Kopp-kopp! - Olvasók az ablakban

2021.10.05. 15:59
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. október 5. (kedd)
 
 
 
 
 

Könyvtári szuperhősöket díjaztak a Vörösmarty Mihály Könyvtár Mészöly Géza utcai Tagkönyvtárában, ahol a pandémia alatt az ablakos kölcsönzést leggyakrabban igénybe vevő olvasókat jutalmazták. A 22 díjazott összesen közel 2000 db dokumentumot kölcsönzött ki a karantén időszak alatt.


2020 tavaszán egy hónapon át, valamint szeptembertől májusig nyolc hónapon át csak az ablakon át lehetett dokumentumot kölcsönözni a Mészöly Géza utcai Tagkönyvtárban. Az Országos Könyvtári Napok keretében ma jutalmazták azokat az olvasókat, akik a leggyakrabban vették igénybe az ablakos kölcsönzést. Tácziné Bartos Barbara, a tagkönyvtár vezetője felidézte azt a pillanatot, amikor tavaly márciusban hirtelen bezárt a könyvtár, és nem lehetett kölcsönözni. Ez idő alatt belső munkálatok zajlottak, és az olvasók naponta érdeklődtek a nyitás, a kölcsönzés felől.   Május 19-én nyitott ki a könyvtár ablaka, és indult meg az ablakos kölcsönzés egy hónapon át, majd szeptembertől idén májusig nyolc hónapon át. A tagkönyvtár vezetője elmondta, a mintegy 800 taggal bíró tagintézmény olvasói közül sokan a nyári időszakban is ragaszkodtak ehhez a kölcsönzéshez, és most az őszi időszakban egyre többen választják ismét.

A könyvtár a hűséges olvasóknak, az ablakos kölcsönzést leggyakrabban igénybe vevőknek ma egy oklevéllel és egy könyvvel köszönte meg kitartásukat, és azt, hogy sokan nemcsak maguknak, hanem családtagjaiknak, szomszédjaiknak is gondoskodtak olvasni valóról a járvány időszakában. Az első helyezett, Berke Miklósné 241 db dokumentumot kölcsönzött ezen időszak alatt. Mint mondta, hetente jött és jön most is a család apraja-nagyja által összeírt könyves listával. Ha esetleg nincs konkrét kérés, a könyvtár maszk alatt is mosolygó, kedves munkatársai mindig örömmel segítenek a megfelelő olvasmányt megtalálni. 

A tagkönyvtárban „I love karantén” címmel nyílt hétfőn fotókiállítás a könyvtári kézimunka szakkör pandémiás időszakban készült alkotásaiból. Pénteken, október 8-án Karantén-fordítva - Mit csinált egy műfordító a karanténban? címmel Beke Zsolt fordítóval beszélgetnek Linda Castillo és Lee Child krimijeiről, a fordítás folyamatáról, pandémiáról és egyebekről.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Országos Könyvtári Napok programsorozatának eseményeiről részletesen az intézmény honlapján olvashatnak.

A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából.

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Október
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.