Századik véradónap a Székesfehérvár helyőrségben

2021.09.09. 11:35
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. szeptember 9. (csütörtök)
 
 
 
 
 

Segítő karjukat nyújtották ismét a Székesfehérvár Helyőrségben szolgálatot teljesítő katonák és honvédelmi alkalmazottak a mai véradáson. Az eseményen ünnepélyes keretek között köszöntötték Grell Norbert főtörzsőrmestert, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonáját, aki immár tizennegyedik éve önkéntesen szervezi meg az eseményt. A mai nap az általa szervezett 100. véradónap.

Hosszú időre vezet vissza a Székesfehérvár Helyőrségben szervezett véradás, kezdte köszöntőjét Vokla János ezredes, helyőrségparancsnok. Mint mondta, a Fehérváron állomásozó katonai szervezetek, legyen az nemzetközi vagy hazai, az állományban szolgálatot teljesítők katonák, honvédelmi alkalmazottak segítik ezt az önkéntes tevékenységet.  Méltatásában elhangzott, a móri születésű Grell Norbert sorkatonaként Tapolcán kapott katonai kiképzést és lett harckocsivezető. A kiképző zászlóaljnál teljesített szolgálatot, majd 19 évvel ezelőtt katonazenésznek jelentkezett az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred jogelődjéhez. Életében a katonai pálya és az önkéntes munka jól megfér egymás mellett. Jó példája annak, hogyan lehet a katonai szolgálatot és az egyéb társadalmi funkciókat egy időben, sikeresen betölteni. Vokla János köszönetet mondott az eddigi tevékénységéért, és hogy a jövőben se felejtse el a véradási időpontokat, egy díszes órát nyújtott át köszönetképpen.

Grell Norbert főtörzsőrmester jó példája az önkéntességnek, hiszen hosszú ideje, közel 14 éve szervezi a helyőrségben a véradásokat, együttműködve a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat helyi képviselőivel. A mozgósításokat siker övezi: egy-egy ilyen alkalommal 100 fölötti a létszám, de volt már olyan eset, ez a legmagasabb szám eddig, hogy 170-en nyújtották segítő szándékkal karjukat. Czövek János, a 30 éves Honvédszakszervezet nevében mondott köszönetet, majd Molnár Dorottya, a Magyar Vöröskereszt Fejér megyei Véradásszervező koordinátora méltatta a főtörzsőrmestert. Mint mondta, a honvédség komoly bázist jelent, a katonákra minden esetben számíthatnak. Az elmúlt másfél évtizedben több, mint tízezer vérvételi zsák telt meg az önkénteseknek köszönhetően.

A 100. véradónapon és a köszöntésen készült fotók letölthetőek a Galériából.

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.