Megtisztult a kiserdő a Fecskeparton

2021.04.10. 12:54
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. április 10. (szombat)
Önkéntes lakók szedték össze a több mint tíz köbméternyi szemetet. Galéria
 
 
 
 
A Fecskepart egyik legkedveltebb szegletébe, az elkerülő út mögötti kiserdőbe indultak el ma délelőtt a környéken lakók: azonban a délelőtti kirándulás és kutyasétáltatás helyett azért, hogy több mint tíz köbméternyi hulladékot szedjenek össze önkéntes munkával. A helyiek kezdeményezésére elindult megmozdulást Földi Zoltán önkormányzati képviselő támogatta, így az évek alatt összegyűlt, sokszor messzebbről odavitt és szétszórt szeméttől még a zöldburjánzás előtt megszabadították a fás területet.


A Fecskeparton sokak kedvelt helye a kiserdő, ahova ma délelőtt talicskákkal, szemeteszsákokkal és kesztyűt húzva indultak el a lakók, hogy összeszedjék a szemetet. Néhány óra alatt megtelt a hét köbméteres hulladékgyűjtő konténer, majd egy másik négy köbméteres gyűjtőnek álltak neki az önkéntesek.

Földi Zoltán önkormányzati képviselőt az elkerülő út mögötti sáverdő tőszomszédságában élő lakók keresték meg azzal a kéréssel, hogy tegye lehetővé a hatalmas mennyiségű, több év alatt összegyűlt hulladék elszállítását. A rengeteg PET palack mellett a színes tévétől az ágymatracig, az autógumiig sokféle és nagy mennyiségű volt a szemét, amit még a zöldburjánzás előtt szerettek volna összeszedni. Sokszor vadidegenek is érkeztek akár utánfutóval, és hulladékot dobáltak szét a fák között, mondta el a képviselő. „Összefogással, közel húsz emberrel kitakarítjuk a területet. Az itt élők nagyon szeretnek itt sétálgatni, főleg kutyások, családok – többször előfordult már például, hogy egy kisgyermek vagy egy kutya üvegszilánkba lépett, ami balesetet okozott. Most elegük lett a lakóknak, ezért itt vagyunk, és csináljuk!” A képviselő hozzátette, hogy szeretnének egy térfigyelő kamerarendszert, ami megoldaná a közterület-felügyeletet, így kontrollálhatóvá válna a szemetelők figyelése.

Az egyik kezdeményezője a lakossági önkéntes megmozdulásnak a 21 éves Botos Ádám volt: „Itt lakunk a Fecskeparton, és hosszú évek óta egy nagy álom volt, hogy az itt felgyülemlett hulladékot valamilyen úton-módon eltávolítsuk, mivel a kiserdő nagy kedvenc a kutyások és a kirándulók között. Mi is majdnem mindennap kihozzuk ide a kutyánkat, úgyhogy nagyon vártuk már ezt a projektet. Örülök, hogy ennyien csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz!” A fiatal lakó elmondta, hogy az iskolaévek alatt már résztvett hasonló akciókban, és most egy újabb jó élménnyel gazdagodott a közösségi megmozdulással. 

A lakók maszkban, a járványügyi előírások betartásával dolgoztak a területen.


A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából!

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.