Az Alba Ipari Zónába költözött az ország egyik legforgalmasabb postai csomagelosztója

2021.06.07. 13:09
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. június 7. (hétfő) 
Ütemezetten halad a Magyar Posta országos fejlesztési programja.  
 
 
 
 
 
 
 
Nyugat-Magyarország legforgalmasabb csomagelosztójaként működik a Magyar Posta Zrt. új logisztikai központja az Alba Ipari Zónában, Székesfehérváron. A 250 főt foglalkoztató 5.500 négyzetméteres üzemben már tavaly november óta folyik a munka, a járvány miatt kellett elhalasztani a hivatalos átadást. A vasútállomás mellől, a Kaszap István utcából költözött ide a logisztikai központ, ahol évente mintegy 3 és félmillió csomag célba juttatásáról gondoskodnak, ez csúcsidőszakban akár napi 20 ezer csomagot is jelenthet. A hétfői depóavató ünnepségen Lehrner Zsolt alpolgármester képviselte Székesfehérvár Önkormányzatát.

A székesfehérvári Alba Ipari Zónában, új, modern üzemcsarnokban működik tovább Nyugat-Magyarország legnagyobb forgalmú logisztikai depója, a Magyar Posta Székesfehérvári Logisztikai Üzeme. A létesítményt a posta történetének egyik legnagyobb értékű beruházása, az úgynevezett MPL+ (MPL plusz) program keretében építették, amely 2019-ben kezdődött és 2022-ig tart.

Az új székesfehérvári telephelyre két ütemben költözött át a vasútállomás melletti üzem: 2020 novemberében a terület kétharmadát vették át, és a csomagkiosztás a legnagyobb karácsonyi csúcsforgalom idején már innen történt. A második ütemben 2021 tavaszán a teljes, mintegy 5500 négyzetméteres csarnokot, illetve a gépkocsik közlekedésére, parkoltatására használt 11 000 négyzetméteres külső területet is birtokba vették a posta munkatársai.

A csarnoképületet a postai elvárásoknak megfelelően alakították ki: két oldalán 19 kapu segíti a futár-gépkocsik és a kamionok közlekedést. Az épület modern, teljes egészében klimatizált, kellően világos, ideális körülményeket biztosítva ezzel a mintegy 250 munkatársnak. A nagyberuházás értéke meghaladta az 1,8 milliárd forintot.

A Székesfehérvári Logisztikai Üzem évente mintegy 3,5 millió csomagot kezel, ami csúcsidőszakban akár napi 20 ezer darab csomagküldemény feldolgozási és kézbesítési feladatellátását jelenti. Az üzem teljes ellátási vonzáskörzetébe megközelítőleg 500 település tartozik, ami több mint félmillió címhelyet jelent.

Gerencsér Szilárd, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgató-helyettese a hétfői avatóünnepségen elmondta: 2019 óta már öt vidéki és egy fővárosi üzem újult meg az MPL+ program keretében, valamint 2020-ban felépült Fóton Magyarország legnagyobb alapterületű csomaglogisztikai depója. Ebbe a sorba illeszkedik a székesfehérvári üzem, melynek teljes átvétele 2021 tavaszán történt meg. Idén további 3 depót épít és 4 logisztikai üzemet gépesít a Posta, ezekbe automata szortírozógépeket telepítenek. A vállalat elkötelezett a logisztikai üzletág versenyképességének növelésében.

A MPL+ programban 2019 és 2022 között mintegy 50 milliárd forintból újítják meg a teljes postai logisztikai infrastruktúrát és működést. Az a cél, hogy a Magyar Posta hatékony és minőségi logisztikai szolgáltatást tudjon nyújtani a partnereinek és ügyfeleinek.

Az elmúlt években az e-kereskedelem növekedésével párhuzamosan emelkedett a kézbesítendő csomagok mennyisége is. A Posta 2020-ban éves átlagban 22 százalékkal több belföldi csomagot dolgozott fel és kézbesített, mint egy évvel korábban. A vállalat középtávú előrejelzése szerint a következő 10 évben a jelenlegi csomagvolumen megduplázódhat.

Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár az eseményen kiemelte: a postai szolgáltatások korszerűsítését és innovatív megújítását a kormány kiemelten fontosnak tartja, hiszen a Magyar Posta Zrt. azon stratégiai állami vállalatok egyike, amely alapvető közfeladatot lát el és társadalmi szükségleteket elégít ki. Kitűzött cél, hogy a Magyar Posta a belföldi csomagpiac első számú szolgáltatója maradjon egy olyan logisztikai infrastruktúra létrehozásával, amely biztosítja a szolgáltatások hatékony és minőségi végrehajtását versenypiaci körülmények között. A székesfehérvári depó elősegíti a térségben az ellátásbiztonság növekedése mellett a szolgáltatási színvonal emelkedését is. Végső soron hozzájárul a gazdaság újraindításához és a munkahelyek megőrzéséhez.

Székesfehérvár Önkormányzata képviseletében Lehrner Zsolt alpolgármester vett részt az eseményen, aki arról beszélt: túl vagyunk egy olyan időszakon, amely minden gazdasági szereplőt, minden munkaadót és munkavállalót korábban soha nem tapasztalt, nehéz kihívások elé állított. Az elmúlt másfél év számos szektorban hozott forgalomcsökkenést, átmeneti megtorpanást, vagy teljes bezárást, jelenleg az újranyitás periódusát éljük. Azért is jelentős a posta új beruházása, mert a növekedést, az előrelépést, a fejlődést szimbolizálja a megváltozott körülmények között az egyik legerősebb gazdasági potenciállal rendelkező magyar városban, és tovább erősíti Székesfehérvár közlekedési - gazdasági szerepét.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


Szöveg:

Magyar Posta Zrt.
és
Havasi Tímea, ÖKK

Fotó: Molnár Artúr


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.