Megalakult az Óbudai Egyetem HARMAN Ipari Tanszéke

2021.06.18. 12:10
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. június 18. (péntek) 
 
 
 
 
 
 
 

Az Óbudai Egyetem első kihelyezett Ipari Tanszéke jött létre Székesfehérváron az Óbudai Egyetem és a Harman Becker Kft. összefogása révén. Az Alba Regia Műszaki Karon létrejövő HARMAN Ipari Tanszék megalapításának bejelentésén a város részéről dr. Cser-Palkovics András polgármester, az egyetem oldaláról Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Ormándi Gabriella kancellár, a cég képviseletében Preiszlerné Schweighardt Erzsébet cégvezető, pénzügyi igazgató, Ványi Péter, a Harman Elektronikai gyár igazgatója, Szili Gyula, a Harman Akusztikai gyár igazgatója, Végső Szilárd, a Harman Global AME igazgatója és Prof. Dr. Györök György dékán vett részt.

 

A Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó céggel az Óbudai Egyetemnek és annak Alba Regia Műszaki Karának a duális képzésen keresztül nagyon szoros kapcsolata alakult ki, amely évekkel ezelőtt stratégiai partnerségi elismerésben teljesedett ki. A gazdasági szervezet humánerőforrás politikájában épít a mérnökutánpótlás területén az egyetemi karon tanuló hallgatókra a hagyományos képzési formában is. Komoly hangsúlyt fektet a székesfehérvári karral kooperálva a műszaki pályaorientációra (Titkok Háza HARMAN Tehetségprogram), a felsőfokú duális képzésen túlmenően a középfokú oktatási képzésben is részt vesznek, hozzájárulnak az elektronikai, villamosmérnöki területek népszerűsítéséhez.

A céghez a villamosmérnök hallgatók gyakran látogatnak egy-egy gyakorlati tárgy keretében, hogy szakmai ismereteiket üzemi körülmények között szélesítsék tovább. A megkezdett szakmai folyamatok eredményeként a cég és az egyetem egy együttműködési megállapodás formájában rögzítették, hogy tovább mélyítik kapcsolataikat és létrehozzák a HARMAN Ipari Tanszéket. Az új szervezeti egység az ÓE Alba Regia Műszaki Karán a Mérnöki Intézethez (villamosmérnöki képzés gondozója) rendelve, de a vállalathoz kihelyezve jött létre.

A tanszék indulását bejelentő eseményen dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere az együttműködés létrejöttét méltatta köszöntőjében. Örömét fejezte ki a város egyik meghatározó ipari szereplője és a műszaki kar oktatási szövetsége kapcsán. „Székesfehérvár ipari és technológiai központ, a hazai gazdaság egyik legfontosabb bástyája, az itt működő cégeknek köszönhetően is. A város gazdaságában a legmodernebb technológia van jelen, erre kell felkészíteni a fiatalokat, a felnőttképzésben pedig átképezni a munkavállalókat. Büszkék vagyunk arra a partnerségre, amelyben a város és a fehérvári vállalatok dolgoznak. Ez többek között az oktatás – a szakképzés, a duális képzés és a felsőoktatási egyéb együttműködések – terén is megmutatkozik. Így lehet hosszú távon innovatív, értékteremtő és a helyi közösséget szolgáló fejlődést fenntartani. Köszönöm a Harman és az Óbudai Egyetem kezdeményezését, és hosszú, sikeres működést kívánok a HARMAN Ipari Tanszéknek.”

Az Ipari Tanszéken keresztül a gazdasági szervezet vezető mérnökei, oktatói kapcsolódnak be 2021 szeptemberétől a felsőoktatásba, így a kijelölt tantárgyak mentén a modern gyártási technológiák megismerése közvetlenül üzemi környezetben válik elérhetővé a hallgatók számára, s a céges munkatársaknak is szorosabb szakmai kötődése alakul ki az egyetemhez az előadások megtartásával. Prof. Dr. Kovács Levente rektor hangsúlyozta, hogy újabb nagy lépést tett az egyetem az oktatás területén azzal, hogy az iparral egyre szorosabban fuzionáló képzést építsen fel a gyakorlati készségek és kompetenciák fejlesztése céljából.

Nagyon jó környezetben, egy nagyon jó lehetőségekkel bíró városban, egy prosperáló, innovatív cég és az egyetemünk között született együttműködésből egy olyan új tudáshalmaz jöhet létre, amelyre eddig nem volt példa, emelte ki Ormándi Gabriella, az Óbudai Egyetem kancellárja.

Preiszlerné Schweighardt Erzsébet, a Harman cégvezetője, pénzügyi igazgatója kiemelte, hogy a létrehozott Ipari Tanszék újabb lehetőségeket nyit meg a cég és a munkatársai előtt is. Örömét fejezte ki, hogy az öt évvel ezelőtt, duális képzéssel indult együttműködés mára kiteljesedett a tanszék létrejöttével. A jövő nemzedékét neveljük ki, és fontos a technikai és technológiai fejlődés kapcsán, hogy a vállalat mindig naprakész legyen.

A beszédeket követően Prof. Dr. Kovács Levente rektor átadta a HARMAN Ipari Tanszék megalakulásáról szóló emléklapot a cég képviselőjének, a tanszék munkájában résztvevő munkatársaknak pedig a felkérő leveleket. A cég munkatársai 2021 szeptemberében kapcsolódnak be az oktatásba, az egyetem modellváltását követően kerülnek szerződéses jogviszonyba az intézménnyel. Németh Tibor, a Harman oktatási vezetője pedig címzetes egyetemi docensi megtisztelő címet vehetett át az egyetem vezetőitől.

Ványi Péter, a Harman Elektronikai gyár igazgatója köszöntőjében megjegyezte, hogy az Ipari Tanszék óriási lehetőséget rejt mind a cég, mind az egyetem számára. Kiemelte, a tudás megszerzése mellett fontos, hogy a hallgatók betekintést kapnak a vállalati kultúrába, ahol a magas szakmai tudás mellett az elhivatottság is tetten érhető.  Szili Gyula, a Harman Akusztikai gyár igazgatója örömét fejezte ki a szorosabb együttműködés kapcsán, hiszen ez a tanszék új lendületet adhat a mérnökutánpótlásnak. A gyár munkájának hatékonysága, a termelés minősége komoly mérce a piacon. A hatékonyság és minőség kulcsa pedig a jó mérnök, és a holnap szakembereinek képzését ma kell elkezdeni, a folyamatos fejlődés biztosítása érdekében.

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.