„…a felragasztható halhatatlanság…”

2021.10.13. 19:59
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. október 13. (szerda)
Megnyílt a Városi Bélyeggyűjtő Kör kiállítása. Galéria
 
 
 
 
 
 

A kaleidoszkóp színpompás világát idézi a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör szerdán délután nyílt kiállítása. A VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban szombatig nyitva tartó tárlaton 35 keretoldalon 26 témakörben láthatnak bélyegeket az érdeklődők.


A bélyeggyűjtés a világ egyik legnépszerűbb hobbija. Az ember gyűjtési szenvedélye egyidős az emberiség és a tárgyiasult világ kezdetével.  Bélyeget gyűjteni nem csak hasznos időtöltés, hanem értékteremtő és értékmentő tevékenység is, amely fejleszti a gyűjtő esztétikai érzékét és rendszeretetre nevel. A Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör szerdán délután nyílt kiállításán tizenöt fehérvári és hét vendég filatelista gyűjteményéből láthatnak válogatást.

A tárlaton 35 keretoldalon 26 témakörben láthatnak bélyegeket az érdeklődők. A kaleidoszkóp színpompás világa juthat eszünkbe e változatos bemutatón, mondta Laczi Zoltán, a kör elnöke, aki a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI tanulóinak rövid zenei műsorát követően üdvözölte a vendégeket. Mórocz Istvánné, a Könyvkötők Országos Ipartestülete Egyesület elnöke rövid előadásában szólt a bélyeg történetéről, felidézve, hogy az első bélyeget, a Penny Black-et 1840-ben Angliában adták ki, a fiatalkori Viktória királynőt ábrázolja, érdekessége, hogy a szélei nem perforáltak voltak, hanem ollóval kellett körbevágni. Than Mór festőművész már 1848-ban elkészített egy bélyegtervet, de ezt a szabadságharc után nem követte bélyegkiadás. Magyarországon az egyéni bélyeggyűjtés egyidős a Posta megjelenésével, amely kezdetben osztrák bélyegeket hozott forgalomba. Az első magyar bélyeget, amely Ferenc József császárt ábrázolta, 1871. május 1-jén bocsájtották ki. Az Első Magyar Philatéliai Egyesület 1874-ben jött létre, innen származtatjuk az egyesületi bélyeggyűjtést.

Az előadást követően Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntőjében méltatta a város egyik legrégebbi civil szervezetét. A Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör 96 éve, 1925-ben alakult. „Tagjainak Székesfehérvár köszönettel tartozik, mivel nagyban gazdagítják a város értékeit, kulturális és civil egyesületi életét. Így volt ez 2013-ban is, amikor a Szent István Emlékév keretében ismét Székesfehérvárra irányult az ország figyelme. Akkor a Magyar Posta, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége a helyi, fehérvári szakemberek összefogásával városunkban tartották a HUNFILA 2013 Nemzetközi Bélyeg Kiállítás és 86. Bélyegnap programjait. Jövőre, 2022-ben ünnepeljük az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját. A város a Magyar Postával karöltve a bélyeggyűjtők és a levelezők nagy örömére tervezi egy emlékbélyeg kiadását.” Az alpolgármester köszöntőjében Márai Sándor szavait idézte, amely szerint „a bélyeg felragasztható halhatatlanság”.

Az ünnepi pillanatokat követően az érdeklődők közösen megnézték a kiállítást, majd kötetlen beszélgetéssel zárult az este.

A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából.
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.