Remek vizsgaremekek a Tópartiban – megnyílt a 11. Őszi Tárlat

2021.10.12. 18:47
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. október 12. (kedd) 
A kiállítás október 21-ig védettségi igazolvánnyal látogatható.     Galéria
 
 
 
 
 
Remek vizsgaremekek címmel nyílt nagyszabású képzőművészeti kiállítás a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban, ez a tizenegyedik alkalom az intézmény Őszi Tárlat-sorozata keretében. A 62 alkotó grafikáit, textil- és kerámiamunkáit bemutató seregszemlét dr. Vizi László Tamásné igazgató és dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitották meg az aulában.

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban évről évre visszatérő ünnepet jelent az őszi képzőművészeti kiállítás, az Őszi Tárlat megrendezése, amely idén lett 11 éves. Az intézmény szeretné ezt a hagyományt továbbra is megtartani. Tavaly a járvány miatt a gimnázium Facebook-oldalán láthatták az érdeklődők az aktuális kiállítást, így idén különösen nagy öröm, hogy sikerült személyes jelenléttel megvalósítani az eseményt.

Ebben az esztendőben a kiállítás okkal és joggal kapta a Remek vizsgaremekek címet. A tárlat anyagát az iskolában OKJ-s bizonyítványt kapott tanulók legkiválóbb alkotásaiból válogatták. Megcsodálhatunk olyan vizsgaműveket, melyeket az elmúlt két évben a pandémia következtében megváltozott vizsgaszabályzat miatt még nem mutathattak be kiállításon, de láthatóak régebbi tanítványok által készített és az archívumban őrzött remekek is. Az intézmény mindhárom képzőművészeti tanszaka – grafika, kerámiaműves és textilműves – teret kapott a kiállításon, melyen összesen 62 tanuló mutatkozik be.

„Tizenegy évvel ezelőtt teremtettük meg a hagyományt, amivel ünneppé varázsoltuk az ősz beköszöntét. A kiállítások nagyon fontosak számunkra, mert melegséggel töltik meg a lelkünket, és – ami nagyon lényeges – az összetartó és összetartozó közösséget érezhetjük általa.” – fogalmazott a megnyitón dr. Vizi László Tamásné igazgató. Hozzátette, hogy a pandémiás időszak sok mindent elvett tőlük. A Tóparti közösségének megerősítéséhez a művészet alkotóerejét hívták segítségül, sőt, ahhoz is, hogy a közösségépítő szándékuk kiteljesedhessen a szűkebb és tágabb környezetükben, hiszen a városban a művészet iránt érdeklődők mindig szeretettel látogatnak el az iskolába, és nézik meg az alkotásokat. Az igazgató köszönetét fejezte ki az alkotóknak, a megnyitón közreműködő tizedikes tanulóknak és valamennyi kollégájának.

A tárlatot – ahogy az elmúlt években, így idén is – dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg. Többek között arról beszélt, hogy a nyílászáró-cserével hamarosan elkezdődik a Tóparti Gimnázium és közvetlen környezetének felújítása, mintegy 2,5 milliárd forint ráfordítással, a Modern Városok Program keretében. Ennek kapcsán azonban fontos elmondani, hogy egy épület önmagában csak a keretet adja, az intézményt valójában a belső tartalom, az oktatás-nevelés minősége, a szívvel-lélekkel végzett munka és a közösség formálja valódi iskolává.
"A kiállítás üzenete kettős. Egyrészt üzeni, hogy kötődünk az iskolánkhoz. Ha jól érezzük ott magunkat, akkor az nem csak 4-6-8 évig tart ki, hanem utána is megmarad, és szívesen látogatunk vissza. A Tópartiba most olyan alkotók jöttek vissza, akik itt nevelődtek, akik adott esetben befutott művészként hoznak vissza valamit, és köszönetet mondanak az őket nevelő közegnek. Másrészt üzeni a kiállítás azt is, hogy a vizsga – amellett, hogy egyfajta számadás az elsajátított tananyagról – lehetőséget ad az egyéniség megmutatására is.” – fogalmazott a városvezető.

A kiállítás 2021. október 21-ig védettségi igazolvánnyal látogatható.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

Szöveg: Havasi Tímea


Fotó: Simon Erika

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Október
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.