Államilag elismert sportakadémia lett az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia

2021.09.09. 15:23
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. szeptember 9. (csütörtök)
 
 
 
 
 
 

A Városházán tartott sajtótájékoztatón jelentették be a hírt, miszerint államilag elismert sportakadémia lett az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia. Az eseményen, amelyen jelen volt Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Fekti István, az Akadémia ügyvezető igazgatója és Kovács Csaba szakmai igazgató, szó volt az akadémiai rendszer átalakulásáról, a szakmai tervekről, valamint bemutatkozott Stephan Lundth és Bartalis Balázs is, akik edzőként csatlakoztak a Nemzeti Akadémia stábjához.

 

„Fehérváriként büszkék lehetünk arra, hogy az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia megkapta a Nemzeti Akadémia státuszt, amellyel remélhetőleg továbbra is a magyar hoki bölcsője lesz.” - hangsúlyozta a csütörtöki sajtótájékoztatón Vargha Tamás. Az országgyűlési képviselő szólt arról is, hogy természetesen a finanszírozásban is kell egy biztos láb, amelynek biztosításán közösen dolgoznak a kormánnyal, a várossal és minden támogatóval.

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András fontos állomásnak nevezte a fehérvári jégkorong életében a mostani döntést. A fehérvári közösség mindig megelőzte saját korát, mindig kellett egy cél, amit meg lehet valósítani. „A mostani állami döntés egy nagyon helyes döntés, nem csupán a mi akadémiánknak, hanem a magyar jégkorongnak is. Ha Székesfehérvárról beszélünk, azt gondolom, nem volt kérdés, hogy nemzeti címet kap az akadémia, hiszen rengeteg idő és fáradtságos munka áll e teljesítmény mögött.”

Mint ismert, Magyarország kormánya két évvel ezelőtt döntött egy olyan sportakadémiai rendszer létrehozásáról, amely elősegíti a minőségi utánpótlás-nevelést megalapozó tehetséggondozást, a sportszakmai felkészítést és a versenyeztetést. A tavalyi évben, a rendelet módosításával megteremtette a lehetőséget a jégkorongban is arra, hogy legfeljebb 8 államilag elismert sportakadémiát jelöljenek ki. A Magyar Jégkorong Szövetség közreműködőként vett részt, majd a sportági viszonyokat, a helyi működési értékeket, illetve a régiós egyensúlyt figyelembe véve, a pályázati anyagok értékelését, a részletes auditálást, illetve a hatástanulmányok elkészítését követően az a döntés született a program irányítói részéről, hogy négy utánpótlásműhely nyerheti el az állami sportakadémiai címet - ezek között szerepelt az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia. Az ügyvezető igazgató, Fekti István szerint ez a cím az elmúlt 11 év munkájának is szól, illetve az 1977 óta íródó székesfehérvári hoki történelmének is. „Állunk elébe a kihívásoknak!” - fogalmazott.

A magyar és a székesfehérvári jégkorong az elmúlt időszakban nagyot fejlődött. Éppen ezért nekünk is most egy újabb szintet kell lépnünk, mondta Kovács Csaba szakmai igazgató, aki bemutatta Stephan Lundth-t, aki a jövőben mentoredzőként tevékenykedik majd az ifj. Ocskay Gábor Nemzeti Jégkorong Akadémián. A svéd szakember hatalmas tapasztalattal bír, háromszor is megnyerte edzőként a világ egyik legjobb bajnokságát, az Svéd Hoki Ligát. 2005-ben Svédország legjobb edzőjének is megválasztották. Jól ismeri a magyar jégkorongot és az utánpótlásképzésben is nagy tapasztalattal bír. Az Akadémiának sikerült megegyezni továbbá Bartalis Balázzsal is, aki innentől a fiatalok egyéni képzéséért felel majd.

A sajtótájékoztatón készült fotók letölthetőek a Galériából.

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.