Betlehemi kiállítás, kézműves alkotónapok, karácsonyi koncertek adventkor Székesfehérváron

2021.11.23. 12:52
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. november 23. (kedd) 
Szívünket ünneplőbe öltöztetve várjuk a karácsony hangulatát.
 
 
 
 
 
 
November 27-én, szombaton nyílik a XIX. Betlehemi Szép Csillag kiállítás, ezzel a közös programmal indítja az adventi ünnepváró programokat a Fehérvári Kézművesek Egyesülete és a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. A Rác utcában a Karácsonyfák utcája programmal és adventi kézműves alkotónapokkal, míg a Liszt Ferenc utcai intézményben többek között ökumenikus jótékonysági esttel és koncertekkel várják a gyerekeket, felnőtteket – hangzott el a programokat ismertető sajtótájékoztatón.

Javában tart az adventi készülődés a Fehérvári Kézművesek Egyesületénél. Szenczi Jánosné elnök elmondta, 19. alkalommal hirdették meg idén a Betlehemi Szép Csillag pályázatot, melynek keretében természetes anyagokból készült alkotásokat várnak. A népszerű pályázatra idén is szép számmal érkeztek betlehemek, melyek közül a legszebb, legötletesebb alkotásokat állítják ki. A hagyományos tárlat 2021. november 27-én, szombaton 11.00 órakor nyílik a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában. Emellett ugyanitt kiállítják azon tagjaik munkáit is, akik szerepeltek a XVII. Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállításon. A tárlat december 22-ig látogatható.

Újra élővé varázsolják a Rác utcát, ahol idén ismét lesz Karácsonyfák utcája. Az Egyesület húsz darab fenyőfát állít fel, melyek díszítésére osztályok, csoportok, családok jelentkezhetnek december 1-jéig a kezmuvesek@gmail.com címen. A díszítés december 2-án, 3-án és 4-én, csütörtöki, pénteki és szombati napokon 10 és 16 óra között zajlik olyan díszekkel, melyek jól bírják a csapadékot, nem mennek tönkre. Szavazni lehet a legszebb, legötletesebb fára, a voksokat december 5-én, vasárnap 16 óráig kell leadni, és még ugyanezen a napon 17 órakor kihirdetik az eredményeket. A fákat december 22-e után rászoruló családoknak ajánlják fel a dekorációk leszedését követően. Vannak még szabad fák, így várják a jelentkező csoportokat, családokat, közösségeket.

A Kézművesek Házában az adventi hétvégének kreatív foglalkozásokkal szolgálják a gyerekek és felnőttek kikapcsolódását. December 5-én és 12-én, vasárnapi napokon karácsonyfa-díszeket, ajándékokat lehet készíteni, közben sül a mézeskalács, és lesz mesemondás is. December 17-én, pénteken 13 és 18 óra között a felnőtteknek, míg 18-án, szombaton 10 és 14 óra között a gyerekeknek szerveznek alkotóműhelyt. Az Egyesület mesterei bemutató foglalkozásokat tartanak, melybe tetszés szerint bekapcsolódhatnak az érdeklődők. Ez a programsorozat havi egy-egy alkalommal folytatódik.
További részletek a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalon és az Egyesület közösségi oldalán érhetőek el.

Viza Attila önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki a Fehérvári Kézművesek Egyesületének többéves tevékenységéért. A szervezet visszahozta és tovább élteti a múlt hangulatát és a hagyományokat a Rác utcában. Mind mondta, a kézművesség elmélyülésre, belső munkára ad lehetőséget, a gondolataink, az érzéseink, a lelkünk kivetülnek az alkotásainkban. A hagyomány él, és szívünket ünneplőbe öltöztetve várjuk a karácsony hangulatát.

Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója arról beszélt, hogy az adventi hosszú felkészülés idején a lelkünkben születik meg a karácsony. Az alkotótevékenységben az ember elcsendesedik, önmagára talál a saját lelkében, megleli az erőt, mellyel önmagát és a környezetét is szebbé, jobbá varázsolja.

Az intézmény szintén gazdag programkínálattal készül az adventre az alábbiak szerint:

December 3., péntek 18 órakor:
Ökumenikus Adventi jótékonysági est a Szent István teremben

December 4., szombat 9-13 óráig:
Családi kreatív délelőtt mézeskalács-készítés, díszítés, karácsonyfadíszek készítése

December 14., kedd 19 órakor:
Rákász Gergely orgonaművész koncertje a Szent István teremben

December 16., csütörtök 17 órakor:
A Hungarikum együttes karácsonyi koncertje a Szent István teremben

December 16., csütörtök 18 órakor:
A Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum és AMI vokális tanszakának karácsonyi koncertje a Szent Imre teremben

December 21., kedd 18 órakor:
Christmas Boogie Dr.Jazz Duo koncertje a Szent Imre teremben

További részletek az intézmény honlapján olvashatóak:


FONTOS, HOGY VALAMENNYI FELSOROLT KÉZMŰVES PROGRAMON INGYENES A RÉSZVÉTEL, A NYERSANYAGOKAT A SZERVEZŐK BIZTOSÍTJÁK. VÉDETTSÉGI KÁRTYÁT NEM KÉRNEK, UGYANAKKOR A HÁZAKON BELÜL KÖTELEZŐ A VÉDŐMASZK HASZNÁLATA! Szöveg: Havasi Tímea


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.