Bűnmegelőzési Központ nyílt Székesfehérváron

2021.06.09. 16:21
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. június 9. (szerda) 
A cél az áldozattá válás elkerülése.
 
 
 
 
 
 
 
Átadták a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Központját Székesfehérváron, a Jancsár utcában. Az új létesítményben bűnmegelőzési prevenciós programokat szerveznek majd a különféle korosztályok számára, hogy erősítsék a lakosság védelmét, és megelőzzék az áldozattá válást. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Varga Péter rendőr dandártábornok, Fejér megye rendőrfőkapitánya,  dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke és dr. Cser-Palkovics András polgármester.

A több helyiségből álló Bűnmegelőzési Központot a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával hozták létre a Jancsár utca 25. szám alatti, közel 60 négyzetméteres, önkormányzati tulajdonú ingatlanban. Az új centrum kiemelt célja a társadalom védelme a bűnözéssel szemben. Olyan bűnmegelőzési, interaktív programokat – felvilágosító rendezvényeket, kiscsoportos foglalkozásokat, kiállításokat, előadásokat – kívánnak itt szervezni a különféle korcsoportok számára, amelyek csökkentik a bűnalkalmak előfordulását, az áldozattá és elkövetővé válás kockázatát, illetve növelik a lakosság szubjektív biztonságérzetét. A központ egyfajta hátteret is biztosít az ebben együttműködő szervezeteknek és az Önkormányzatnak.

Az óvodásoknak különféle foglalkozásokat szerveznek a központban, és itt működik majd az Ovi-Zsaru prevenciós program is, melyet Fejér megyében dolgoztak ki, és amely több száz óvodában van jelen országszerte. Az általános iskolások megnézhetik majd az aktuális kiállításokat, és számukra is lesznek felvilágosító előadások. A középiskolásoknak olyan interaktív, beszélgetős programokat nyújtanak majd, amely a helyes társadalmi normákra hívja fel a figyelmet. Az időseknek, a nyugdíjas kluboknak főként a vagyonvédelemről lesznek bemutatók, előadások.

A Bűnmegelőzési Központban állandó jelleggel biztosítják a BikeSafe-et, azaz a kerékpárok regisztrációjának lehetőségét. Erre azért van szükség, mert Székesfehérváron több kerékpárút van, és sokan közlekednek a városban biciklivel.

A Központ minden nap 8.00 és 15.30 óra között működik, kivéve a pénteki napot, amikor 13.00 óráig tartanak nyitva. Az érkező csoportokat, érdeklődőket előzetes időpont-egyeztetés után fogadják.

A szerdai ünnepélyes megnyitón dr. Varga Péter rendőr dandártábornok, Fejér megye rendőrfőkapitánya hangsúlyozta, országosan egyedülálló a megyei központ, melynek ötlete közel egy éve merült fel. A cél, hogy minél több embert ismertessenek meg a bűnmegelőzés alapjaival. A főkapitány megköszönte az Önkormányzatnak, hogy biztosította a helyiséget, és köszönetét fejezte ki a Nemzeti Bűnmegelőzés Tanács kétmillió forintos támogatásáért, a felújítást a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság végezte el. Arról is beszélt: sok évvel ezelőtt a rendőrségnél változás kezdődött, melynek az volt a lényege, hogy a szankcionáló, szigorú rendőr képét váltsa fel a segítő, támogató rendőr képe. Ennek a változásnak be kell gyűrűznie a bűnmegelőzésbe is. Fontos, hogy a lakosság és a rendőrség kölcsönösen elérje egymást úgy, hogy az állampolgárnak ne kelljen bemennie a rendőrségre. A felvilágosító szerepet tölti be ezentúl az új centrum, melyet maximálisan ki fogak használni, akár a rendőri utánpótlás biztosítására, a fiatalok érdeklődésének felkeltésére is.

Fejér megye bűnmegelőzési szerve mindig élen járt a feladatellátásban, mindig voltak új ötletei, fejlesztései. Számtalan, innen indult program ma is sikerrel és eredményesen működik. A Bűnmegelőzési Központ feladata: minél közelebb kerülni az állampolgárokhoz, és minél közelebbről információt szerezni a lokális problémáról – fogalmazott ünnepi beszédében dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke. Tapasztalatai szerint egy ilyen helyre másképp, kötetlenebbül és érdeklődőbben mennek be az emberek, és szívesebben elmondják, hogy egy adott utcában vagy térségben milyen konkrét problémák vannak. Az ilyen találkozásokból szerzett tapasztalatok egy része bekerült a Bűnmegelőzési Stratégia kétévenként megújuló cselekvési tervébe. Nyomatékosította, hogy a bűnmegelőzés közösségi összefogás nélkül nem működik. A legjobb megelőzési munka alapját az emberekkel együtt alkotott közösség jelenti.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a város egész közössége nevében köszönetét fejezte ki a rendőrség elmúlt másfél évben végzett, pandémiás feladatellátásáért, különös tekintettel a járvány harmadik hullámára. Mint mondta, a rendőrség éves beszámolójából kiderült, hogy az elmúlt esztendőkben folyamatosan javult a közbiztonsági helyzet a városban és annak környezetében. Az is megállapítható, hogy bizonyos bűncselekménytípusoknál csak megelőzéssel lehet előrelépni.  Az új centrumban minden korosztállyal foglalkozni fognak, így ez meghatározza a működés sokszínűségét. A központ szép összefogás eredményeként jött létre, amelyet a rendőrök elkötelezettsége, szakmai alázata és tudása tölt meg tartalommal.

A központot dr. Vörös Ferencné, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője mutatta be a vendégeknek.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

–    Vége

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.