„..meríts belőlük erőt, … óvd fájó emléküket.”

2021.09.07. 18:37
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. szeptember 7. (kedd)
Ünnepi megemlékezés a Gyergyói kőnél. Galéria
 
 
 

 

 

A Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred 1944. szeptember 7-én, Gyergyószentmiklós határában elesett 159 székesfehérvári katonájára emlékeztek kedden a Gyergyói kőnél, a tragikus események 70. évfordulójára kialakított emlékparkban.


Székesfehérvár hőseire emlékezünk, a Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred 159 katonájára, akik 1944. szeptember 7-én hajnalban vesztették életüket a Gac-oldalban egy szovjet előőrs betörése nyomán. A gyergyói, felszegi emberek a hősöket két tömegsírba temették, és nemzeti összetartozásunk ékes bizonyítékaként, a tiltás ellenére, évről évre megemlékeztek róluk. Mindig voltak bátor emberek, akik gondoskodtak arról, hogy halottak napján gyertya égjen a hős katonák nyughelyén, idézte fel a 77 évvel ezelőtt történt szomorú eseményeket megemlékező beszédében Vargha Tamás országgyűlési képviselő. „A fehérvári katonák hősiességét, önfeláldozását és hazaszeretetét soha ne felejtsük el, és álljon ez példaként mindannyiunk előtt!” - zárta beszédét Vargha Tamás.

A Gac-hegy oldalában történtek, a múlt valósága és a jelen emlékezése összekapcsolta Gyergyószentmiklóst Székesfehérvárral, hangsúlyozta Len Emil, Gyergyószentmiklós alpolgármestere. Mindenkori feladatunk emlékezni rájuk, és gyermekeinknek, unokáinknak is tovább kell adni az emlékezés lángját, hogy sose aludjon ki. Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója történelmi visszatekintést adott a több mint hetven évvel ezelőtt történtekről. Valamennyiünk közös felelőssége az, hogy soha többet ne jöhessenek el olyan vészterhes idők, amelyekben lehetetlenné válik az elhunyt magyar katonák emlékének ápolása. Ezt az örökséget, kötelességet hagyták ránk a gyergyóiak. Az összefogás, az emlékezés szép példája ennek a térnek a kialakítása is, ahol évek óta fejet hajtunk: a 159 magyar katonának legyen áldott az emléke.

A beszédeket követően Albert Ferenc A feledhetetlen múlt című költeményét hallhatták az emlékezők Csengey Márton előadásában. Majd közösen helyezett el koszorút a város nevében Vargha Tamás országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Deák Lajosné önkormányzati képviselő, Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója, valamint Kozári Kristóf megyei képviselő, míg Gyergyószentmiklós nevében Len Emil alpolgármester és Kosután Attila főépítész. Az emlékezés virágait helyezték el az emlékmű előtt a város képviselőtestületének tagjai, a rendvédelmi szervek és fegyveres testületek vezetői, a nyugállományú és civil szervezetek képviseletében megjelentek, az egyházi és az oktatási intézmények képviselői, valamint a megemlékezők. Az ünnepség a Takarodó hangjaival zárult.

Az ünnepségen készült fotók letölthetőek a Galériából. 
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.