Jelentkezzen és segítsen! - elindult az új Székesfehérvári Önkéntes Program

2021.07.15. 15:47
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. július 15. (csütörtök) 
Közösségformáló kezdeményezés, melyhez bárki csatlakozhat.    Galéria  
 
 
 
 
 
 
Elindult mától a Székesfehérvári Önkéntes Program az Önkormányzat koordinálásával. Az újszerű karitatív kezdeményezés azért jött létre, mert nagy szükség van az önkéntes munkára az élet különböző területein az elmúlt évek, különösen a koronavírus-járvány tapasztalatai alapján, és sokan szívesen önkénteskednének. A programra bárki jelentkezhet a városi honlap új aloldalán, a https://onkentes.szekesfehervar.hu/-n keresztül. Lehet vállalni munkát többek között sporteseményeken, rendezvényeken, városszépítésben, idősgondozásban, szociális területen, állatgondozásban. A 18 év alattiaknak olyan feladatot adnak, ahol teljesíthetik az iskolai közösségi szolgálatot. A fehérvári intézmények, csoportok, cégek az  onkentes@szekesfehervar.hu címen jelentkezhetnek azokkal a programokkal, munkákkal, melyekhez önkénteseket várnak.  
 
„Az önkéntes program ötlete szorosan összefügg a koronavírus-járvány első hullámával. Akkor azt tapasztaltuk, hogy a problémák mellett az összefogás ereje és képessége is megmutatkozott a város közösségében. Sok önkéntes, aki akkor részt vett a programban, jelezte, hogy normál körülmények között is önkénteskedne. Akkor határoztuk el, hogy az Önkormányzatnak ezt segíteni kell a koordinációval. Várunk mindenkit, akik kész arra, hogy a saját idejét, energiáját, szakértelmét felhasználva különböző közösségi eseményeken, kezdeményezésekben részt vegyen.” – fogalmazott a programot bemutató sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Hozzátette: a koordinálás célja, hogy az adatvédelmi szabályok betartása mellett pontosan tudják, ki milyen munkához csatlakozna, és ha felmerül egy feladat, akkor azonnal értesíteni tudják a jelentkezőket. „Amellett, hogy ez a program sok munkát jelent, egyben közösségformáló eszköz is. Az a tapasztalatunk, hogy aki részt vesz önkéntes munkában, és átéli, hogy milyen jó másoknak segíteni, a várost támogatni, az szívesen maradna is ebben a tevékenységben!” – zárta szavait a polgármester.

A programot Mészáros Attila alpolgármester mutatta be. Előzményeként elmondta, hogy Székesfehérváron régóta jelen van az önkénteskedés, többek között a Fehérvári Programszervező Kft-nél is kialakult egy ilyen csapat, de a cégeknél is magas a részvétel az ilyen típusú tevékenységekben, mint például a KÉPES-programban.

A COVID-19 járvány első hullámában, a Maradj otthon! kampány idején 685 idős személy kért segítséget az Önkormányzattól, 553 önkéntes jelentkezőből 249 főt vontak be a feladatokba. A második és a harmadik hullámban 136 idős igényelte a segítséget, akiket 66 önkéntes látott el.

A város honlapján létrejött a https://onkentes.szekesfehervar.hu/ aloldal, amelyen keresztül várják a jelentkezőket a Székesfehérvári Önkéntes Programra. Jogszabályi és törvényi okok miatt két kategóriát hoztak létre, az egyikben jelentkezhet minden 18. életévét betöltött személy, míg a másikban olyan középiskolások regisztrálhatnak, akik így szeretnék teljesíteni az iskolai közösségi szolgálatot. A célterületek: sportesemények, környezetvédelem, városszépítő tevékenységek, rendezvények, kulturális események, idősekkel való törődés, gondozás, katasztrófavédelem, gyerekekkel való foglalkozás, szociális segítségnyújtás, oktatás és állatgondozás – ezek közöl egy vagy akár több is kiválasztható. Megjelölhető az is, hogy a jelentkező hétköznap, hétvégén vagy bármikor vállalna munkát. A regisztráció után a jelentkező egy e-mailt kap megerősítés céljából. Az adatok tárolása, kezelése az adatvédelmi szabályoknak megfelelően fog működni.

A székesfehérvári intézmények, civil szervezetek, csoportok az onkentes@szekesfehervar.hu e-mail címen jelezhetik, ha van olyan esemény, feladat, melyre önkénteseket várnak. Az Önkormányzat kéri, hogy a pontos leírás mellett adják meg a kapcsolattartó nevét és elérhetőségét is.

A rendszer tárolja az önkéntesek adatait és a különböző eseményeket, melyekre várják az önkénteseket.  A jelentkezők hírlevelet is fognak kapni, melyben a programokról értesítik őket.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.