Aki időt nyer, életet nyer! - Rózsaszín séta és szűrés a nők egészségéért Székesfehérváron

2021.10.09. 12:35
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. október 9. (szombat) 
Idén is sok sportoló, civil szervezet és magánszemély csatlakozott.
 
 
 
 
 
 
Tematikus női egészségnapot szerveztek ma Székesfehérváron október 1-je, a mellrák elleni küzdelem világnapja jegyében. A Család- és Nővédelmi Központban nőgyógyászati szűrésre várták a hölgyeket, és 10 óra után elindult az Országalmától a hagyományos rózsaszín séta, melyhez idén is sok sportoló, civil szervezet és magánszemély csatlakozott.
 
Nap a Nőkért mottóval szervezett ma tematikus egészségnapot az Egészségfejlesztési Iroda és Székesfehérvár Önkormányzata a hölgyek egészségének védelme és a mellrák elleni küzdelem jegyében.

A Család- és Nővédelmi Központban meghirdetett szűrővizsgálatok iránt nagy volt az érdeklődés, alig két nap alatt beteltek a regisztrációs időpontok. A szakemberek többek között méhnyakrákszűrést végeztek, emellett volt vércukor-, koleszterin-, csontsűrűség- és vérnyomás-mérés is. Dr. Bácskai József szülész-nőgyógyász főorvos elmondta, a jelentkezők nagy száma azt tükrözi, hogy a hölgyek egy része nagyon is felelősségteljes, és komolyan veszi a vizsgálatokat. Hozzátette, hogy a méhnyakrák előfordulása általában az 50 év alattiakat érinti, a változókort követően a méhnyálkahártya és a petefészek eltéréseire kell inkább koncentrálni.

A tavalyi kihagyás után ismét megrendezhették a mellrák elleni figyelemfelhívó sétát is, ez volt a 13. alkalom. A résztvevők a kezdeményezést jelképező rózsaszín kitűzőkkel és léggömbökkel indultak el a Városház térről. A menethez szép számmal csatlakoztak fehérvári sportklubok, civil szervezetek tagjai és magánszemélyek is minden korosztályból, az egészen fiatal hölgyektől az idősekig. A MOL Fehérvár FC labdarúgói idén először kapcsolódtak a programhoz.

Az Országalmánál tartott megnyitón Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi tanácsnoka arról beszélt, az első séták után rendkívüli hatást értek el, évekig kiemelkedően magas volt a részvétel a szűréseken, a COVID azonban ezt átírta, úgyhogy mindent elölről kell kezdeni. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik csatlakoznak ehhez, és segítik a törekvést.

Az eseményt Kovács Szilvia, a Fehérvár Médiacentrum műsorvezetője, a Mellrákinfó Egyesület Fejér megyei képviselője vezette, aki évekkel ezelőtt sikerrel vette fel a harcot a mellrákkal, és meggyógyult a betegségből. Arra kért mindenkit, hogy győzze meg a környezetében élő nőket, családtagjait, barátait arról, hogy menjenek el a szűrésre. Ha manikűrösre, fodrászra, egyebekre van időnk, akkor erre is kell, hogy legyen, és inkább érdemes elviselni a mammográfiával járó kis kellemetlenséget, mint a daganatot és annak következményeit.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy tavaly nem csak a séta, de a prevenciós vizsgálatok is elmaradtak, egyéni és közösségi szinten egyaránt. Félő, hogy az egészségünk tekintetében sok minden történhetett másfél év alatt, és szűréssel tudunk megbizonyosodni az állapotunkról. Ezért kell felhívnunk mindenki figyelmét arra, hogy a prevenció nagyon fontos, és a városban van lehetőség a vizsgálatokra magas szintű szakmai ellátás keretében.

Dr. Krisztián Erika megyei tisztifőorvos szavai szerint a mellrák elleni küzdelem az év minden napján fontos, nem kizárólag egy napon. A szűrés által még a kezdeti stádiumban felfedezhetjük a daganatokat, amikor azok még nem mutatnak tüneteket. Esélyt adunk arra, hogy a gyógyulás teljes legyen. Ne csak akkor gondoljunk az egészségünkre, amikor már megrendült, hanem akkor is, amikor még teljes egészségben felfedezhetjük a később nagyon komolyra forduló betegségeket. Békeidőben sajnos 100 hölgyből kevesebb mint 40 reagál, és megy el a szűrésre.

Szintén részt vett az eseményen Halom Bori, a Mellrákinfó Egyesület alapítója és országos vezetője, aki 2012-ben volt beteg, de szerencsésen, nagy harc árán túlélte. Vallja, hogy aki időt nyer, az életet nyer – aki időben elmegy orvoshoz, az igenis túlélheti a betegséget. Mi vagyunk magunkért a felelősek! – mondta.

Dr. Szántó István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Onkológiai Osztályának osztályvezető főorvosa úgy fogalmazott, higgyünk magunkban és abban, hogy ha egy kicsi jót csinálunk a világban, azzal is nagyon sokat tudunk változtatni. Legyünk jóhiszeműek, próbáljunk meg segíteni, és lassan-lassan jobb lesz a helyzet.

Az Országalma melletti sátrakban szakemberek adtak tanácsot a mell önvizsgálatáról, a mammográfiáról, de akár be is lehetett jelentkezni szűrésre. A megnyitó után a rózsaszín séta a Fő utca – Ady Endre utca – Liszt Ferenc utca útvonalon tért vissza a Városház térre. 

–    Vége

 A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Október
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.