„…az emlékezés az, mi minket ide hív…”

2021.07.16. 12:58
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. július 16. (péntek)
Katonai tiszteletadás, koszorúzás a Zichy ligetben. Galéria 
 
 
 
 
 
 

A Magyar Királyi 17-es honvéd gyalogezred emlékének tiszteletére szerveztek megemlékezést pénteken délelőtt a Zichy ligetben. A katonai tiszteletadással zajló eseményen Nagy Lajos, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Fejér Megyei Szervezetének elnöke mondott beszédet, majd a megemlékezés koszorúzással zárult.


Székesfehérváron minden évben megemlékeznek az „oroszlános” emlékműnél, hogy a csatatereken maradt déd- és ükapák hősies katonai helytállása, küzdelme ne merüljön feledésbe. Az első világháborúban harcolt Magyar Királyi 17-es honvéd gyalogezred emléknapján a székesfehérvári és Fejér megyei önkormányzat, a közhivatalok, a fegyveres és rendvédelmi szervek, a honvédelmi hagyományokat ápoló szervezetek képviselői és a civil emlékezők is fejet hajtottak a péntek délelőtti megemlékezésen a Zichy ligetben.

A katonai tiszteletadással zajló ünnepségen Nagy Lajos, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Fejér Megyei Szervezetének elnöke egy, a tizenheteseket megidéző vers gondolatsora mentén kezdte ünnepi beszédét: „Nem sírni jöttünk ma e szent szoborhoz, az emlékezés az, mi minket ide hív…”. A 17-es gyalogezred megalakulásának előzményeiről, történetéről, hősies helytállásáról is megemlékezett beszédében Nagy Lajos. Kiemelte, elődeink hősies tettei, helytállása, kitartása, példamutatása, irányt mutat nekünk, a jelenkor embereinek és a felnövekvő ifjú nemzedéknek. A fehérváriak – Szent István király gondolataihoz hűen, miszerint „aki a múltját nem becsüli, a jövőjét nem érdemli” –  tisztelik, becsülik, és nem feledik a múltat.

A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja a második isonzói csata napjához kötődik. Az ezred – miután megjárta a Kárpátokat, harcolt az orosz csapatok ellen – 1915-től az olasz fronton töltött be fontos szerepet, főként a Doberdón és környékén vívott állóháborúban, ami az önfeláldozó kötelességtudat, az emberi tragédiák és óriási anyagi veszteségek szimbolikus helyszíne lett. Az ezred több ízben elveszítette a fegyvereinek jó részét, és hatalmasak voltak az emberveszteségek is.

A megemlékezés koszorúzással ért véget. Törő Gábor országgyűlési képviselő, Bihácsi István, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Róth Péter és Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármesterei, valamint Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője közösen hajtottak fejet, majd a Magyar Honvédség Székesfehérváron szolgáló egységei, a közhivatalok, a fegyveres és rendvédelmi szervek, a honvédelmi hagyományokat ápoló szervezetek képviselői és a civil emlékezők is elhelyezték koszorúikat, virágaikat az emlékműnél.

A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából.

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.