Elkezdődött a börgöndi repülőtér fejlesztésének tervezése

2021.02.20. 14:45
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. február 20. (szombat)
 
 
 
 
 
 

A közlekedés kapcsán a börgöndi repülőtér fejlesztéséről, az elektromos autóbuszokról, a tudomány és innováció területén pedig az Óbudai Egyetem technológiai kutatóközpontjáról tárgyalt Székesfehérvár polgármestere az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjével. A szombati, székesfehérvári tárgyalássorozat az Ikarus gyárban kezdődött, majd a börgöndi repülőtéren folytatódott.


Operatív megbeszélést folytatott Székesfehérváron dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a város vezetőjével, országgyűlési képviselőjével, valamint az Ikarus és az Albatrosz Repülő Egyesület képviselőivel. A tárgyalások befejezését követően a börgöndi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón elhangzott, Magyarország egyik legrégebbi repülőterének átalakítása, teljes felújítása lehetővé teszi, hogy a kisrepülőgépes üzleti célú forgalom és a sportrepülés mellett repülésoktatási célokat szolgáljon ki, továbbá a drón fejlesztési koncepcióhoz kapcsolódóan a drónok sokféle hasznosításának - szállítás, mezőgazdasági alkalmazás, időjárási becslések - egyik gyakorlati helyszíne legyen.

A Modern Városok Programnak köszönhetően nyílik lehetősége Székesfehérvárnak a börgöndi repülőtér fejlesztésére. Ennek keretében már fontos jogi és pénzügyi intézkedések történtek: a Kormány támogatásának köszönhetően a repülőtér - ingatlanát és cégét tekintve - teljes egészében a város tulajdonába került, valamint egy 750 millió forintos támogatásnak köszönhetően elkészül majd egy kiviteli terv, számolt be dr. Cser-Palkovics András.  A város polgármestere hozzátette, a fejlesztés az Albatrosz Repülő Egyesülettel közös partnerségben valósul majd meg.  „Ez a koncepció nemcsak a repülőtérről, hanem a vele szerves egységet alkotó ipari parkról is szól majd, és annak a közlekedésnek a lehetőségeiről, ami a 62-es és a 63-as számú főutakat összeköti. E nagy jelenetőségű fejlesztés nagy lehetőséget is ad a város és a régió számára egyaránt.”

A polgármester beszámolt arról, hogy a reptéri találkozót megelőzően az Ikarusban folytattak a felek tárgyalásokat, amelyen a Zöld Busz Programról szólva elhangzott, a három hete a városi tömegközlekedésben résztvevő e-buszról nagyon pozitív visszajelzések érkeznek az utasoktól. „Az ITM pályázata lehetővé teszi, hogy 2022-ben, reményeink szerint, 12 elektromos szólóbusz közlekedik majd Fehérváron. Emellett szó volt az Ikarus által fejlesztett járműről is. Az E-Med egy egészségügyi műszerekkel felszerelt elektromos busz, amely mozgó orvosi rendelőként szűrések elvégzésére is alkalmas. A partneri együttműködés keretében ennek prototípusa, beépítve a Zöld Busz Programba, megjelenhet az egyes városokban, elsőként Székesfehérváron.” – tette hozzá.

Technológiai kutatóközpontot alakítanak ki az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán - elsőként erről a tudományt és innovációt érintő napirendi pontról számolt be a sajtótájékoztatón dr. Palkovics László. A miniszter elmondta, az idei évben induló nagyszabású egyetemfejlesztési program keretében 2021 és 2026 között 1509 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a felsőoktatás korszerűsítésére. A fehérvári felsőoktatási karon mintegy 30 milliárd forintból valósul meg a beruházás. A közlekedésfejlesztés kapcsán röviden szólt az e-busz beszerzések támogatási rendszeréről és a vasútfejlesztésről is. A kormány egy 6000 milliárd forintos vasútfejlesztési programot indított el, ennek egyik eleme az a vasúti gyűrű, amely Záhonyt összeköti Győrrel, és a börgöndi repültér mellett halad el. Ez a gyűrű összeköti hazánk azon ipari centrumait, ahol a kelet-nyugati áruforgalom zajlik.

A repülőtérfejlesztés kapcsán elmondta, az ITM dolgozik egy fejlesztési koncepción, amelyben az ország 120 repülőterét kategóriákba sorolták. „A börgöndi repülőtér kiváló adottságokkal rendelkezik, így egyeztetve a várossal és az egyesülettel, alapvetően üzleti, sport és technológiai fejlesztési célú repülésre szeretnénk alkalmassá tenni. A kereskedelmi célú repülések mellett a repülősportban és -oktatásban, valamint a drónfejlesztésben is kiemelt szerepet kaphat. Ennek kapcsán szóba került az az elképzelés is, hogy az Óbudai Egyetem kutatóközpontjának két helyszíne lenne, az egyik az egyetem épületében, a másik pedig a repülőtéren.”

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, és köszönetet mondott a nagyszabású fejlesztések kapcsán. Székesfehérvár gazdasági, tudományos és sportéletében jelentős szerepet tölt majd be a repülőtér, az a hely, amelyhez sok-sok székesfehérvári családnak van személyes kötődése.

A  börögöndi repülőtéren készült fotók letölthetőek a Galériából.

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.