálymentes közlekedést segítő rámpát.

Ebben az évben az épület földszintjének észak-nyugati része teljes egészében megújulhat és ezzel az egész földszint teljes belső tere XXI. századi formát ölt majd. Az építészeti megoldások tekintetében folytatódik a Titkok Háza területén bevált irányvonal a tágas, részben üveg térelválasztó elemekkel határolt terekkel, meleg burkolattal, korszerű berendezési tárgyakkal. Teljesen új információs pult épül, ahol a személyzet kényelmes körülmények közt tudja kezelni az egységesen és rendezetten kiépített informatikai, információs, gépészeti és biztonságtechnikai berendezéseket.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

–  Vége

Szöveg:

Titkok Háza
és
Havasi Tímea (ÖKK)
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.