Öt éve alakult meg az NFIU Székesfehérváron

2021.09.08. 16:00
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. szeptember 8. (szerda) 
 
 
 
 

A NATO Erőket Integráló Elem Magyarország (NFIU HUN) aktiválásának ötödik évfordulója alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Városháza Dísztermében. A 2016 novembere óta Székesfehérváron működő negyven fős szervezet felkészültségét jól mutatja, hogy immár második alkalommal ért el kiváló minősítést a Precise Reception 2021 elnevezésű értékelő gyakorlaton – hangzott el a Városháza Dísztermében tartott mai ünnepségen, amelyen tizenegyen vehettek át szakmai elismerést.


A 2014-es walesi NATO-csúcstalálkozót követően kiadott deklarációban megfogalmazottak szerint, a Szövetség területi integritásának és a tagállamok biztonságának szavatolása érdekében a nemzetek NATO Erőket Integráló Elemek (NATO Force Integration Unit – NFIU) létrehozásáról döntöttek. Így 2016-ban hat európai országban, köztük Magyarországon állítottak fel kisebb NATO-parancsnokságokat. Az öt éve Székesfehérváron működő szervezet legfontosabb feladata a szövetséges erők átcsoportosításának, valamint gyors és hatékony bevetésének elősegítése, illetve a kollektív védelemmel kapcsolatos tervezőmunkák támogatása. Feladatköréhez tartozik még a NATO nagyon magas készenlétű erőinek és az őket követő egységeknek a fogadása, állomásoztatása és a továbbmozgatásuk támogatása.

Az alapítás ötéves évfordulóján rendezett ünnepségen, a Városháza Dísztermében Szabó István honvédelmi államtitkár köszöntötte az állományt. Mint mondta, hazánk szűkebb régiónk tekintetében aktív szerepet kíván játszani a NATO elrettentési és védelmi berendezkedésének megerősítésében. Példaként említette a többnemzeti formáció keretében megvalósuló fejlesztéseket: a Horvátországgal és Szlovákiával együttműködésben felállításra kerülő Közép-európai Hadosztályparancsnokság, másrészt a Horvátország, Szlovénia, Ausztria és Szlovákia bevonásával megvalósuló Regionális Különleges Műveleti Komponensparancsnokság. „Magyarország a biztonság fogyasztója helyett a biztonság hozzájárulója szeretne lenni. Az a cél, hogy a fejlődés alapját jelentő békét és biztonságot megőrizzük. Ezt csak úgy tehetjük meg, ha nemcsak a kollektív védelemre, hanem a nemzeti haderőre is támaszkodunk. A magyar haderő fejlesztésével hazánk, a régió, a szövetség és Európa védelmét is növeljük.” – hangsúlyozta az államtitkár.

Az észak-atlanti szövetség részéről Sławomir Wojciechowski altábornagy, a NATO Északkeleti Többnemzeti Hadtest parancsnoka és Joar Eidheim dandártábornok, a brunssumi NATO Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokság törzsfőnök-helyettese méltatta az NFIU Hungary ötéves tevékenységét. Az együttműködés, a többnemzeti formációban való helytállás erős elkötelezettséget mutat. Elhangzott, a szövetség új stratégiájában a biztonságpolitikai környezet gyors változásával egyre több szerepet kapnak majd az NFIU-k.

A Székesfehérváron működő negyven fős szervezet a legjobbak közé tartozik, hiszen immár második alkalommal ért el kiváló minősítést a Precise Reception 2021 elnevezésű értékelő gyakorlaton – hangsúlyozta Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke.

Topor István ezredes, az NFIU HUN parancsnoka beszédében kiemelte, a tizenkét nemzet alkotta csapat mára egy nagy családot alkot, amelynek tagjai elkötelezettek. „Az elmúlt öt év számos kihívást és sok örömet is hordozott magában. Köszönöm mindenkinek az elismerő szavakat. A jövőben szeretnénk magunkat minél jobban megmutatni az állampolgároknak; szeretnénk, ha minél többen tudnák, mivel is foglalkozunk.” – zárta beszédét a parancsnok. Az ünnepségen a köszöntőket követően tizenegy elismerést adtak át, majd a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar adott rövid koncertet.

Az ünnepségen készült fotók letölthetőek a Galériából.
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.