A tervezett ütemben halad a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújítása, bővítése

2021.02.12. 16:42
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. február 12. (péntek) 
Október végére fejeződik be a rekonstrukció.     Galéria  
 
 
 
 
 
 
Javában zajlanak a rekonstrukciós munkálatok a Szent István Király Múzeum Rendházépületében, ahol bejárást tartottak pénteken délután. A bruttó 5,3 milliárd forintos beruházás a tervek szerint 2021. október végére fejeződik be, majd elkezdődhet a páratlan „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás berendezése. A sajtónyilvános bejáráson Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Cser-Palkovics András polgármester értékelték a munkálatokat.

Egy tavaly januárban közzétett kormányhatározat rendelkezik a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás megvalósításáról az Árpád-ház Program keretében, és ennek érdekében a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújításáról, bővítéséről.

Az épület kiürítése, a műkincsek, a műtárgyak és a dokumentáció elköltöztetése után 2020 tavaszán kezdődött el a kivitelezés a több mint 250 éves Rendházban, amely megújulva egy XXI. századi múzeumi térré alakul. A nagyszabású rekonstrukció két fő részből áll. Egyrészt korszerűsítik a védett történelmi értéknek számító épületet, melynek falrendszere alapvetően változatlan marad. Magas szintű gépészeti és elektromos korszerűsítés teszi majd lehetővé a szabályozott légállapotú kiállítóteret az exkluzív időszaki és állandó kiállítások számára, illetve a műtárgyak védelmére korszerű biztonságtechnikai rendszert építenek ki. A megújuló múzeumi funkciók követik az eredeti kialakítást, tiszteletben tartják a történelmi adottságokat.

A rekonstrukció másik fő elemeként beépítik a gazdasági udvart, létrehozva ezzel az új előcsarnokot, ahol méltó körülmények között fogadhatják a látogatókat, és előkészítik számukra az élményt, ami a kiállításon fogadja őket. Itt kap helyet a ruhatár és a vizesblokk is. A több mint 8 méter belmagasságú térből a galériaszintre vezető lépcső indítja a múzeumi látogatás kijelölt nyomvonalát. A tájékozódást és az információk átadását digitális tárlatvezetői rendszer segíti, automatizált funkciókkal. Az akadálymentesített, lifttel felszerelt épület a színvonalas kiállítási tereken kívül helyet ad a múzeumi adminisztrációs felületeknek is.

A rekonstrukciós munkálatok a terveknek megfelelően, ütemezetten haladnak a Fehérép Kft. kivitelezésében, az építkezés befejezésének céldátuma 2021. október 30. Ezt követően kezdődhet el a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás megvalósítása – hangzott el a péntek délutáni sajtónyilvános bejáráson.

„Bruttó 5.3 milliárd forintos összegből újul meg ez a számunkra nagyon fontos kulturális értékekkel rendelkező épület. Úgy gondoltuk, hogy az építkezés jelenlegi fázisában is érdemes megnéznünk, hogyan állnak a munkálatok. Nem titkoltan hamarosan egy olyan egyeztetésünk kezdődik, amely már a kiállításról szól. Készülünk arra, hogy ennek az óriási beruházásnak a befejezésével átadjuk a nyilvánosságnak a várhatóan gyönyörű, nagy, nemzetközi Árpád-ház tárlatot.” – fogalmazott a bejáráson dr. Cser-Palkovics András polgármester.

„Folyamatosan készítjük elő a Királyok és szentek. Az Árpádok kora című kiállítást. Bemutatjuk azt a kort, melyről keveset beszéltünk az 1990 előtti mintegy 40 évben, és azóta sem beszéltünk róla eleget. Ez volt az a kor, amikor Magyarország Európa élvonalába tartozott, ennek fényes bizonyítéka a jövőre 800 éves Aranybulla. Az elmúlt tíz évben igyekeztünk ledolgozni az adósságainkat, és lassan, de biztosan haladunk előre. Nagyon várjuk, hogy a kiállítást megnyithassuk!” – mondta Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

A bejáráson részt vett Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója és Sipos Tamás, a kivitelező Fehérép Kt. ügyvezetője.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.

Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Simon Erika
 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.