Elkezdődtek a 22. Határon Túli Magyar Irodalom Napjai Székesfehérváron

2021.10.05. 18:18
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. október 5. (kedd) 
Valamennyi környező országból érkeztek vendégek.    Galéria  
 
 
 
 
 
 
Huszonkettedik alkalommal rendezik meg a Határon Túli Magyar Irodalom Napjait Székesfehérváron. Az egyetemes magyar irodalom és az olvasás népszerűsítését, illetve a külhoni kapcsolatok ápolását célzó, háromnapos találkozót dr. Cser-Palkovics András polgármester és Bobory Zoltán, a szervező Vörösmarty Társaság elnöke nyitották meg a Városházán.

Tavaly a járvány miatt rendhagyó módon szervezték meg a Határon Túli Magyar Irodalom Napjait Fehérváron. A személyes találkozást nélkülözve a külhoni szerzők friss alkotásait olvasták fel az Öreghegyi Közösségi Házban, így a szervezők gondoskodtak arról, hogy az irodalmi közélet javát szolgáló programsorozat a rendkívüli körülmények között se szakadjon meg.

Nagy öröm, hogy a vírushelyzet idén lehetővé tette a személyes részvételű találkozót, melyre valamennyi környező országból érkeztek vendégek. A program jelmondata: "Mindig új élet lesz a vérből" - Ima Magyarországért, a nemzetért. Az egyetemes magyar irodalom népszerűsítését és a külhoni magyar irodalom képviselőivel történő kapcsolattartást segítő esemény gazdag tartalmú, változatos előadásokat kínál a résztvevőknek.  Érthetően, hiszen a külhonból érkezett írók, költők sokféleképpen élik meg azokat a körülményeket, amelyekben élnek és dolgoznak. Némi meglepetésre, hogy a COVID-járvány nem nyomta rá bélyegét, az előadások többségére, azonban a régóta fennálló gondok, a kisebbségi és szórványban átélt helyzetek sokkal inkább foglalkoztatják az alkotókat.

A találkozót dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg a Városháza Dísztermében. Köszönetét fejezte ki azért, hogy a hagyomány nem szakadt meg, idén is megszervezték a több mint két évtizedes múltra visszatekintő irodalmi napokat, melyek mindig hoznak értékes és érdekes szellemiséget, alkotó erőt és inspirációt Székesfehérvárra. A találkozó, amellett, hogy alkalmat ad az eszmecserére, közvetíti a missziót, hogy olvasni jó! Történelmi jellege okán különösen alkalmas helyszíne a találkozónak Székesfehérvár, ahol jó és igaz otthonra talált a rendezvény.

Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke arról beszélt: rendezvényüknek az elmúlt 22 évben az volt a mozgatóereje, hogy nagyon akarták. Mindmáig fontos számukra, hogy a határon túli magyar irodalmat megismertessék az olvasókkal, és kialakítsák a kapcsolatrendszerüket, ami példaértékű az országban.

Október 6-án, szerdán irodalmi előadás-sorozattal és az aradi vértanúkról történő megemlékezéssel folytatódik a találkozó, majd a zárónapon a Vörösmarty Társaság tagjai bemutatják a Velencei-tó környékén található irodalmi emlékhelyeket.

 

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.

 

 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Október
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.