Az Óbudai Egyetem Díszpolgára cím elismerést kapott dr. Cser-Palkovics András

2021.06.07. 14:40
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. június 7. (hétfő)
Kárpát-medencei pedagógusnapi ünnepséget tartottak az egyetemen. Galéria
 
 
 
 
Pedagógusnapi ünnepséget tartottak a Kárpát-medencei felsőoktatás magyar reprezentánsai részvételével az Óbudai Egyetemen. A rendezvényen dr. Kovács Levente rektor Civis Academicus Honoris Causa – Díszpolgár címmel tüntette ki dr. Cser-Palkovics András polgármestert, elismerésül az ÓE Alba Regia Műszaki Karáért végzett tevékenységéért, a helyi műszaki felsőoktatás fejlesztésében vállalt aktív közreműködéséért és a helyi felsőoktatást támogató példaértékű elkötelezettségéért, kezdeményező szerepéért.Az Óbudai Egyetem ma rendezte meg az EU-PED 2021 pedagógusnapi ünnepségét, a Kárpát-medencei felsőoktatás magyar reprezentánsai részvételével.

„Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.” – Prof. Dr. Kovács Levente rektor gróf Széchenyi István szavaival köszöntötte a pedagógusokat, és az örömét fejezte ki, hogy ismét Kárpát-medencei ünnepséget tarthattak, a nagyváradi és pozsonyi egyetemek személyes képviselőivel, néhány nappal Trianon évfordulója után. Pedagógusnak lenni hitvallás, édes áldozat, a haza és az emberiség szolgálatáért való tevékenység, fogalmazott, és a különböző korszakokban betöltött pedagógusi szerepek, megítélések összefoglalását követően azt mondta: az oktatási intézmény lelke a tanító ember. Kiemelte, hogy a tanító ember példamutató emberségével nevel, a jövővel szövetkezik – tisztelet illeti, és ha duplán vállal részt az emberségből, a tisztelet duplán illeti meg. Az elmúlt év egyetemi fejlesztéseinek, elért eredményeinek a felsorolása előtt köszönetet mondott minden kollégájának, akik az online oktatásban helytálltak. A járványhelyzetben való részvállalások, kutatások és fejlesztések apropójából azt mondta: bebizonyosodott, hogy az egyetem nagyon sokra képes a közösség szolgálatában, utalt például a MassVentil projektre, a világszinten is elismert tömeglélegeztető rendszerre, a járvány matematikai modellezésével foglalkozó munkacsoportban betöltött szerepükre vagy a Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum munkájára, ami közel 40 ezer, hazai és határon túli hallgató számára biztosította az elmúlt évben magyar nyelvű kurzusok elérését.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester köszöntőjében az óvónők, tanítók, tanárok, egyetemi oktatók jelentős, meghatározó szerepét hangsúlyozta, és azt mondta, sokszor évek múltával értjük csak, mit köszönhetünk nekik – nemcsak a múlt, hanem az egész élet tekintetében. „Tanultam, mert nevelt, tanultam, mert emberi értékeket adott át.” – fogalmazott arról, hogy nemcsak a tanítás, hanem az emberség is meghatározó, egykori jogászként egyik kedves oktatójáról, éppen a matematikatanáráról szólva hálával és tisztelettel. A polgármester kiemelte a pedagógusoknak a pályaorientációban betöltött szerepét, amely által a diákok célokat tudnak kitűzni maguk elé. Kifejezte: „Jó lenne, ha a társadalmat a morális elismerés jellemezné a pedagógusok felé, és nemcsak az év egy ünnepnapján, hanem a szürke hétköznapokon is. És jó lenne, ha előbb-utóbb ez a morális elismerés egzisztenciális elismeréssé is tudna fejlődni.” Az utóbbi másfél év kihívásai az eddigieknél is nagyobb feladatot és nagyobb felelősséget róttak a pedagógusokra, mondta, majd a tehetséges fiatalok tanári pályára kerülésének és a természettudományok oktatásának a kihívásairól szólt. Dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott az egyetem megtisztelő elismeréséért, és azt a hitét fogalmazta meg, hogy a vezetés a szakmai munka mellett csapatban tud jól működni – ebben is hasonlít egy egyetem és egy önkormányzat –, így az elismerés a Városháza és az Óbudai Egyetem kollégáinak is szól, mondta. Végül a köszönetet tolmácsolta, hogy igent mondtak a geoinformatikai kar átvételére, és ígéretet tett: a városi partnerség a jövőben is működni fog.

Köszöntőjében dr. Major Enikő, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorhelyettese azt fogalmazta meg, hogy az online oktatás működése révén újraértékelődött a pedagógusok szerepe, ami kiemelte a személyiség, a kreativitás, az empátia, illetve a problémamegoldó képesség jelentőségét az oktatásban. Mészáros Alajos, a Pozsonyi Műszaki Egyetem professzora arról a kihívásról beszélt, hogy pedagógusnak lenni kiváltság és áldozat is egyben, majd a szlovákiai magyar pedagógusok üdvözletét tolmácsolta Pozsonyból, Nyitráról és Komáromból.

A rendezvény a kitüntetések, díjak, elismerések átadásával folytatódott. Az Óbudai Egyetem Szenátusa Civis Academicus Honoris Causa - Díszpolgár kitüntetését az kaphatja meg, aki a „hazai és/vagy nemzetközi közélet, az ország, a magyar gazdasági élet, a tudomány, a művelődésügy, a felsőoktatás fejlesztése, az emberiség fejlődése érdekében végzett tevékenységével kiemelkedő eredményeket ért el, példaértékűt és maradandót alkotott.” Dr. Cser-Palkovics András polgármestert az ÓE Alba Regia Műszaki Karáért végzett tevékenységéért, a helyi műszaki felsőoktatás fejlesztésében vállalt aktív közreműködéséért és a helyi felsőoktatást támogató példaértékű elkötelezettségéért, kezdeményező szerepéért tüntették ki. A díjat dr. Kovács Levente rektor adta át.

Az ünnepségen online hirdették ki: címzetes egyetemi tanár kitüntetést kapott dr. Nagy Béla, dr. Vukovich Gabriella és dr. Kincses Áron. Címzetes egyetemi docens elismerést vehet majd át Németh Tibor, Dévényi Tamás, dr. Kálmán Péter, Szalóki László és Őri István. Pro Universitate-díjjal ismerték el Thomas Werlinget, az Arany Emlékgyűrűt pedig dr. Kiss Mariann, dr. Szabó József Zoltán és Szakál Anikó kapták. Végül a Munkatársi Címek, a Rektori és a Kancellári Dicséretek, illetve a törzsgárdai tagok kerültek kihirdetésre.


Az ünnepségen készült fotók letölthetőek a Galériából!

                                 

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Óbudai Egyetem
 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.