Élmény, tudás, közösség

2021.06.03. 15:09
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. június 3. (csütörtök) 
 
 
 
 
 
 
 

A koronavírus-járvány miatt a közművelődés területén is főszerepbe került a digitális világ. Az e területen dolgozó székesfehérvári szakemberek is úgy látják, a digitalizációból már nincs visszaút. A város kulturális tereit, valamint a Fehérvári Programszervező Kft. megszűnését követően a szervezői munkát is egyesítő Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) terveiről, a Csónakázó-tó partján lévő központ és a városrészi közösségi terek fejlesztéséről számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Cser-Palkovics András polgármester és Juhász Zsófia, az SZKKK igazgatója.

Egy közgyűlési döntést követően két különböző feladatkör egyesült a városban. A közművelődési intézményeket és az egykori Fehérvári Programszervező Kft. feladatait magában foglaló új intézményrendszer, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ hatékonyabb és fenntarthatóbb működést biztosít ezen a területen. A csütörtöki sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András elmondta, a közgyűlési döntés célja a tartalmi, infrastrukturális és szemléletbeli megújulás. Szinte valamennyi városrészben van olyan közösségi tér, ahol az intézmény tartalmat szolgáltathat, az ott élő közösségeket befogadhatja. Összességében a jó együttműködés alapja a jogilag és pénzügyileg rendezett háttér. Kiemelte, hogy Börgöndön szeretnének egy közösségi teret kialakítani, Maroshegyen pedig a Gárdonyi fenntartásával kapcsolatban már felajánlották a lehetőséget a fenntartóváltásra. A polgármester elmondta, a tervezett épületfelújítások mellett a házak felszereltségét is szeretnék modernizálni. A javaslat már megszületett a szakemberek részéről, hogy milyen ütemben milyen fejlesztésekre lenne szükség. A központ tekintetében ez egy félmilliárdos, míg a többi épület kapcsán mintegy 50 millió forintos összeget jelent, amelyre pályázatok útján próbálnak forrást szerezni.

A közművelődés szerepe és kialakult intézményrendszere klasszikusan a tudás, a kultúra közvetítését, ezen keresztül leginkább a közösségek fejlesztését jelenti. A jövő közművelődési intézménye agóra típusú, modern, minden korosztályt egyaránt kiszolgáló, értelmiségiek workshopjaként is működő, kombinált funkciójú intézmény interaktív elektronikus eszközökkel, adatbázisokkal, ahol az emberek szívesen töltik a szabadidejüket, és mindez közösséget is épít. Ezen az úton jár most a város régi-új intézménye, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ is, mondta Juhász Zsófia.

Az SZKKK igazgatója szerint a 46 éves múlttal rendelkező intézményben megalapítása óta kulturális és civil közösségek, szociális, egészségügyi és családsegítő szolgáltatások működnek. Ezek lesznek a székesfehérvári alkotó- és előadóműhelyek fejlesztőközpontjai, melyek nyitott műhelyeket is működtetnek. A Fürdő sori központ multifunkcionális közösségi térré alakítása mellett a településrészekben működő közösségi házak és terek is fokozatosan megújulnak: a fejlesztés végeztével modern eszközök, felújított és letisztult, otthonos épületek és közösségi terek, valamint hozzáértő és megbecsült csapat várja az intézmény házaiba betérőket.

A tervek szerint több ütemben kezdődnek majd meg a fejlesztések, amelyek első lépése az ikonikus tóparti épület belső megújítását célozza meg. Az önkormányzati források mellett európai uniós pályázatok lehívása is szükséges, hogy a tóparton egy tudás- és dizájn élményközpont jöjjön létre. A multifunkciós közösségi tér egyben rendezvénytér, galéria, kávéház, coworking tér, kreatív ipari stúdiók (divat- és formatervezés, fotó- és videó, mappingtechnika, hangtechnika, énekesek-zenekarok próbaterme), makerspace és fab lab alkotóműhelyek sora lesz majd. Megújul a csillagvizsgáló, emeleti panoráma terasz nyílik a közönség számára, és az épület a szervezők központi irodaházaként is funkcionál majd.

A sajtótájékoztatón készült fotók letölthetőek a Galériából.

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.